7 trikova uz pomoć kojih će vaš stan izgledati veće

Ne morate renovirati stan ili kupiti novi da bi vaš dom izgledao prostranije i svežije. Ponekad je dovoljno malo kreativnosti da od jednostavnog doma napravite oazu mira, samo je potrebno malo truda i nekoliko dobrih trikova.

1. Kupite veće ogledalo 

Da li znate zašto u svakom liftu stoji ogledalo? Zato što ne postoji bolji način da se napravi iluzija prostora od velikih ogledala, a tako se izbegava osećaj klaustrofobije kod ljudi sklonih ovoj fobiji. Isti trik možete iskoristite i u svom stanu. 

2. Možete kupiti veliki nameštaj, ali ne pretrpavajate stan

Nije tačno da ne možete imati velike komade nameštaja u malom stanu, ali samo pod uslovom da ih nemate mnogo. Ako stan pretrpate bilo nameštajem ili  detaljima, on će neminovno izgledati još manje.

3. Izaberite zavese od poda do plafona

Ako želite da vam plafoni izgledaju visoko, izbegavajte roletne. Odlučite se za zavese od poda do plafona u svetlim tonovima koji će dodati koji santimetar na visini stana. 

4. Dodajte viseće detalje

Saksije koje vise visa plafona ili lusteri u razumnim dimenzijama će takođe akcentovati osećaj prostranosti u vašem stanu. Ovo je naročito dobar trik za stonove koji imaju plafone koji su malo viši nego što bi se očekivalo.

5. Držite se svetlih tonova

Nikako nemojte previše eksperimentisati sa bojom. Kada budete krečili stan, najbolje je da se držite svetlih tonova, poput bele i bež. 

6. Birajte lagane komade

Kada dekorišete mali stan, bolje je kupiti komade koji ne zauzimaju vizuelni prostor. Stakleni stan će bolje izgledati u garsonjeri nego onaj napravljen od teškog drveta, a isto pravilo važi i za ostatak nameštaja i detalje. 

7. Održavajte stan urednim

Iako se urednost podrazumeva, veliki stanovi mogu da izdrže bar malo haosa, a to nije slučaj sa garsonjama. Održavajte red i investirajte u nameštaj sa višestrukom nameonom, poput kauča u koji se može staviti jorgan, taburea u koji staju igračke ili stočića u koji možete stavljati novine.