5 antiinflamatornih namirnica koje treba dodati u ishranu

namirnice

Koje antiinflamatorne namirnice treba da dodate u svoj tanjir za bolje zdravlje? U potrazi za boljim zdravljem i vitalnošću, sve više ljudi se okreće antiinflamatornoj ishrani. Ova ishrana ima naučno dokazane koristi, kao što su poboljšanje varenja, stabilizacija nivoa šećera u krvi, smanjenje bolova u zglobovima i održavanje zdrave težine. Pored toga, antiinflamatorna ishrana može biti posebno korisna za one koji pate od stanja poput endometrioze, ekcema ili akni. U ovom tekstu ćemo istražiti pet ključnih antiinflamatornih namirnica koje biste trebali dodati u svoju ishranu za optimalno zdravlje i blagostanje.

Orašasti plodovi

Bademi su dobar izvor vlakana, biljnih proteina, minerala i antioksidanata. Omega-3 masne kiseline su specifične masne kiseline neophodne za pravilno funkcionisanje našeg tela i često ih nemamo dovoljno. One podstiču proizvodnju vrednih antiinflamatornih supstanci i korisne su za kardiovaskularno zdravlje. Ukratko, saveznici su vam kada je reč o problemima sa kožom, inflamatornim bolestima i čak mogu pomoći kod anksioznosti. Za optimalnu efikasnost, takođe dodajte masnu ribu u svoju ishranu dva puta nedeljno ako je moguće. Pokušajte sa tunom, lososom, sardinom ili skušom, koje sve pružaju drugi oblik antiinflamatornih Omega-3, komplementaran onima u orašastim plodovima.

Borovnice

Ovo malo voće, poput malina, crvene ribizle i generalno svih bobičastih plodova, obiluje antioksidantima i pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa u našim ćelijama, koji podstiče starenje i izaziva inflamatorne reakcije. Borovnice sadrže posebno efikasan tip antioksidanata – polifenole – i njihovo dejstvo je više puta proučavano i dokazano je da mogu blokirati proizvodnju određenih proinflamatornih supstanci.

Heljda

Heljda je nova kinoa – bogata je vlaknima, antioksidantima i biljnim proteinima, a pritom je bez glutena. Vlakna nam omogućavaju da na povoljan način ‘hranimo’ dobre bakterije u našoj mikrobioti, koje će potom proizvoditi antiinflamatorne supstance. I to nije sve: zahvaljujući sadržaju vlakana, ova namirnica ima niži glikemijski indeks od pirinča ili testenine.

Kefir

Ovo fermentisano piće sadrži prirodne probiotike – tj. žive bakterije koje će kolonizovati naš mikrobiom, pomažući mu da bude bogatiji i raznovrsniji. Zdrav mikrobiom ima mnoge povoljne efekte na naše zdravlje: bolja probava, jači imunitet, zdrava koža, dobro mentalno zdravlje. Kada je mikrobiota poremećena, to podstiče propustljivost creva i tako omogućava prolazak endotoksina u krv, što izaziva inflamatornu reakciju.”

Crna čokolada

Crna čokolada – sa 85 procenata kakaa Potražite crnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa – najmanje 85 procenata. Kao jedan od najbogatijih antiinflamatornih sastojaka u biljnom svetu, kakao je obilan antioksidantima, mineralima, vlaknima i teobrominom. Izbegavajte mlečnu ili belu čokoladu jer nisu samo slatke, već mogu podstaći inflamaciju.

Foto: Unsplash

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.