Stručnjaci iz sveta lepote kažu: Ovo su stvari koje ste do sada radili pogrešno

Da li znate gde grešite već godinama kada je u pitanju vaša nega kože?

Bjuti rutina je upravo to – rutina. Kada se na nešto naviknemo, makar to bilo banalno kao što je boja pudera, jako nam teško pada da to i promenimo. Većina naših navika kada je u pitanju nega nam je ostala još iz dana kada smo gledali mamu kako se sprema za posao ili kako se maže jednom istom kremom toliko dugo da krema miriše na nju, a ne obrnuto. Kao i svaku rutinu i bjuti rutinu treba razbiti jer smo neke stvari radili pogrešno, a ponekada nam je zaista potrebna promena. Pročitajte u nastavku teksta koji su to mitovi zbog kojih smo neke korake u nezi radili potpuno pogrešno. 

Mit br. 1: Nijansa korektora treba da bude ista kao i nijansa pudera

Netačno. Boja naše kože nije svuda jednaka. Ispod očiju i u predelu T- zone (čelo, nos, brada) koža je mnogo svetlija nego na delovima bliže kosi. Budući da je korektor naš najveći saveznik posle neprospavane noći, njega uglavnom koristimo da sakrijemo tamne krugove ispod očiju – podočnjake. Da bismo to zaista uspeli, bitno nam je da izaberemo dobru nijansu, što znači jednu nijansu svetlju od tečnog pudera. Naravno, važno je da korektor i puder dobro “ublendate” da bi koža vašeg lica delovala prirodno i odmorno.

Mit br. 2: Nema potrebe da negujemo našu kožu tokom noći

Naravno da krema ne zna da li je dan ili noć, ali naša koža itetako zna. Najbitnije je skinuti šminku pre spavanja i očistiti lice od nečistoća koje su se vredno nakupljale tokom dana. Zašto je bitno da negujemo kožu i tokom noći? Zato što je obnavljanje kože tada mnogo brže i intezivnije, naročito u periodu između 23 i 04h. Manji je nivo kortizola (hormona stresa), a veća proizvodnja melatonina. Pronađite noćnu kremu koja vam odgovara, a koja sadrži retinol, antioksidanse i peptide. 

Mit br. 3: Ne stavljajte mleko za telo pre nanošenja parfema

Ovo je mit u pravom smislu te reči. Štaviše, to je jedan od trikova koje koriste Francuskinje da bi im parfem bio postojaniji. Dokazano je da masna koža bolje upija miris od suve, zato ne treba da se bojite da vam se parfem neće osetiti ukoliko ste se pre toga namazili mlekom za telo. Ne samo to, već možete čak i na mesta gde obično prsnete parfem da namažete vazelin ili maslinovo ulje – i vaš omiljeni parfem će ostati na koži do jutra.

Mit br. 4: Zdravoj kosi nije potreban regenerator

Da, šampon vam pomaže da se rešite nečistoća iz vaše kose, ali on se takođe rešava i prirodnog ulja koje je zdravo za vašu kosu i zbog kog je ona sjajna. To znači da je i zdravoj kosi potrebna dodatna nega, baš da bi ona takva i ostala. Potrebno je da pronađete regenerator koji odgovara vašem tipu kose i zatim da ga prstima provučete kroz kosu od temena pa sve do krajeva. Ukoliko vam se koža brzo masti posle regeneratora, pronađite neki koji se ne ispira i nanesite ga samo na krajeve vaše kose.

Mit br. 5: Vaša koža mora da “diše”

Koža ne diše. Ona ne oseća veliku razliku kada imate neku podlogu i kada nemate. Šta više, ta podloga je štiti od štetnog UV zračenja koje ubija kolagen i koje može dosta ubrzati proces starenja. Ona se ponaša na neki način kao baijera između slobodnih radikala i vaše kože. Zato, gledajte da vaš puder ima SPF faktor, jer UV zraci mogu da prođu ne samo kroz oblake, već i kroz prozore.

Mit br. 6: Puder matira masnu kožu

Postoje puderi za koje proizvođači tvrde da će vam matirati kožu i sprečiti da ona ima onaj “masan sjaj” od koga bežimo, ali oni zapravo samo pogoršavaju situaciju. Mnogo je efektivnije da uradimo piling kože koji će se rešiti svih mrtvih ćelija, da očistimo lice i zatim nanesemo hidratantu kemu. To je jedino što može da prirodno matira kožu lica, a uz malo bronzera, puder vam više neće biti potreban.

Mit br. 7: Nije bitan redosled proizvoda koje nanosimo na lice

Ponovo, netačno. Postoji redosled kojim moramo da poštujemo kada nanosimo proizvode za negu kože. Naravno, oni koji su na bazi vode uvek su na prvom mestu. Prvo ide tonik za lice koji pomaže da se izbalansira pH kože, zatim kreme za regiju oko očiju, pa serumi za lice, pa tek onda možete da nanesete hidratantnu kremu i na kraju, imperativ je da se zaštitmo od sunca – znači potrebna vam je krema sa SPF faktorom. Dakle, pravilno nanošenje proizvoda za negu kože čini ih efikasnijima.

Tekst: Tamara Mladenović
Fotografije: Pexels