Kako vaš dom može doprineti stresu

Svakodnevno nailazimo na stvari koje u nama izazivaju stres: problemi na poslu, gužva u javnom prevozu, uznemirujuće vesti na društvenim mrežama.

U poređenju sa ovim, čini se da je vaš dom najudobnije mesto na svetu, ali takođe može ponekad neprimetno da vam troši puno energije i izaziva anksioznost.

Evo kako mesto u kojem živite može doprineti stresu:

Nedostatak svetlosti

Ne potcenjujte snagu dobrog osvetljenja. Prave lampe na pravim mestima ne samo da će transformisati prostor, već i poboljšati blagostanje onih koji se u njemu nalaze.

Prirodno svetlo poboljšava naše raspoloženje, ali ne zanemarujte dodatna svetla i lampe, jer one olakšavaju podešavanje nivoa svetlosti – brzo dodaju jasnoću i prostor sobi ili stvaraju intimnu, prijatnu atmosferu. 

Previše svetlih boja

Čak ni ljubitelji jarkih boja ne bi trebalo da ih prekomerno koriste. Svetle nijanse mogu da razvesele, okrepe, ali ako ste predugo okruženi ovim bojama, izazvaće anksioznost i stres. Fokusirajte se na prirodu prilikom izbora palete za dizajn stana: ima mnogo neutralnih zemljanih nijansi koje će oplemeniti vaš enterijer, a svetle boje ostavite za akcente.

Monotonija

Monotonija, popularna za minimalizam, takođe ne stvara uvek dobru atmosferu u kući. Bojenje svih zidova u kući u belo i podudaranje nameštaja samo izgleda dobro kao ideja. U stvari, čiste boje bez nijansi i tekstura „pritiskaju“, posebno ako ste stalno u takvom prostoru. Čak i ako odlučite da belu boju učinite glavnom u svom domu, razblažite je sivim, bež i drugim neutralnim tonovima.

Kontrastni otisci i obrasci

Prekomerna količina otisaka u enterijeru iritira oko i tako povećava stres. Previše crteža, naročito kada se uveliko razlikuju u razmerama ili imaju obilje kontrastnih boja, može mentalno pretrpati prostor. Otisci bi trebalo da ostanu samo akcenti u dizajnu i ni u kom slučaju ih ne bi trebalo pretvarati u pozadinu.

Previše gužve

Neuredan dom, čak i ako je čist, negativno utiče na naše blagostanje iz nekoliko razloga. U takvom prostoru može biti teško koncentrisati se ili opustiti se. Pored toga, u takvoj kući je lako ne primetiti koliko vremena i živaca trošite tražeći pravu stvar. Predmeti koje ste, čini vam se, upravo videli pred očima, jednostavno nestanu bez traga.

Nisu uzalud saveti za čišćenje Marie Kondo stekli svetsku popularnost: ne radi se samo o tome da se stvari dovedu u red i da se otarasite nepotrebnih stvari, već i o značajnom poboljšanju kvaliteta vašeg života.

Manji kvarovi

Još jedan izvor stresa u kući su razni kvarovi u domaćinstvu. Dovoljno mali da se popravke odlože za kasnije, ali dovoljno veliki da svakodnevno uništavaju život: slavina sa lošom tekućom vodom, prigušena sijalica, slomljena brava… Sve su to detalji koji globalno ne ometaju život, ali nam redovno kvare raspoloženje. Pronađite vreme i priliku da otklonite takve nedostatke i uočite kako se kvalitet vašeg života znatno poboljšao.

Nekvalitetan nameštaj

Nije uvek moguće kuću opremiti visokokvalitetnim nameštajem, posebno kada je reč o iznajmljenom stanu. Međutim, u kući postoje ključna područja koja moraju biti udodna. Jedan loš krevet može pokvariti čitav dan i taj osećaj će se nastaviti mesecima. Ne štedite resurse kako biste zone u kojima provodite najviše vremena učinili što udodnijim.

 foto:heroine