Nega kože

Sve o parfimisanoj kozmetici - da li je istina da ubrzava starenje

Zašto je bolje odbiti „aromatična“ sredstva?

Mirisi se koriste kako bi kozmetici dali prijatnu aromu ili, obrnuto, maskirali neprijatan miris aktivnih materija. Međutim, nisu svi korisni za kožu. Većina ovih mirisa može izazvati alergijsku reakciju i upalu, a uz duže korišćenje, ozbiljnije posledice.

Neke komponente mirisa deluju poput tempirane bombe: koža izgleda fino i ne reaguje na kozmetički proizvod, dok se štetne materije nakupljaju u dubokim slojevima epitela. To dovodi do poremećaja procesa proizvodnje kolagena i smanjenja sposobnosti regeneracije. Nepotrebno je reći da takve promene dovode do suve kože, gubitka njene elastičnosti i preuranjenim nastankom bora. Mirisi su prirodni i sintetički, a obe vrste su opasne za kožu.

Esencijalna ulja se koriste kao prirodni mirisi koji mogu izazvati iritaciju i jaku alergijsku reakciju. Oni se mogu naći u sastavu i obeleženi su INCI oznakom (International Nomenclature of Cosemetic Ingredients). Ovo je međunarodna nomenklatura koja ukazuje na potencijalnu opasnost sastojka za osobe sa alergijama. Sintetički mirisi identični su prirodnim mirisima koji takođe nemaju najpovoljnije dejstvo na stanje kože. Nekima od njih je čak zabranjena upotreba u nekim zemljama Evrope jer mogu izazvati snažnu alergijsku reakciju. U kozmetici se mogu naći pod sledećim imenima: Izoeugenol, Geraniol, Majantol, Eugenol, Kumarin, Citronellol i Cinnamal. Ako se jedno od ovih imena pojavi u sastavu, bolje je potražiti drugi proizvod, tako da tada neće biti neprijatnih iznenađenja. Proizvođači često izbegavaju spominjanje određenih naziva u proizvodu, koristeći nejasne formulacije mirisa i parfema.

Nije dovoljno samo pomirisati proizvod. Usput, ni sam natpis  “fragrance-free” ne znači da je proizvod u potpunosti bez bilo kakvih mirisa, stoga najbolje je da proverite sastav.

 

Povezane teme

Trendovi

Margo Robi: 15 najlepših beauty izgleda

Najbolji beauty izgledi jedne od najlepših devojaka u Holivudu.

Fitnes

Korisna svojstva morske vode

Kupanje u moru može biti ne samo zabavna, već i isceljujuća procedura.

Fitnes

Kako zameniti meso bez štete po zdravlje

Odabir zdravih izvora proteina za vegansku (ili vegetarijansku) dijetu.

Fitnes

Dijeta ratnika: nestandardna metoda gubitka kilograma s brzim rezultatom

Šta treba da znate o neobičnom konceptu ishrane Orija Hofmeklera.

Fitnes

Kako se rešiti masti sa donjeg dela stomaka?

Jednostavna pravila koja će vam pomoći da postignete tonus i postanete zdraviji.

Make up

Prve fotografije iz kolekcije šminke Kendall Jenner x Kylie Cosmetics

Kajli Džener lansira kolekciju Kylie Cosmetics u saradnji sa svojom sestrom Kendal Džener.

Nega kože

4 glavna razloga zbog kojih se ujutro budimo sa natečenim kapcima

Ako ste jednog lepog jutra odjednom shvatili da se sve češće budite sa natečenim kapcima, možda je problem u vašoj svakodnevnoj nezi, ishrani ili svakodnevnoj rutini.

Make up

Nova rumenila Chanel u čast jubileja

Prošlo je 40 godina od lansiranja prve kolekcije legendarnog rumenila Joues Contraste.