Umetnost na porcelanu

Drevna priča o čuvenom francuskom porcelanu iz oblasti Limož započinje 1768. godine kada je pukom slučajnošću, otkriven kaolin, glavni sastojak za spravljanje porcelana, da bi usled povećanih potreba ljudi za posudama za obedovanje izrađenim od porcelana, dva industrijalca 1863. godine otvorila fabriku porcelana u kojoj, kao jedan od radnika biva zaposlen i Leonard Bernard. On će 20 godina kasnije postati i šef prodaje, zatim partner u vlasništvu, da bi 1900. godine otkupio fabriku i dao joj svoje ime, „Bernardaud“. Od tada, pa do današnjih dana, razvojne ideje pet generacija porodične manufakture, učinile su da se ova fabrika etablira kao jedan od najznačajnijih svetskih proizvođača predmeta od porcelana, čije proizvode možemo pronaći i u Beogradu, u prodavnici „Sun, Moon & Stars“, Nušićeva 25.

Ono što Bernardaud odvaja od ostalih proizvođača porcelana jeste ekskluzivno predstavljanje originalnih slikarskih dela Marka Šagala i Huana Miroa na porcelanu, pretvarajući ih u raritetne umetničke komade.

Mark Šagal (Marc Chagall)

Najpoznatiji motivi ovog avangardnog impresioniste, moderniste, kubiste, foviste, osim na platnu, ostali su zabeleženi i na porcelanu. Prva kolekcija „For Ida“ (Za Idu) predstavlja reprodukciju jedinstvenog porcelanskog posuđa koje je Šagal sačinio za venčanje svoje ćerke Ide. Druga je zasnovana na pripremnim skicama za plafon Pariske opere, dok je treća kolekcija „Les vitraux d’Hadassah“ (Prozori Hadašaha)  uspomena na dvanaest plemena Izraela, sa vitraža na istoimenom medicinskom centru u Jerusalimu.

Čudesna eksplozija boja koja apostrofira simboliku lepote življenja kroz, kao nemarno i nasumično, razbacane figure životinja, drveća, razodenutih ženskih grudi, prozora, sveća,  priča nam radosnu priču o lagodnosti života, plodnosti ljubavi, skromnosti življenja, žudnji za domovinom i slobodom.

U svom slikarskom opusu Šagal je često predstavljao cveće, grupisano u bukete i raspoređeno po vazama, koje je iz prirodnog okruženja preneto u njegov dom, da bi mu se divio, upijao njegovu lepotu i prenosio je na platno, predstavljajući inkarnaciju svoje mašte i eksplozivnog unutrašnjeg sveta.

Bernardaud nam minucioznom izradom predstavlja novu kolekciju porcelana “Les Bouquets de Fleurs” (Buketi cveća) koja savršenstvo  Šagalovih cvetnih buketa donosi u naš dom, vodeći nas ka svetu obojenom izvrsnošću i lepotom u kome večno tragamo za idealnim.

Bilo da ih čuvate u vitrini kao relikviju jednog maestra četkice ili da, servirajući na njima hranu, upijate u sebe i one ukuse kojima odišu ovi tanjiri, biti ponosan vlasnik ovakvih remek dela, osećaj je univerzumske neprikosnovenosti.

Huan Miro (Joan Miró i Ferrà)

Jedinstveno prepoznatljivo stvaralaštvo ovog razuđenog katalonskog umetnika, koji u prepletaju narodne umetnosti, kubizma i fovizma svoj vrhunac doseže u nadrealizmu i eksperimentalnom stilu, savršenstvo prikaza doživljava i na porcelanu koji svojim sjajem besprekorne beline, još dominantnije ističe jarke boje i neobične oblike Miroovog genija.

Kolekcija “Parler Seul” (Razgovarajte sami) riznica je od 100 komada porcelana koji živopisno prenose fantazmagorije, razigranost mašte i viziju sveta obojenu bogatim humorističkim viđenjem umetnika. Neobični geometrijski oblici i nepojmljiva, izvrnuta realnost, predstavljaju zaustavljene trenutke čudesnih vizija koje su se otvarale u razgovorima misli koje je umetnik vodio sam sa sobom. To je ujedno i najintimnija ispovest duše pretočena na porcelan koja u postavci stola donosi radost u naše domove.

“A Toute Epreuve” (Ispunjeno tekstom) jedna je od najlepših knjiga 20. veka i najambiciozniji poduhvat nadrealizma, koji su više od deset godina stvarali Miro i Pol Elijar, predajući nam remek-delo “plastične harmonije”. U ovoj enciklopediji misli, slikarskih i lirskih, Miroove amorfne slikarske forme daju Elijarovoj poeziji čudesan život i novo značenje, stvarajući senzacionalnu skulpturalnu celinu. 

Danas ova kolekcija, koju u slobodnom prevodu možemo nazvati “Spremni na sve”, živi na porcelanu i podseća nas na sve naše nesaznatljive snove, neobjašnjive želje i neopisive žudnje. Svaki komad otkriva po jednu tajnu svakog od nas i čini skup misaonih uspomena koje u prostoru nastavljaju da nas uznose u svojim letovima ka beskraju.