5 tajni dizajna enterijera koje ćete želeti da znate pre sledećeg preuređenja doma

Kada se selimo u novi prostor ili jednostavno želimo da osvežimo svoj dom, obično posežemo za Pinterestom, magazinima o dizajnu enterijera ili idejama sa mood bord-a, koje oživljavamo kupujući gomilu stvari koje nam zapravo nisu potrebne. Pa tako mermerne tacne, umetnička dela, coffee table knjige i kristali za svaku prostoriju, za koje ste pomislili da će se sjajno uklopiti u koncept savremenog uređivanja samo postanu višak.

Kako se ne biste fokusirali na sve pogrešne stvari kada je opremanje životnog prostora u pitanju, otrkivamo vam 5 tajni dizajna koje će vam olakšati i ubrzati ovaj proces.

Estetika jeste bitna ali ključ je u komforu

Ništa u vašem domu neće vam biti od velike koristi ako u tome nećete moći udobno da uživate. Naravno, ta predivna, ali potpuno nepraktična stolica sa akcentima može izgledati fotogenično za slikanje, ali kada poželite da podignete noge i opustite se, taj komad nameštaja neće vam ići u korist.

Udobnost je zaista ključna, posebno kada je u pitanju nameštaj. Dakle, ako ste rastrzani između udobnosti i estetike, odlučite se za prvu opciju. Zapamtite: Uvek možete uneti dodatke — kao što su jastuci, ćebad ili cveće — da bi soba izgledala lepše.

Fokusirajte se na jednu po jednu stvar

Ako je vašoj dnevnoj sobi potrebno renoviranje, počnite prefarbavanjem zidova ili nanošenjem novih tapeta u skladu sa tim. Pa tek onda možete da kupite novi kauč, odaberete novu umetninu za zid i tako dalje. Fokusirajući se na jednu po jednu stvar, možete bolje da odredite prioritete i oživite svoju viziju bez uništavanja bankovnog računa.

Ne kupujte nepotrebne stvari

Razumemo koliko primamljiv može biti svaki predmet kućnog dekora koji vidite na TikTok-u ili Instagramu, ali dozvolite da vam kažemo: nije vredno trošenja novca. Isto se može reći i za one impulsivne kupovine kada ubeđujete sebe da nešto morate posedovati. Nepotrebni predmeti samo će izazvati nered u vašem domu, a to je poslednja stvar koju želite. Umesto toga, uštedite za one investicione komade koji su vam zaista potrebni ili imajte na umu određeno mesto pre nego što kupite tu stavku.

Osvetlite svoj prostor

Ne može se poreći da tamne nijanse imaju poseban vajb, ali previše lako mogu pokvariti raspoloženje i učiniti vaš prostor vizuelno malim i skučenim. Uvođenje svetlih, prozaičnih boja u prostor učiniće vaš dom prostranijim. Odlučite se za nameštaj ili dodatke jarkih boja da oživite svoj prostor.

Usudite se da pomešate stilove

Kao što je slučaj sa svim vrstama samoizražavanja, ne postoje striktna pravila kada su u pitanju saveti za dizajn enterijera. Ranije su postojala shvatanja da je potrebno odabrati jedan stil koji ćete primeniti po čitavom stanu, ali mešanje stilova je zapravo savršen način da preslikate svoju ličnost po čitavom domu. Pa tako možete kombinovati savremen nameštaj sa rustičnim ili vintidž detaljima.

Foto: Pexels

Tekst: T.M.