9 najlepših prolećnih biljaka koje treba da posadite sada

Iako jesen ne deluje kao vreme idealno za sadnju, postoje neke biljke, tačnije cveće, koje treba posaditi upravo sada kako bi procvetalo taman na vreme – na kraju zime, kao podsetnik da nam uskoro stiže proleće.

Na spisku se ne nalaze samo visibabe kao najpoznatiji vesnici proleća, već i drugo, jednako lepo cveće koje će vašu baštu učiniti prelepom, kao da je došla sa stranica magazina! Vesele boje, predivni oblici i očaravajući miris ovih cvetova učiniće vas ponosnim i srećnim, zato ozbiljno razmislite o tome da ga uključite u svoje dvorište. 

Prednost ovih prolećnih biljaka koje se zapravo sade u jesen jeste u tome što, kada ih jednom posadite, možete očekivati njihovo cvetanje i u narednim godinama, a ne samo tokom jedne sezone. Kada ih sadite, neka to bude na sunčanom mestu i pre nego što se zemlja smrzne (dakle, najkasnije do kraja jeseni). Iskopajte rupu koja je dva do tri puta veća od dužine lukovice i stavite je šiljatom stranom nagore. Ukoliko ipak niste sigurni kako da postavite lukovicu, stavite je na stranu – priroda će već učiniti svoje! Takođe, cveće možete saditi naizmenično, izmešano, ili po grupama – u zavisnosti od toga kakav efekat želite da postignete.

Još jedan savet – na proleće, sačekajte da cveće prirodno uvene i lišće se osuši kako bi lukovica mogla da stvori dovoljno potrebne hrane da može da procveta i tokom narednih godina. 

A sada, zavirite u našu galeriju i pogledajte koje sve cveće može da krasi vaše dvorište narednog i svakog sledećeg proleća.

Foto: Shutterstock