KLASICI U DOMU: Foteljama i stolicama iz polovine prošlog veka popularnost ne bledi

Trendovi dolaze i prolaze, ali dobar dizajn ostaje zauvek. Najbolji dokaz su komadi nameštaja nastali sredinom prošlog veka koji i dan danas osvajaju  elegancijom i funkcionalnošću. Među njima počasno mesto imaju fotelje i stolice sa potpisom bračnog para Čarlsa i Rej Ims. Svoje mesto će ovi komadi za sedenje pronaći u svakom prostoru, a s lakoćom se uklapaju u različite stilove uređenja.

Dok su Imsovi razvijali modele za otoman “lounge”, želeli su da naprave fotelju koja će biti savršena kombinacija udobnosti i luksuznih materijala. Upotrebili su osnovu od šperploče i kožne jastuke. Fotelja je na kraju, 1956. godine, izvedena u drvetu i koži, a cena originala se kreće od 4.500 evra.

Fotelja sa potpsom Eams je vrlo brzo postala simbol visoke klase, ali je, tokom više od pola veka, ujedno postao i jedan od komada nameštaja koji se najviše kopira. To je, zapravo, moderno izdanje tradicionalne engleske klupske stolice, s tim da je konstrukcija bila osmišljena poptuno precizno, do poslednjeg detalja i bez kompromisa u udobnosti. Vizija dizajnera je bila da se stvori “sedište” za odmor u dnevnoj sobi koje podseća na izlizanu rukavicu za bejzbol.

Imsove stolice su poznate kao prve plastične stolice u masovnoj proizvodnji. Njihov dizajn je, kako se pokazalo, bezvremenski, a minimalizmom su toliko oduševile svet, da su takođe omiljena meta plagijatora.

U intervjuu za časopis “Time” iz 1950. Ims je rekao: “Cilj je jednostavno stvoriti nešto najbolje za najveći broj ljudi i to za što manje novca”. Cena nove stolice je u to vreme iznosila 28 dolara, odnosno današnjih 275 dolara. Prve Imsove stolice proizvedene su 1950. u fabrici “Herman Miller”, i danas koštaju oko 340 dolara, a od 1957. izrađivali su ih i Švajcarci. Dve decenije kasnije, retro stil postaje  popularan, pa se ponovo javlja interes za njima. Od tada se izrađuju od polipropilena, zbog čega školjka postaje još udobnija za sedenje, a boja sedišta se može birati u bogatoj paleti.