Kako organizovati open space?

Kada je reč o uređenju doma, jedna od najvažnijih prekretnica s kraja 20. veka svakako je koncept X/open space/X (otvoreni prostor). Savremeni način života gotovo da je ukinuo granice između privatnog, poslovnog i društvenog. Tako je stambeni prostor postao mesto za život, rad, druženje i slobodne aktivnosti.

U skladu s modernim načinom život open space je sadržajno i funkcionalno kompleksan prostor, koji savršeno odgovara modernom načinu života i osigurava fleksibilnost enterijera i namještaja.

Kako bi ovakav prostor ispunio sve svoje zadatke, posebno je važno uskladiti njegove funkcionalne i estetske komponente. Funkcionalnost se, prvenstveno, odnosi na pravilan raspored elemenata unutar pojedinačnih grupa – dnevnog boravka, kuhinje, trpezarije i radnog prostora, te na pravilan raspon između tih skupina. Boravak i obavljanje pojedinih aktivnosti u jednoj funkcionalnoj celini ne sme remetiti aktivnosti u drugoj. Komunikacijski tokovi među njima treba da budu jasni i logični kako se ne bi poremetila funkcija celog sklopa.

Stan ili kuća, bez obzira na veličinu, obično imaju dnevnu sobu i kuhinju kao dve zasebne prostorije. Novi trendovi u načinu života zahtevaju i nov način osmišljavanja prostora. Da biste u isto vreme mogli uživati u spremanju gastronomskih specijaliteta i provoditi vreme sa svojim voljenima, predlažemo vam da, ukoliko je to moguće, šankom povežete kuhinju i dnevni boravak. Naravno, vodite računa o tome da se ovaj element stilski uklapa u obe celine.

Uređenju kuhinjskog prostora, posebno ako je otvoren prema dnevnom boravku, treba pokloniti posebnu pažnju, stoga vam predlažemo da za oblaganje zidova kombinujete tapete i bojene površine.

Želite li i vaš dom krasi kućni šank, razmislite gde biste ga točno stavili i za što bi trebao služiti. Ovaj element najčešće se postavlja između kuhinje i troezarije kako bi svojom visinom odvojio radni deo kuhinje od ostatka prostora u stanu. Ukoliko nemate dovoljno mesta za trpezarijski sto sa stolicama, šank može preuzeti ulogu glavnog mesta za ručavanje. Pri izradi, pre svega vodite računa o njegovoj visini. Ako su stolice za šank visoke oko 75 cm, šank bi trebao biti visine oko 105 cm kako bi omogućio udobno sedenje. Dužina zavisi od veličine prostora koji vam je na raspolaganju u kuhinji, a najčešći su oni klasični, izdubljeni šankovi.

Zaobljeni šankovi izgledaju vrlo lepo u prostoru, baš kao i oni u obliku slova X/L/X, pogodni za veće enterijere. Jedan krak X/L/X-šanka može poslužiti kao zona za sedenje sa barskim stolicama, a drugi deo možete pretvoriti u radni pult, s komodom ili vitrinom u donjem delu za čuvanje posuđa.

Ukoliko imate decu, budite praktični te prostor prilagodite i njima. možda vam u ovom slučaju nisu zgodne barske stolice, pa pored ostrva možete staviti i trpezarijski sto – ili jedan dio otoka spustite na dečiju visinu.
Standardna visina stola je 75 cm, a visina sedišta stolica je 45 cm. Trpezarijski sto može i da se izvlači iz kuhinjskog ostrva- još jedno rešenje koje je primenjivo u malom prostoru.

Neki će se odlučiti za kuhinjsko ostrvo dovoljne širine da se u njegovu radnu površinu ugradi ploča za kuvanje ili sudopera. Time šank osim primarnih – služenja pića i mesta za ručavanje – dobija i dodatne funkcije. Ukoliko želite dodatno odvojiti dnevni boravak, to možete postići pokretnim panelima. Takođe, moguće je otvoriti i samo “prozor” između ove dve prostorije, koji tada treba iskoristiti i kao šank.

Milan Nikolić

Foto: Profimedia