X

Nega kože

Sve o parfimisanoj kozmetici - da li je istina da ubrzava starenje

Zašto je bolje odbiti „aromatična“ sredstva?

Mirisi se koriste kako bi kozmetici dali prijatnu aromu ili, obrnuto, maskirali neprijatan miris aktivnih materija. Međutim, nisu svi korisni za kožu. Većina ovih mirisa može izazvati alergijsku reakciju i upalu, a uz duže korišćenje, ozbiljnije posledice.

Neke komponente mirisa deluju poput tempirane bombe: koža izgleda fino i ne reaguje na kozmetički proizvod, dok se štetne materije nakupljaju u dubokim slojevima epitela. To dovodi do poremećaja procesa proizvodnje kolagena i smanjenja sposobnosti regeneracije. Nepotrebno je reći da takve promene dovode do suve kože, gubitka njene elastičnosti i preuranjenim nastankom bora. Mirisi su prirodni i sintetički, a obe vrste su opasne za kožu.

Esencijalna ulja se koriste kao prirodni mirisi koji mogu izazvati iritaciju i jaku alergijsku reakciju. Oni se mogu naći u sastavu i obeleženi su INCI oznakom (International Nomenclature of Cosemetic Ingredients). Ovo je međunarodna nomenklatura koja ukazuje na potencijalnu opasnost sastojka za osobe sa alergijama. Sintetički mirisi identični su prirodnim mirisima koji takođe nemaju najpovoljnije dejstvo na stanje kože. Nekima od njih je čak zabranjena upotreba u nekim zemljama Evrope jer mogu izazvati snažnu alergijsku reakciju. U kozmetici se mogu naći pod sledećim imenima: Izoeugenol, Geraniol, Majantol, Eugenol, Kumarin, Citronellol i Cinnamal. Ako se jedno od ovih imena pojavi u sastavu, bolje je potražiti drugi proizvod, tako da tada neće biti neprijatnih iznenađenja. Proizvođači često izbegavaju spominjanje određenih naziva u proizvodu, koristeći nejasne formulacije mirisa i parfema.

Nije dovoljno samo pomirisati proizvod. Usput, ni sam natpis  “fragrance-free” ne znači da je proizvod u potpunosti bez bilo kakvih mirisa, stoga najbolje je da proverite sastav.

 

Povezane teme

Parfemi

9 neodoljivih mirisa sa notama kadife

Biramo arome sa notama plišanog cveta koje će dobro doći za jesenje hladnoće, a posebno se lepo otkrivaju na vlažnom vazduhu sa notama opalog lišća.

Fitnes

Divlja bobica: kako će brusnica podržati naš imunitet ove zime

Brusnica dostiže svoju maksimalnu sočnost u septembru, pretečući borovnice sa spiskom korisnih svojstava i karakteristika.

Fitnes

5 namirnica sa visokim sadržajem ugljenih hidrata koje će vam pomoći da izgubite težinu

Kada čvrsto odlučimo da smršamo, pre svega težimo smanjenju ugljenih hidrata u ishrani.

Fitnes

Zašto ne treba jesti avokado

Britanski kafići su izbacili jela od avokada iz svog menija.

Fitnes

Kako konzumiranje jabuka utiče na naš organizam?

Kako najpopularnije voće na svetu utiče na vaše telo?

Parfemi

10 neodoljivih parfema sa notom smokve

Voćne, sveže arome sa primesama smokve usklađene su sa sunčanim septembrom, kada se smokve beru na Mediteranu, u Italiji i Grčkoj. Biramo za vas najlepše mirise sa notama smokava...

Make up

Za strastvene poljupce: Barbara Palvin pokazala karmin koji vizuelno čini usne većim

Poznati supermodel sa licem „anđela“ Barbara Palvin osvojio je stotine svetskih modnih pista, postala muza nekoliko modnih kuća i, kao što je to često slučaj sa lepim manekenkama,...

Make up

Dva saveta za otkrivanje CHANEL Le Rouge Duo Ultra Tenue

Dve formule koje kombinuju sastojke visokih performansi sa bojom, osvetljenošću i dugotrajnošću.

Parfemi

Pet finih i toplih mirisa za jesen

Početak svake nove sezone krije potrebu za promenama.

Parfemi

Lejdi Gaga u reklami za novi miris Valentino - Voce Viva

U julu je postalo poznato da je Lejdi Gaga postala zaštitno lice novog mirisa Valentino Voce Viva, a sada je modna kuća predstavila reklamnu kampanju uz učešće zvezde, posvećenu...

Nega kože

CHANEL - LE LIFT Creme de Nuit

Radimo i pronalazimo trenutke da učinimo stvari koje zaista volimo: želimo sve!

Kosa

Top 3 biljna izvora omega-3 za lepu kosu

Ova ulja sadrže više omega-3 masnih kiselina nego riba.

Make up

Misliš da poznaješ Avon? Razmisli ponovo.

Avon lansira novu brend kampanju: ,,Gledaj me sada”