Šta se dešava sa vašom kožom kada unosite dovoljno vode?

vode

Voda se često smatra ultimativnim eliksirom lepote. Ideja je jednostavna: pijte više vode i uživaćete u blagodetima poboljšane hidratacije, manje bubuljica i mekše, blistavije kože. Pored toga, voda pomaže u izbacivanju toksina, dostavljanju hranljivih materija do ćelija kože i održavanju kožu punom i elastičnom. Uz to, kada pijete dovoljno vode, vaše telo može bolje da obavlja sve ove funkcije, što može dovesti do čistije i zdravije kože.

voda

Mnogi propagiraju unos 4l vode dnevno, što je značajno povećanje u odnosu na uobičajeni unos večine. Da li unos ovolike količine tekućina može poboljšati kožu ili je to samo još jedan mit o lepoti? Nastavite da čitate kako biste saznali više o potencijalnim prednostima, kao i mogućim manama, pijenja 4l vode dnevno.

Šta se dešava sa vašom kožom kada počnete da pijete više vode?

Nega kože počinje i završava se pijenjem tečnosti! Pijenje 4l vode dnevno može činiti čuda za vašu kožu. Kada ste dobro hidrirani, vaša koža izgleda mekše i sjajnije, i sprečava suvoću i perutanje. Pored toga, ostajanje dobro hidriranim održava elastičnost vaše kože, smanjuje fine linije i bore, i daje vam puniji, mladalački izgled.

Takođe, ostajanje hidriranim može smanjiti otok i natečenost, posebno oko očiju, balansiranjem nivoa tečnosti i smanjenjem zadržavanja vode. Za one sa masnom kožom, pijenje dovoljno tečnosti može pomoći u balansiranju proizvodnje ulja, sprečavajući da koža postane previše masna ili suva.

Koliko je potrebno da se poboljša koža pijenjem vode?

Ljudi obično primete rezultate na svojoj koži za nekoliko nedelja do mesec dana. Ovo daje vašem telu vreme da se prilagodi i može dovesti do poboljšanja vlažnosti kože, elastičnosti i ukupnog izgleda. Ali, imajte na umu da se individualni rezultati mogu razlikovati u zavisnosti od faktora kao što su vaši osnovni nivoi hidratacije, opšte zdravlje, ishrana i ono što još uključujete u svoju rutinu nege kože. Kao i kod svega drugog, doslednost je ključna za postizanje rezultata.

Da li previše vode može imati negativne efekte na kožu?

Kao što smo pomenuli, 4 litre je pristojna količina tečnosti. Ali, da li previše vode zapravo može biti loše za kožu? Odgovor je uglavnom ne. U nekim retkim slučajevima, preterano pijenje tečnosti može poremetiti ravnotežu elektrolita i izazvati stanje zvano hiponatremija, što je zapravo pad nivoa natrijuma u krvi. Natrijum je esencijalni elektrolit i odgovoran je za pravilnu funkciju srca i ravnotežu tečnosti u telu. Da biste to izbegli, pokušajte da ne pijete previše tečnosti u kratkom vremenskom periodu.

Da li unos vode različito utiče na različite tipove kože (masna, suva, kombinovana)?

Što se tiče unosa tečnosti, nema negativnih strana za različite tipove kože. Svaki tip kože zahteva adekvatan unos tečnosti da bi regulisao proizvodnju ulja. Ovo je posebno tačno za masnu kožu, jer pravilna hidratacija može smanjiti prekomernu proizvodnju sebuma, što je često reakcija kože na dehidraciju. Ako imate problema sa masnom kožom, preporučujemo da počnete više da pijete vodu!

Šta se desi kada počnete da pijete 4l vode dnevno?

Redovan unos vode pomaže kod finih linije oko očiju i na čelu. Nakon istraživanja kako da sprečimo fine linije i bore, jedno rešenje se stalno ponavljalo: pijte više vode. Odlučili smo da probamo jer je zvučalo dovoljno lako, a i mnogo je jeftinije od botoksa. Rezultati? Koža je punija i sjajnija, a vaše telo će se generalno osećalo bolje. Bićete energičniji, manje skloni prehladama i mnogo budniji.

Kako piti ovoliko količinu tečnosti dnevno?

Iskreno, pijenje 4l vode dnevno zvuči zastrašujuće, ali zapravo nije toliko koliko možda mislite. Evo nekoliko saveta kako da to postignete. Prvo, započnite jutro sa velikom čašom vode čim se probudite. Ovo će pokrenuti vašu hidrataciju za dan. Zatim, pokušajte da pijete dve čaše vode svaki sat. Do večeri ćete biti dobro hidrirani i najverovatnije ćete dostići cilj od galona.

Da li je vredno piti toliko tečnosti dnevno?

Bez sumnje, pijenje 4l vode dnevno vredi, ne samo za vašu kožu, već i za ostatak vašeg tela. Ostajanje hidriranim ima mnoge neverovatne prednosti, uključujući održavanje zdravlja kože, promociju čistijeg i živopisnijeg tena izbacivanjem toksina i održavanje ćelija kože punim. Takođe, pomaže u regulaciji telesne temperature, poboljšava varenje pomažući u razgradnji hrane i apsorpciji hranljivih materija, i može poboljšati kognitivnu funkciju i raspoloženje. Iako samo pijenje tečnosti možda neće biti dovoljno za blistavu kožu – ishrana i dobra nega kože su takođe ključni – svakako je neosporan faktor u zdravlju kože. Bilo da želite da ostanete hidrirani kako bi vaša koža sijala ili da biste poboljšali stanje svog tela, pijenje vode je jednostavan način da to postignete.

Saveti za pijenje više vode

Jedna od najboljih stvari koje sam uradili da bih pratili unos tečnosti je korišćenje flaše za vodu veličine galona. Ovo nam pokazuje tačno koliko treba da popijem pre kraja dana. Takođe dobro je postaviti podsetnike na telefonu svakog sata kako bih se setili da popijete vodu. Posle nekoliko meseci pijenja galona dnevno, vase telo će prirodno početi da traži više tečnosti nego ranije. Još jedan koristan savet je da pijete čašu vode pre svakog obroka i užine, što takođe pomaže varenju i čini vas manje gladnim. Ako niste ljubitelj obične vode, pokušajte da dodate prirodne ukuse kao što su limun, krastavac ili nana, što će poboljšati njen ukus.

Foto: Pexels