7 uobičajenih grešaka koje verovatno pravite pri pranju veša

Doba korone u kom, nažalost, živimo, nateralo nas je da promenimo raniji stil života i preduzmemo najsigurnije mere za svakodnevne poslove koje obavljamo, poput odlaska u prodavnicu, do firme, na aktivnosti, po decu u školu ili vrtiće, pa čak i pranja veša.

Kada je pranje odevnih predmeta, koji su možda bili u kontaktu sa kovidom, u pitanju – postoji nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavate, prema ekspertima. Čak i veš zaražene osobe možete prati sa ostalim, ali preporučljivo je da:

  • Pre ubacivanja stvari u mašinu nosite rukavice za jednokratnu upotrebu.
  • Ne tresete prljav veš.
  • Garderobu perite na najvećoj temperaturi, koja je dozvoljena za određenu vrstu tkanine (proverite etiketu odeće).
  • Obavezno potpuno osušite stvari.
  • Očistite i dezinfikujte korpe za veš.
  • Operite ruke sapunom i vodom čim uklonite rukavice.

U nastavku vam donosimo 7 jednostavnih trikova za održavanje vaše odeće u top formi.

Deterdžent pre svega

Bez obzira na vrstu praška koji koristite, bilo tečni ili u kapsulama, uvek ga stavite prvog u mašinu, a onda preko dodajte stvari.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by – Hannah • (@hlb_home)

Perite na hladne programe kad god možete

Kako biste izbegli situaciju da vam omiljena bluza promeni boju i izbledi, podesite mašinu na hladne programe. Do ovoga dolazi kada se visoka temperatura pranja susretne sa hlorom uz vode, što prouzrukuje oštećenje tkanine.

Teksas garderobu uvek perite s naličja

Ovaj jednostavan korak pomoćiće vašem džinsu da sačuva boju i izgleda sveže. Bonus: pranje na nižim temperaturama sprečiće vaš omiljen par farmerica da se smanje i suze.

Posvetite duplo više pažnje pranju posteljine

Veoma je važno da na pravilan način operete posteljinu, jer iako vam na prvi pogled može delovati čista, ona je zapravo puna sebuma, znoja i isperutane kože. Pre svega najbolje je prati svake druge nedelje, sa izuzetkom ako se vi ili vaš partner preterano znojite ili spavate nagi, onda bez izuzetka jednom nedeljno.

Uvek podesite mašinu da opere posteljinu na najvišoj temperaturi, jer samo tako ćete ubiti sve klice i grinje.

Ne zaboravite da povremeno očistite samu mašinu

Nakon pranja veša u našim mašinama se mogu naći ostaci koji su ispali iz prljavog veša, deterdženata i minerala tvrde vode, najčešće zaglavljeni u bubnju, što može prouzrokovati i smrad oprane garderobe (ali ne i nužno).

Povremeno pustite praznu mašinu na najtopliji program, dodajući joj samo deterdžent. Po završetku, očistite krpom unutrašnji deo, kao i gumu oko otvora.

Zakopčajte rajsferšlus

… i dugmad takođe, na onoj odeći koja ih ima. Upravo jer otkopčani rajsferšlusi i dugmići mogu oštetiti i ućebati tkakninu trljanjem o nju tokom pranja.

Tretirajte fleke – odmah

Prosuli ste crveno vino na bluzu ili ste je umazali masnim dresingom od salate? – pokušajte odmah to da operete, ili barem što je pre moguće. Sve što duže bude stajala fleka na odeći sve teže će vam biti da je uklonite.

Foto: Pexels

Tekst: T. Mišović