KAKO PRAVILNO ODNEGOVATI PAPRAT: Moj stan je zelena oaza

Stan vam nije baš velik, ali vam se čini da je polumračan? Imamo predlog kako da ga učinite udobnijim i svetlijim: unesite paprat. Večno zelena i raskošna, ova biljka je rado viđena u svakom enterijeru, od poslovnog do stambenog. Lako se uzgaja, ali i dalje mnogi muku muče s njenim rastom. Važno je imati na umu da paprat obožava vlagu i senku. Previsoke temperature joj škodite. Tada postaje suva i smeđa posle samo nekoliko dana od izbijanja mladica, jer je nismo dovoljno prskali čistom vodom, niti smo je redovno zalivali. Zato vam donosimo nekoliko saveta kako pravilno odgajiti paprat i tako svoj dom pretvoriti u zelenu oazu.

Ova tropska biljka vekovima se uzgaja van prirodnog staništa. Možete je naći na policama bilo kojeg građevinskog centra, koji su ponovo počeli da se otvaraju. Ima ih u raznim oblicima i veličinama, a najbitnije je da je biljka koju kupujete zdrava i jasno zelene boje. Listovi joj mogu dosegnuti i jedan metar, što je izuzetna dekoracija u svakom prostoru. Paprat se presađuje u proleće, ali samo ako joj korijen u tegli postane prevelik. Inače je dovoljno da joj s vremena na vreme zamenite gornji sloj zemlje sa svežim.

Visoka vlaga, sjena i umerena temperatura – to su osnovni uslovi koje ćete postići ako želite da vaša paprat buja i pruži vam osećaj zdrave, prirodne sredine. Obavezno je prskajte ustajalom vodom, svaki dan. Najbolje je ako teglu s paprati postavite iznad tanira s vodom, tako da dno teglice uvek bude u kontaktu s njom. Ako se zemlja presuši, paprat bi trebalo potopiti u vodu, a onda pustiti da se dobro ocedi. Biljku možete jednom nedeljno istuširati u kadi pod mlazom tuša, ali pažljivo, da je ne biste oštetili, i potom je ostavite da se sama ocedi. Paprat bi trebalo dohranjivati od proleća do jeseni, svake dve do četiri nedelje. Jednom kad shvatite potrebe svoje biljke i ona krene da raste, postaće vam omiljeni, živi dekor. Dobro se slaže u blizini palmi, kao i drugih, velikih biljaka koje će joj davati preko potrebnu senku. Dobro je znati i da je paprat jedna od malo rastinja koja uspevaju u kupatilima, jer joj prija vlaga i manjak svetlosti, a vama će doneti osećaj svežine.