Jednostavni saveti za kreiranje rustičnog enterijera

Rustični stil je na polju dizajna enterijera brzo stekao popularnost.

„Grubo“ i „sirovo“ – ovako se bukvalno prevodi rustični stil. Za sve jednostavne enterijere od toskanskih do primorskih ili seoskih kuća možemo reći da su izrađene u rustičnom stilu. Šta zapravo predstavlja rustični enterijer?

Prirodni motivi su jedna od glavnih karakteristika rustičnog stila. Prisutni su u rustičnim enterijerima, manifestujući se u neutralnom, direktnom osvetljenju, suzdržanim, pastelnim bojama, grubom nameštaju u raznim teksturama hrasta, jasike i trešnje. Pored toga, rustični stil simbolizuje jednostavnost, ali istovremeno ima nekoliko karakteristika koje postavljaju opšte raspoloženje – govorimo o glavnim.

Prirodni materijali

U prvom planu u enterijeru je drvo, koje se koristi u svom prirodnom obliku, sa pukotinama, nesavršenim oblicima i čvorovima, a najčešće nije ni polirano ili pažljivo stvara iluziju sirovosti. Drvo se može koristiti za ukrašavanje plafonskih greda, vrata i zidnih obloga, kao i za stvaranje nameštaja. Inače, stolovi za kafu i noćni stočići mogu biti u obliku običnog panja ili od čvrstog drveta sa ogrebotinama koje stvaraju prirodne ukrase.

Rustični enterijer je pored drveta obično ukrašen i prirodnim kamenom, najčešđe je to peščar sa minimalnom obradom. Kamen se koristi za ukrašavanje kamina, na podu i na zidnim oblogama. Najvažnije je očuvanje prirodnog oblika i površine svih materijala.

Nepažnja i ostareli predmeti enterijera

Glavna razlika između rustičnog i ostalih stilova leži u njegovom nemaru. On ne prepoznaje glatke površine, urednost, nežne osobine i svetle boje, ne samo prilikom kreiranja nameštaja, već i u dizajnu enterijera. Vaš enterijer ne bi trebalo da izgleda “uglađeno”, svi komadi nameštaja treba da „ostare“ ili da dobro imitiraju stari nameštaj. Napuknuti trpezarijski sto i kožna sofa, shabby chic ormar, stare prostirke i izbledeli peškiri u kuhinji – sve je ovo osnova rustičnog stila i stvara osećaj domaće topline i udobnosti stvorene tokom više od desetak godina.

Prisustvo dva važna akcenta

Rustični stil je nemoguć bez glavnih elemenata – kožne fotelje sa zaobljenim naslonima za ruke i kamina. Pristupite izboru fotelje sa svim odgovornostima – trebalo bi da bude izrađena od prave kože koristeći mekanu, blago istrljanu površinu koja stvara starinski efekat. Što je koža starija, to je bolji njen kvalitet. Ako se na njoj nalaze male ogrebotine, one će joj samo dodati vrednost.

Kamin u rustičnom stilu je neka vrsta personifikacije ognjišta i udobnosti, a njegova dekoracija je uvek izrađena od prirodnog kamena. Ipak, moramo naglasiti da za kreiranje ovog stila kamin nije apsolutno nezaobilazan, jer u novijim stanovima ponekad za njega jednostavno nema mesta.

Umesto kamina, možete koristiti imitaciju vatre, volumetrijske sveće… Generalno, prilikom kreiranja enterijera u rustičnom stilu, važno je zapamtiti njegovu glavnu karakteristiku – jednostavnost. Nije potrebno stavljati slike na zidove, ukrašavati komode i stolove velikim brojem figurica ili drugog pribora – fokusirajte se na ukupnu sliku, na harmoniju prirodnih materijala i ne preopterećujte ga nepotrebnim detaljima.

Priroda je lepa sa svim svojim prednostima i nedostacima, a ovo je suština rustičnog stila.

foto:marieclaire