Zašto nam je noćna krema zapravo neophodna i kako odabrati onu pravu

Mnoge žene smatraju da im je dovoljna dnevna nega lica, što nije tačno. Koži je neopodna noćna nega, jer se tokom perioda mirovanja oporavlja od dnevne izloženosti različitim nepovoljnim agensima. Noćne kreme su guste sa omekšavajućim, hidratantnim svojstvima, sadrže hranjive i aktivne sastojke protiv starenja koji podstiču obnavljanje ćelija, vraćaju elastičnost epidermu, smanjujući sitne linija i bora. Sigurno ste se zapitali po kojim parametrima da odaberete kremu za noć i po kom principu se ona bira.

Dajemo vam smernice kako biste izabrali najbolju kremu za vaš tip kože.

SVAKA ŽIVOTNA DEKADA IMA SVOJE SASTOJKE

Kako biste izbegli prerano starenje kože i gubitak elastičnosti, samim tim i njeno opuštanje, noćna krema treba da vam obezbedi vlagu, plus hidrataciju. Mlađa koža traži nežnije sastojke, dok zrelija zahteva nešto kompleksiniju formulaciju.

  • U dvadesetim godinama – krema uključuje med, aloe veru i druga eterična ulja.
  • U vašim 30-im – predlažu se sastojci poput aminokiselina, retinol, ceramidi i drugi antioksidanti.
  • U 40-im – kreme treba da sadrže peptide, ekstrakt soje i vitamine.
  • U 50-im i 60-im godinama – dodatna vlaga dodatno održava vašu kožu zdravom.

NOĆNA KREMA PREMA TIPU KOŽE

Svaki tip kože ima svoje potrebe, a odabir proizvoda namenjenih odgovarajućem tipu kože može pomoći da se ona izgleda savršeno.

OSETLJIVA KOŽA

Odaberite noćnu kremu koja sadrži laganu formulu. Izbegavajte teške kreme na bazi parfema koje mogu izazvati osip. Sastojci poput čajevca, krastavca, aloja vere i kamilice najbolja su opcija. Ovi ekskluzivni biljni elementi ne iritiraju kožu i imaju izuzetno smirujući efekat.

MASNA KOŽA

U slučaju da imate masnu kožu, izaberite kremu koja neće aktivirati akne ili osip. Noćni losioni ili kreme bez ulja najbolje funkcionišu za vaš tip kože.

SUVA KOŽA

Predlaže se noćna krema koja uključuje biljno ulje. Ovaj materijal prekriva kožu filmom koji ometa isparavanje tečnosti. Ako imate suvu kožu, morate izabrati kremu koja zadržava najveću vlažnost. Kreme na bazi glicerina su savršene. Kreme koje sadrže bademovo ulje, avokado i shea maslac najbolje su za vaš tip kože.

ZA SVE TIPOVE KOŽE

Noćne kreme na bazi algi su opcija za svaki tip kože, jer su alge bogate vitalnim hranjivim materijama koje su vam potrebne. Takva krema intenzivno obnavlja kožu dok spavate.

4 PRAVILA KOJA ĆE VAM POMOĆI

1. Od vitalnog je značaja da izaberete noćnu kremu koja odgovara vašem tipu kože. Ni u kom slučaju ne kupujte preširoku formulu, jer bi mogla da našteti vašoj koži umesto da je “popravi”. Ako je krema previše gusta ili pak previše masna, mogla bi da začepiti pore i onemogući njeno disanje.

2. Većina proizvoda namenjena suvoj, normalnoj, masnoj ili mešovitoj koži odnosi se posebno na kožu lica, osim ako na ambalaži proizvoda nije navedeno drugačije.

3. Bez obzira na tip kože ili starost, trebalo bi da tražite laganiju teksturu koja je hipoalergena, nekomedogena i bez mirisa.

4. Pre nego što kupite noćnu kremu, neophodno je proučiti dodatne sastojke koje se nalaze u njoj.  Veštački aromatični i različiti sintetički ili polusintetički sastojci nisu dobrodošli. Takođe je poželjno da krema sadrži različite vitamine, aminokiseline, kolagen i peptide koji deluju protiv starenja.

Foto: Pexels