Kako uskladiti boje i dezene roletni sa trendovima, a da ne izgubimo na funkcionalnosti prostorije

Boje imaju značajan psihološki uticaj na ljude, pa ih je važno dobro uskladiti sa funkcionalnošću prostora. VELUX je lansirao novu kolekciju unutrašnjih roletni za krovne prozore u 70 novih boja, u skladu sa aktuelnim i dolazećim trendovima. Pej Gruppen, vodeći skandinavski institut za boje i trendove, razvio je paletu boja s trendovima u sledećih nekoliko godina. Nova paleta nadahnuta je skandinavskom jednostavnošću i uključuje jednostavne, moderne i boje u trendu, koje će se uklopiti u moderne i tradicionalne enterijere.

Kako uskladiti boju i model roletni sa potrebama sobe? Kao primer, uzeli smo jedno potkrovlje, gde smo za sedam prostornih jedinica u potkrovlju, kombinovali dizajn i funkcionalnost, odabrali pravu boju i model za svaki prostor, vodeći brigu o tome kako utiču na produktivnost, udobnost ili čak san…

Da krenemo od sobe vaših mališana.

Najveće avanture počinju dobrim snom, a to deca najbolje znaju. VELUX je kreirao posebnu Kids kolekciju Siesta i Duo roletni u inspirativnim i veselim dezenima, samo za dečje sobe. Vedro ili zvezdano nebo, automobili, zmajevi, roze ili zelene nijanse – na vama je da odlučite! 

Za dnevni boravak, u kome ćete imati puno detalja, preporučujemo neutralne tonove, koji će se lako uklopiti u razne stilove uređenja enterijera. Odabrali smo roletne u bež tonovima koji se podudaraju s dominantnim bojama velikih komada nameštaja, kao što su sofe, fotelje ili tepisi. Takođe, za prostore u kojima čitate, gledate televiziju i družite se, dobro je predvideti sve scenarije korišćenja prostora i odabrati model unutrašnjih roletni, koji omogućava razne mogućnosti kontrole svetlosti. Zbog toga smo koristili 2 u 1 Duo roletne za potpuno zamračenje ili samo ublažavanje svetlosti.  Ovaj model sadrži dve vrste roletni u jednom rešenju. Bela plisirana roletna pruža osnovnu kontrolu svetla i privatnost, a Siesta za zamračenje blokira svu svetlost danju i noću. Takođe, ove i ostale roletne možete kombinovati sa VELUX komarnicima. 

U prostorima u kojima uglavnom provodite vreme čitajući ili u kojima želite predahnuti i imati trenutak samo za sebe, potrebna vam je fleksibilna kontrola svetla. Dostupne u providnoj varijanti i varijanti za zamračenje, VELUX plisirane roletne imaju i prednost fleksibilnog upravljanja, jer se mogu kontrolisati sa gornje i donje strane i postaviti bilo gde u prozoru. Savršeno rešenje za ovu sobu bila je plisirana roletna u boji peska, koja pruža nežno zamračenje prostora.

Za radne prostore je uvek dobro odabrati hladnije tonove boja koji nas postiču na rad i koncentraciju. Ako je radni sto postavljen pored prozora, dobro je imati roletne koje pružaju dobru zaštitu od svetlosti i sprečavaju odsjaj na laptopu ili računaru. Za ovu prostoriju smo koristili verziju termo plisirane roletne za totalno zamračenje, u zagasito zelenom tonu. Ovo rešenje, takođe, pruža dodatnu izolaciju prostora.

VELUX INTEGRA® krovni prozori na električno upravljanje, koji su postavljeni van našeg dosega, VELUX ACTIVE with NETATMO je najbolja opcija. Prozorom i roletnama možete upravljati jednostavno putem prekidača ili putem aplikacije VELUX App Control na pametnom telefonu. 

VELUX ACTIVE senzori kontinuirano mere temperaturu prostorije, količinu vlage i CO2, pa otvaraju prozore, unutrašnje i spoljašnje roletne. Pored ručnog daljinskog upravljanja, postoji i potpuno automatizovana opcija, koja brine o vašoj unutrašnjoj klimi. Na osnovu vremenske prognoze, VELUX ACTIVE spušta roletne ili spoljnu mrežicu, pre nego što se soba pregreje.

A sada nešto jako bitno – kuhinja! Budući da se često radi o otvorenom prostoru, gde su delovi dnevne sobe, kuhinje, trpezarije, ili radne sobe, povezani, boje i tonovi roletni bi trebalo da budu usklađeni. Vrlo je važno uskladiti boje, ali naravno, to ne znači da sve moraju biti iste. Poigrajte se različitim teksturama, nijansama, tonovima… Providne roletne za blago zamračenje su prikladan izbor, jer prirodni i svetli tonovi pružaju prirodnije svetlo i senku, što hrani daje prirodniji izgled. 

U spavaćim sobama i ostalim prostorijama za odmor važno je imati mogućnost zamračenja. Za spavaću sobu u ovom potkrovlju odabrali smo narandžastu roletnu za zamračenje, koji će omogućiti kvalitetan san noću ili danju. Narandžasta boja daje prostoru vedrinu i ima dobar psihološki uticaj prilikom jutarnjeg buđenja.

Kupatilo je vaša zona intimnosti i važno je odabrati zaštitu koja pruža potpunu kontrolu svetlosti i privatnost. VELUX venecijaneri su savršeno rešenje otporno na vlagu. Važna prednost je mogućnost podešavanja količine dolazne svetlosti, u zavisnosti od doba dana.

Ono što novu VELUX kolekciju čini još posebnijom jesu različiti nivoi providnosti materijala i mogućnosti zamračenja – od blagog do potpunog. Sve roletne imaju OEKO-TEX® certifikat (Standard 100 1076-184 DTI) i garanciju da ne sadrže štetne supstance. 

Za one koji ne mogu pronaći željenu boju u standardnoj kolekciji, budite slobodni da kontaktirate VELUX kancelariju na 011/2057 500 pa ćemo se potruditi da nađemo najbolje rešenje za vas. 

PROMO