Mali rituali koji vam mogu spasiti vezu ili brak

Osećate da vas svakodnevne obaveze udaljuju od partnera, čak i ako uveče zaspite zajedno i imate redovan seks? Čini vam se da je vaš odnos zapao u rutinu, da nema iznenađenja, da postaje dosadan? Razmišljate o tome da ga razmrdate malo i na pamet vam padaju neke zavodljive igrice, kupovina seksi veša, isprobavanje novih poza? A kad biste samo znale u kojoj meri jedan odnos može popraviti najednostavnije grljenje sa partnerom, odmah biste otišli da ga zagrlite. Jedno istraživanje sa Harvarda pokazalo je da će se muškarac, koji se redovno grlio sa svojom partnerkom, automatski udaljiti od zgodne devojke koja mu se približila u želji da sa njim ostvari neku interakciju, zato što je u njemu prisutna veća doza oksitocina, neurotransmitera koji je poznat i kao hormon maženja, a koji je zaslužan za stvaranje vernosti i poverenja između dve osobe.

Dovoljno je da dva puta dnevno grlite svog partnera i da na taj način povećate osećaj ljubavi, ali i bliskosti i vernosti među vama. Tako se smanjuje iskušenje da vas prevari, da bude nelojalan, da ne misli na vas. Ako vam sve ovo zvuči glupo, probajte. Dva puta dnevno, po dvadeset minuta grljenja. Ako se partner u početku izmiče, ne dajte se, približite se još bliže i jače ga zagrlite. Možda nije loše da se grlite ujutru, kad se razdvajate zbog odlaska na posao i popodne kad se srećete kod kuće. Poželjno je, takođe, da odlazite na spavanje u isto vreme i da se mazite pre nego što zaspite, a pored toga, vaše svakodnevne aktivnosti možete da razmrdate tako što ćete uvesti neke male zajedničke rituale.

Rituali u vezi su super praksa koja vas povezuje, pruža osećaj da radite nešto ekskluzivno – samo vas dvoje. Evo primera nekih radnji, ritala, koji uz svakodnevno grljenje mogu ojačati vaš odnos.

– Imajte jedno veče u nedelji kad gledate film ili seriju (to može biti i redovan odlazak u bioskop)

– Jedno veče za igranje društvenih igara, nešto što se igra u dvoje, karte, skrabl ili šah.

– Uvedite zajedničko čitanje knjiga, recimo – utorkom gledate film, a sredom čitate zajedno. Ne morate čitati istu knjigu, neka svako studira štivo koje ga zanima, ali je važno da budete u istoj prostoriji dok to radite.

– Jednom nedeljno spremite zajedničku večeru. Ako ste loša kuvarica, neka on kuva, a vi seckajte sastojke i obrnuto. Ko kuva, ne pere sudove.

– Jednom nedeljno istuširajte se zajedno.

Nedeljom idite negde na doručak i to neka postane vaša tradicija.

– Ako ne stižete preko nedelje, vikendom obavezno pijte kafu ujutru – isključite telefone, televiziju,  neka vas ništa ne ometa. Nemojte čak ni novine da čitate, to možete popodne.

– Kad god neko od vas dvoje postigne poslovni ili drugi životni uspeh, proslavite negde ili organizujte proslavu kod kuće, uz šampanjac i tortu.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Pexels, Instagram