Zeleni čaj u kozmetici: čudesan sastojak

Zeleni čaj je jedno od najpopularnijih pića na svetu, koje svi imaju kod kuće. Međutim, kozmetolozi preporučuju držanje zelenog čaja ne samo u kuhinji, već i u kozmetičkoj torbici, tačnije, ne sam čaj, već proizvode za negu sa njegovim sadržajem.

U Aziji se čaj koristio kao kozmetički proizvod pre nekoliko stotina godina, a sada je čvrsto uvršten na listu najpopularnijih i najefikasnijih kozmetičkih sastojaka. Evo kako zeleni čaj deluje u kozmetici.

Zeleni čaj je bogat izvor kofeina (približno iste količine ima i u kafi) i to ga čini odličnim lekom za smanjenje otoka. Savršeno tonira kožu, podstiče odliv limfe i omogućava vam da se brzo nosite sa omraženom natečenošću, čak i ako ste juče bili na zabavi ili jeli slane kokice u bioskopu.

Pored toga, zeleni čaj sadrži kompleks biljnih supstanci koje efikasno detoksikuju kožu i smanjuju upale. Kozmetika sa zelenim čajem pogodna je za sve tipove kože: pomoći će u suočavanju sa proizvodnjom viška sebuma i prekomernom suvoćom kože. Zeleni čaj savršeno umiruje kožu, oslobađa je od crvenila i daje joj zdravu boju.

Još jedna prednost zelenog čaja je bogat antioksidativni sastav. Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala sprečavajući razvoj oksidativnih procesa u ćelijama tela. Pored toga, vitamin C, koji se u velikim količinama nalazi u čaju, stimuliše proizvodnju glavnog proteinskog kolagena, koji je odgovoran za elastičnost i glatkoću kože.