5 načina da ulepšate svoj dom kada vam je budžet (ekstremno) mali

Kada ne možemo da promenimo unutrašnjost naše glave, mi pokušavamo da promenimo spoljašnjost koju ona vidi. To znači da naš topli dom pokušavamo da napravimo još toplijim (ili hladnijim, ko šta voli), ali bez nekog većeg budžeta se osećamo kao da su nam ruke vezane. Još pritom ako smo podstanari rešeni da ne ulažu u stan dok ne bude njihovo ime na vratima, onda sredstva na tenderu dobiju putovanja, kožne torbe i dostave hrane kada nas mrzi da skuvamo. Ipak, sa malo ukusa i kreativnosti, do doma koji izgleda baš kao sa Pinteresta možete doći i sa minimalnim budžetom – a evo i kako.

Ćup zlata se ne nalazi ispod duge, već na buvljaku

Subota ujutru neka vam bude rezervisana za lov na blago. Posle vruće pogačice sa čvarcima i najslađe limunade na svetu, dobićete goriva da do iznemoglosti preturate po starim kutijama na buvljacima u potrazi za nekim komadom koji će vam potpuno promeniti prostor u kom živite. Antikvitet je uvek u modi, a poslednjih pola decenije svašta može da prođe kao vintage. Pletena korpica u kojoj možete držati novine, drveni sanduk koji će vam čuvati posteljinu, vaze koje će vas motivisati da konačno krenete da kupujete cveće.. Opcije su bezbrojne, pogotovo ako umete da se cenjkate.

Slika ne mora da bude Pikasova da bi visila na zidu

Magični svet umetnosti ima neverovatnu mogućnost da nam ulepša trenutak i dan, da nas probudi i promeni. Isto tako može da nam ulepša i promeni stan. Obično mislimo da kada se zaista budemo odlučili za neku umetnost, da ćemo se prošetati po gradskim galerijama i izdvojiti novac za nju, ali dok taj dan ne dođe, postoji mnogo opcija. Slike ili fotografije koje u nama bude pozitivne emocije možemo da ištampamo na kanvas platnu za malo para, a pritom ono mnogo lepše izgleda kada ga postavimo na blind ram, pa ne moramo odvajati novac i za uramljivanje. I naravno opet, vraćamo se na buvljak. Tamo ima predivne umetnosti koje ćete moći da okačite na zid, a nikad se ne zna, možda baš naiđete na davno izgubljenu sliku Paje Jovanovića i postanete milioner.

Umesto jastuka, kupite jastučnice

Male stvari čine veliku sliku lepom. Sa dolaskom bohemian trenda, jastuci postaju sve skuplji, pogotovo što su šareniji. Ali, zato možete da kupite predivne jastučnice koje ćete menjati periodično u odnosu na vaše raspoloženje i faze. To važi i za ostale stvari u kući. Zašto biste kupovali novi kauč kada postoje prelepi meblovi u koje možete da ga presvučete? Tepihe nemojte menjati, već ih sklonite na neko vreme. Prijaće vam parket. Ako su vam pločice dosadile, kupite parče linoleuma i prekrijte ih. Na viseće elemente nalepite cvetnu foliju koja će vam potpuno promeniti izgled kuhinje. Kada imate mnogo kreativosti, potrebno vam je malo novca.

Neka vaša terasa izgleda kao chill zona na Exitu

Terasa je uvek nešto što poslednje stiže na red, jer nam baštenski nameštaj nikada nije prioritet. Ali, ako nam je prilika da sebi stvorimo oazu mira u kojoj ćemo moći u tišini da popijemo kafu, treba da je iskoristimo. Prvo nam treba parče veštačke trave, koja je jeftina budući da nam treba više od par kvadrata (Takođe, buvljak). Lejzi begovi zaista nisu skupi kao što su nekad bili, i možete na raznim sajtovima kupiti polovne za smešnu sumu novca. Lampice uvek dodaju tračak magije, a njih sigurno imate u nekom podrumu. Sto možete da napravite i od drvenih gajbica, a ako imate tu veštačku travu – stolice vam ni ne trebaju.

Okrečite samo jedan zid

Ništa zabavnije od radne akcije (Ako umemo da se zabavimo). Krečenje je obično veliki podvig i kada pomislimo na gomile najlona kojima prekrivamo nameštaj i neprestano čišćenje prašine, često odustanemo u startu. Ali, ako su nam potrebne promene, možemo da okrečimo samo jedan zid ili čak i pola njega. To je baš i preporučljivo u manjim prostorijama, jer nam to daje osećaj prostora i daje slobodu da izabere bilo koju boju, pa čak i crnu, koja u kuhinji zaista lepo “čučne”.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Pexels, Shutterstock