Boja koju nikako ne bi trebalo da birate za dnevni boravak, prema psiholozima

Pitanje koje će uvek pokrenuti diskusiju dizajnera enterijera je izbor savršene boje za zidove domova. Prirodno, debata o paletama se menja sa promenom sezone i tonova koji su u trendu, ali prema psiholozima određene nijanse bi trebalo izbegavati – zauvek.

Kao prostorija u kojoj provodimo najviše vremena i gde okupljamo porodicu i prijatelje, dnevna soba nas najviše privlači da eksperimentišemo sa novim trendovima farbi, poput tamnijih paleta. Ipak psiholozi su se osvrnuli na najtraženiju nijansu godine za dnevnu sobu, grimiznu, koju bi po njima trebalo da zaobilazimo u širokom luku kada dođe vreme za krečenje.

Iako je živopisnu crvenu boju lako voleti, na zidovima dnevne sobe izaziva anksioznost i neprijatno uzbuđenje. Ovako intenzivna boja u prostoriji koja je duša svakog doma, njenim habitantima na duži period može izazvati iritantnost, agresiju, napetost, pa čak i ubrzan rad srca.

Dublje crvene nijanse povezane su sa strašću i energijom, dok se, na primer, plave nijanse smatraju umirujućima. Zato je crvena dobar izbor kada su kancelarije ili drugi kreativni prostori u pitanju, jer povećava energiju i produktivnosti.

Onda, koja je to boja koju bi trebalo da biramo za dnevnu sobu?

Najbolji izbor za vaše zidove su neutralnije nijanse koje će praviti opuštenu, toplu i relaksirajuću atmosferu. Sve preporuke idu klasičnoj beloj boji, koja će na vas delovati tarapeutski.

Zato je nemojte podcenjivati kao snažnu bazu za ostale elemente kojima možete akcentovati prostoriju kako želite.

Foto: Instagram

Pripremila: T. Mišović