grazia

Nega kože

Saveti stručnjaka za brzi oporavak od opekotina

Iako je ležanje na suncu popularna metoda za dobijanje preplanule kože, neretko osobe koje se sunčaju tek kada uđu unutra ustanove da su predugo ostale na suncu.

Kada vaša koža pati od crvenila, perutanja, otoka ili plikova nakon izlaganja suncu, vaše telo vam pokazuje znake opekotina. Da bismo ovo bolje razumeli, razmotrimo kako funkcioniše epiderm kože.

Kada sunčeva svetlost pogodi kožu štetnim UV zracima, telo povećava proizvodnju melanina da bi zaštitilo kožu. Melanin je taj koji proizvodi boju na koži i daje preplanuli efekat. Iako su svi rođeni sa različitim prirodnim nivoom melanina u svojoj koži, telo neće proizvesti više melanina samo od sebe bez nekog uticaja na kožu. To znači, da bi telo moglo da proizvede više melanina kako bi zaštitilo vašu kožu, čovek mora duže biti izložen suncu. Zbog toga su oni sa svetlijim tenom, a samim tim i manje prirodnog melanina, izloženi bržim opekotinama.

Izuzetno je važno zaštititi kožu od štetnih efekata UV zraka na suncu, posebno kako se bliži leto. Iako se krema za sunčanje uvek savetuje za svakodnevnu upotrebu, čak i ako niste krenuli na plažu i sunčanje, pogledajte savete koje preporučuju stručnjaci za otklanjanje oštećenja od sunca:

Odmah se sklonite od sunčeve svetlosti

Kada se vaša koža bori sa opekotinama od sunca, vrlo je podložna oštećenjima. Stoga, prvo što možete učiniti je da sprečite da koža ponovo bude izložena direktnom sunčevom svetlu.

Ohladite kožu

Opekotine od sunca treba hitno hladiti da bi se ublažili svi simptomi upale, bola, svraba ili pečenja. Međutim, ne bi trebalo da nanosite hladne obloge direktno na oštećenu kožu. Najbolje je led umotati u čisti peškir ili krpu i hladnu oblogu držati na opečenom mestu ne više od 15-20 minuta.

Ako opekotine dobijete od sunčanja na plaži ili bazenu, kupanje čistom vodom takođe je dobar način da operete hlor ili so koji bi mogli dodatno da iritiraju vašu kožu. Međutim, takođe ne bi trebalo da se predugo tuširate ili koristite sapun sa prejakim sastojcima da ne biste kožu učinili suvljom i osetljivijom.

Nadoknadite hidrataciju iznutra

Vaša koža mora da ostane hidrirana tokom procesa zarastanja. Piti puno vode je svakako važno, ali postoje i drugi načini da što pre povećate vlažnost tela. Aloe vera takođe se može koristiti kao lokalni tretman koji pomaže ublažavanju peckanja, kao i pomoć u procesu zarastanja. Pored toga, odmah nakon tuširanja, kada je vaša koža još uvek vlažna, brzo nanesite nežnu kremu koja pomaže u hidriranju i smanjenju suvoće ili perutanja. Konzumiranje voća i povrća poput lubenice ili krastavca takođe mogu dopuniti vodu u telu.

Nosite široku odeću

Ne pritiskajte oštećenu kožu uskom odećom. Umesto toga, najprikladniji izbor za vas će biti široka odeća od prozračnih materijala, poput elastičnog pamuka.

Povezane teme

Fitnes

Merilin Monro: Neobična dijeta i program vežbanja koji je sledila

1952. godine Merilin Monro je predstavila vežbe i dijetu koju je sledila i to nije baš ono što bismo danas predložili

Fitnes

5 vežbi koje možete raditi bez ustajanja iz kreveta

Saveti stručnjaka kako na zdrav način započeti jutro!

Fitnes

Dijeta koju praktikuju dame sa najboljim trbušnjacima u Holivudu

Zimsku sezonu smo možda proveli ušuškavajući se pod pokrivačima i „skrivajući se“ ispod širokih vunenih džempera, međutim, bez obzira na to, fit telo i dobro zategnuti trbušnjaci...

Nega kože

Lepota iz Azije: 5 tajni lepote koje prati ceo svet

Ne sluteći, sledimo mnoge savete za lepotu koji su nam stigli iz Azije, gde zajedno sa ekstremnim pogledima na lepotu, važno mesto zauzimaju beauty tradicije koje se prenose sa ko...

Fitnes

Nova dijeta: pravilo viljuške

Da li je trendi dijeta Le Forking, koja vam omogućava da jedete samo ono što možete nabosti na viljušku, zaista toliko efikasna koliko tvrde njeni tvorci?

Fitnes

Ajurveda i Covid-19: kako sprečiti virus i vratiti imunitet ako ste već bili bolesni

Pristalice ajurvede veruju da je bilo koju bolest lakše sprečiti nego izlečiti.

Nega kože

Uradi Sama: Beauty proizvodi koje možete napraviti u kuhinji

Ništa nije lepše od opuštanja, naročito kada ste obavili sve svoje poslove.

Fitnes

Biljke iz bašte koje će učiniti čuda za vaše zdravlje

Etikete na biljkama kupljenim u prodavnicama retko otkrivaju kako se one uzgajaju, a kamoli koliko dugo su sastojci izloženi svetlosti i visokim temperaturama dok se čuvaju u svoji...

Fitnes

Da li bi trebalo da ispratite trend hlorofil wellness?

Da li biljni pigment može promeniti ceo tok wellness igre ili je samo još jedan trend?

Trendovi

Budite u skladu sa sezonom Bika

Sezona Bika je zvanično pred nama, a sa njom dolaze i udobni, praktični, elastični komadi.

Kosa

Messy Hair Day: 5 jednostavnih modnih dodataka koji će vam pomoći

Probudili ste se sa lošom frizurom? Ovi aksesoari će na jednostavan i brz način popraviti neurednu kosu.

Nega kože

Beauty saveti kojih bi trebalo da se pridržavaš dok se pandemija ne završi

O da, pandemija i dalje traje, te nije naodmet podsetiti se osnovnih beauty saveta koje ne bi trebalo da ispuštaš iz vida.

Fitnes

Evo zašto treba da započnete svaki dan sokom od celera

Verovatno ste mnogo puta do sada na društvenim mrežama videli objave o zdravstvenim koristima celera.

Parfemi

Kako odabrati parfem koji vam najviše odgovara?

Šta je tačno aromatični profil i kako ćemo otkriti svoj idealan parfem?