10 benifita vazelina za lep izgled

Sigurno ste čuli za vazelin, a da li ste se zapitali koja mu je namena? Taj čudotvorni sastojak mnogih današnjih kozmetičkih proizvoda nastao je davne 1865. godine kada je hemičar Robert Chesebrough patentirao formulu vazelina za lečenje suve kože. Njegova gusta konzistencija čini čuda na koži, posebno kada se ohladi. Alergije na vazelin su veoma retke, što ga čini bezbednim čak i za najosetljivije tipove epiderma.

Otkrivamo vam za šta vam sve vazelin može biti od velike koristi. Prijatno ćete se iznenaditi.

PRIPREMA KOŽE ZA PARFEM

Hidrirana koža bolje zadržava mirise, pa pre nego što stavite parfem, utrljajte malo vazelina na tačke pulsa, kako bi vaš miris trajao duže. Pulsne tačke su topla područja koja pomažu da se miris širi po celom telu, što uključuje zglobove, unutrašnju stranu laktova, zadnji deo kolena i vrat.

KROTI KOSU I OBRVE

Koristite vazelin ukoliko želite da ukrotite kovrdže i zapečatite suve, ispucale krajeve, pa čak i da zadržite neposlušne obrve na mestu. Pošto je bezbedno da se koristi na licu, ne morate da brinete o iritaciji. Međutim, budite oprezni ako vam se pore lako začepe, što je slučaj sa masnom kožom sklonom aknama.

MOŽE ZAMENITI HAJLAJTER

Utapkajte vrlo malo vazelina na visoke tačke lica za vlažan, prirodno blistav sjaj.

OMEKŠAVA ZANOKTICE

Nanesite vazelin na zanoktice pre poliranja noktiju. Takođe je odličan za održavanje vaših ruku i noktiju, posebno ako su dehidrirane.

ISCELITELJ SUVE KOŽE LAKTOVA I PETA

Vazelin je neverovatno efikasan u omekšavanju jako ispucalih, suvih i upaljenih područja. Takođe deluje tako što sprečava gubitak vode u koži, što omogućava prirodnim uljima da je hrane i regenerišu. Nanesite vazelin na ispucale pete (ili suve laktove), obujte čarape, idite na spavanje i probudite se sa zdravom, hidriranom kožom.

UBLAŽAVA IRITACIJE ISPUCALIH USANA

Imajte na umu da, iako vazelin može ublažiti iritacije suve kože ili ispucalih usana, on nema moć vlaženja. Vazelin deluje tako što zatvara vlagu koja je već prisutna u koži. Međutim, ne dovodi vlagu u kožu. Zato je najbolje pomešati ga sa hidratantnom kremom pa naneti na kožu, kako biste postigli zadovoljavajući efekat.

REGENERIŠE TREPAVICE

Vazelin se takođe može bezbedno naneti na trepavice. Mnogi saloni i banje koriste vazelin ili proizvode nalik vazelinu oko područja (oči, nos, usta) koje treba zaštititi od tretmana. Ako prihvatate izgled bez šminke, umesto maskare nanesite vazelin. Zagladite ga preko trepavica za punije, sjajne dlačice.

NEŽNO SREDSTVO ZA UKLANJANJE ŠMINKE

Sredstvo za uklanjanje šminke može biti skupo, a da je teško za vaše oči. Vazelin je jeftina opcija koja lako i nežno uklanja olovku za oči, maskaru, senku, pa čak i lepak za trepavice koje vaši lažni ostavljaju za sobom.

PILING ZA USNE

Vazelin može biti odličan lek za vaše usne. Dodajte malo šećera u vazelin i napravite piling za usne. Ili ga pomešajte sa morskom solju i koristite mešavinu pod tušem kao piling za telo sa hidratantnim efektom.

SPREČAVA RĐANJE OŠTRICE BRIJAČA

Održavajte brijače kao nove tako što ćete između upotrebe pažljivo naneti veoma tanak sloj vazelina na oštrice. Prvo se uverite da su potpuno suvi da biste sprečili rđu.

Foto: Shutterstock