6 načina da svom životnom prostoru daš lični pečat

Zovite me ludom, ali meni je energija u nekom prostoru jako važna i kada kažem “energija” mislim na onaj osećaj koji imam kada uđem: odmah ću osetiti da li prostorija “ima dušu” i ako ima – to je to! Ipak, osim “urođene” atmosfere, činjenica je da domu dušu dajemo mi, svojim prisustvom, svojom energijom, ali i svojim načinom uređenja. Zato, ukoliko želiš da svom životnom prostoru daš taj lični pečat, u nastavku otkrij nekoliko lakih načina!

Umetnine

Ne moraš da budeš stručnjak za umetnost da bi u svoj prostor unela umetnine koje ti se najviše dopadaju. Prosto, i mi laici umemo da ocenimo šta nam najviše prija i šta želimo u svom domu! Za početak, kreni od slika kojima ćeš ukrasiti prazne zidove. Savet plus: nemoj se zaustaviti na jednoj slici – više različitih ramova može da stvori ultra zanimljivu celinu koja će “začiniti” tvoj prostor. 

Džidžabidže

Znam, svima nam se dešava da se prosto izgubimo u radnjama koje nude najrazličitije sitnice za uređenje doma, ali pre nego što potrošiš čitavo bogatstvo na njih, razmisli o tome šta već imaš, a što želiš da istakneš. To mogu da budu suveniri, zanimljivi komadi koje si nasledila od bake i slično. Ovim sitnicama možeš ukrasiti stočić za kafu ili neku od polica i stvoriti autentičan prostor. 

Zelenilo

Buket svežeg cveća na stočiću je uvek dobrodošao, ali razmisli o nekom dugoročnijem rešenju – postoji toliko predivnih zelenih biljaka koje će oplemeniti tvoj prostor i učiniti ga ušuškanijim, a uz to dobijaš i jedan zanimljivi hobi! 

Novi detalji na starim stvarima

Ukoliko trenutno ne možeš da se posvetiš renoviranju kuhinje ili kupatila ili bilo koje druge prostorije, razmisli koji su to detalji kojima možeš da udahneš novi život toj prostoriji. Na primer, u kuhinji to mogu da budu nove ručice na kuhinjskim elementima, drugačija organizacija malih uređaja, nove krpe ili drugi kuhinjski aksesoari. Tvoje kupatilo pak može da izgleda sasvim drugačije sa novom podnom prostirkom, zavesom za tuš kabinu, ogledalom ili pak i nekom biljkom! 

Zavese

Jasno mi je da nisu svi ljubitelji zaveza, ali koliko god da su tvoji prozori lepi, sama prostorija će izgledati još lepše sa pažljivo odabranim zavesama. One ne moraju da budu “teške” i “bapske” – već sasvim suprotno! Posmatraj ih kao detalj koji će uneti nešto drugačiju atmosferu u tvoj dom. 

Statement komad

Ako govorimo o malo kompleksnijem uređenju koje iziskuje i malo više ulaganja, razmisli u pravcu “jednog ali vrednog” komada koji će biti glavni u tvojoj prostoriji. U dnevnoj sobi to može da bude sofa ili stočić za kafu, u spavaćoj sobi krevet ili toaletni sto, na terasi baštenska garnitura i slično. Nakon što pronađeš svoj savršeni komad, dizajn ostatka prostorije osmisli tako da mu parira i dodatno ga ističe. Poigraj se!

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Shutterstock, Instagram