Kako da od svog dvorišta napravite rajski vrt

Ukoliko ste imali tu sreću da dane izolacije provedete u svom dvorištu, jasno vam je koliko je to parče imovine važno – za uživanje, za opuštanje i iznad svega, za mir. Bez obzira na to što ovog leta planiramo da putujemo, čim nam se za to ukaže prilika, i dalje će biti onih slobodnih trenutaka koje ćemo rado utrošiti na boravak kod kuće, u dvorištu, kao u “starim dobrim danima”. 

Možda ste prošle godine propustili priliku i prevideli trend uređenja životnog prostora koji je vladao na društvenim mrežama, ali evo prilike za popravni! U nastavku vam donosimo jednostavne, a sjajne ideje koje će vaše dvorište pretvoriti u pravu oazu.

Zasadite svoju baštu

Ukoliko želite da spojite lepo i korisno, razmislite o tome da deo dvorišta posvetite svojoj baštici u koju možete da zasadite svoje omiljeno voće, povrće ili začine. Ne samo da će biti zanimljivo naći se u ulozi baštovana, već će vam prijati ideja da ste nešto sami proizveli. Uz to, možete otići korak dalje i osmisliti kreativan način za sađenje omiljenih biljaka kao što je, na primer, pravljenje polica od paleta koje dodatno možete prefarbati ili kredom označiti gde se šta nalazi radi lakšeg snalaženja. 

Ne zaboravite cveće

Cveće je neizostavna komponenta vašeg dvorišta i ako ste ljubitelj boja i šarenila – nemojte štedeti na njemu! Možete ga posaditi direktno u zemlju i njime napraviti zanimljivu kompoziciju, a možete upotrebiti i saksije i njima ukrasiti trem ili ih po slobodnom nahođenju rasporediti bilo gde po dvorištu. Igrajte se!

Oblikujte zelenilo

Ukoliko u svom dvorištu imate živu ogradu ili drugo slično zelenilo, vodite računa o tome da uvek bude savršeno ošišano i uredno, a ukoliko ste vešti, možete čak i osmisliti neki zanimljiv oblik koji ćete prilikom šišanja pratiti. Uredan travnjak se takođe podrazumeva – saglasni smo da je divlja priroda lepa, ali ipak postoji nešto u dvorištima koja su “pod konac” iako iziskuju malo više truda. 

Upotrebite zanimljive saksije… 

Spomenuli smo cveće u saksijama – saksije su odličan način da vaše dvorište izgleda veselo i razigrano ili pak moderno i sofisticirano, u zavisnosti od toga koji stil preferirate. Razmišljajte o njima kao o aksesoarima – vaše dvorište neće izgledati potpuno bez ovih detalja!

… Ili komade starog nameštaja

Ili, ukoliko ste prava DIY duša, umesto saksija možete upotrebiti komade starog nameštaja kojima već duže vreme niste uspeli da nađete namenu, a ne želite da ih bacite. Fioke su, na primer, odlična zamena za saksije, a ukoliko se još potrudite oko aranžmana, spremite se za gomilu pitanja svojih prijatelja o tome kako ste to izveli!

Napravite kućice za ptice

Kućice za ptice nisu samo još jedan od dvorišnih aksesoara, naročito ukoliko osmislite malo drugačiji dizajn ili ih ofarbate jarkim bojama, već zaista mogu da pomognu malim posetiocima vašeg dvorišta. Zato, kada ih postavite na željeno mesto, ne zaboravite da unutra ostavite nešto hrane. 

Razmislite o baru

Nadamo se lepom i toplom letu, zbog čega nam na pamet neizostavno padaju osvežavajući kokteli i kućni barovi! Ovoga puta kućni bar možete da premestite u dvorište i napunite ga omiljenim pićem, ali i slatkišima ili drugim sličnim zalogajima u kojima uživate. Ne samo da će dvorišni bar učiniti okruženje zanimljivijim, već će biti i glavna zvezda na svakom vašem okupljanju. 

Osmislite ušuškano mesto za uživanje

Tokom prethodne godine na Instagramu smo sačuvali mnogo inspirativnih objava o uređenju dvorišta i terasa – sada je pravi trenutak da ih se podsetimo i neku od ideja i iskoristimo. Cilj nam je da kreiramo ušuškano mesto za uživanje koje će, dakle, uključivati udoban nameštaj, gomilu jastuka i slične detalje zbog kojih ćete poželeti da se više nikada ne vratite u kuću! Ukoliko imate prostora, možete da razmislite i o bioskopu na otvorenom koji će vaše slobodno vreme u dvorištu podići na viši nivo. 

Dodajte svetiljke

Nema magičnije stvari od divno uređenog dvorišta koje je uz to ukrašeno svetiljkama – romantično veče u dvorištu, evo nas! Za ovakvu dekoraciju možete da koristite lampice nalik onim novogodišnjim ili pak papirne lampione koji će vašem dvorištu dati “beach vibes”. Za koju god varijantu da se odlučite, nema greške – samo neka sija!

Napravite fontanu

Na kraju, ukoliko vam nedostaje onaj jedan detalj koji će biti nešto poput “trešnjice na torti” i koji će savršeno zaokružiti celu priču, šta kažete na mini fontanu ili pak jezerce? Vođeni idejom da voda opušta, ne želimo da zaobiđemo mogućnost da oplemenimo prostor na ovaj način, a kao i u prethodnim primerima, i ovde se možete poigrati sa starim stvarima i napraviti unikatni dizajn. 

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Shutterstock