Tropicana: nova kolekcija posuđa Dior Maison

Nova kolekcija posuđa Dior Maison posvećena je Brazilu i podseća nas da u životu uvek postoji mesto za slavlje.

Morske zvezde nalaze se na keramičkim tanjirima, a stalci za jelo pretvoreni su u morske životinje. Nova linija posuđa Dior Maison nazvana je po najpoznatijoj svetskoj plaži, Copacabana koja se proteže četiri kilometra duž obale Rija i slavi Brazil – zemlju u kojoj znaju živeti sjajno uprkos svemu.

Simbolično je što je kuća Dior lansirala kolekciju usred pandemije COVID-19, kao da nas podseća da je praznik zaista uvek sa nama. „Monsieur Dior je bio očaran Brazilom“, kaže Kordelia de Kastelan, kreativni direktor kompanije Dior Maison, o poreklu kolekcije. „Putovanja u Južnu Ameriku na njega su ostavila ogroman utisak i inspirisala ga na stvaranje novih printova i haljina.“ Sredinom 1950-ih, Dior je izumio haljinu Soiree a Rio (Veče u Riju), koja je postala poznata nakon smrti majstora – kada je kreativni direktor kuće Mark Boan uključio odeću u kolekciju za proleće-leto – 1961. Iste godine ova prozračna haljina od šifona, vezena velikim tropskim cvećem, nosila je na ceremoniji dodele Oscara Elizabet Tejlor – i do danas je povezana s njom.

Radeći na liniji Copacabana, Kordelia de Kastelan zaronila je u arhive kako bi pronašla tropske motive – posebno korale i morske zvezde – u Diorovim kolekcijama. Ona je modifikovala pronađene reference u skladu sa sopstvenom vizijom fantastičnog podvodnog sveta Brazila.

Linija uključuje vaze, tanjire i posuđe, ručno rađene salvete, stolnjake i podmetače. Kolekcija se pokazala istinski kosmopolitskom, što je posebno simbolično u vremenu kada ceo svet shvata posledice izolacije.

U italijanskim radionicama izrađene su staklene vaze i čaše, u Francuskoj su izrađeni keramički tanjiri, a rafija od lišća palme koja raste u Južnoj Americi postala je osnova pletenih podmetača.