Vrt iz snova: 6 originalnih ideja vašu ličnu oazu u prirodi

Drvo jabuke, trešnje ili višnje je divno, ali ne baš originalno. Ako ste oduvek maštali o vrtu kakav ste viđali na stranicama časopisa, imamo nekoliko zanimljivih ideja za vas.

Kamenje u vrtu

Stil za one koji na lokaciji ne uzgajaju ništa. Predivno kamenje, poređano u skladu sa propisima budističkih monaha, pogodno je za razmišljanje i spokoj. S jedne strane, o takvom vrtu ne treba mnogo brinuti, s druge strane, kamenje, otelotvorenje beskraja i univerzalnog znanja, uz pravilan raspored, može radikalno promeniti lokaciju, dajući joj orijentalnu sofisticiranost i čineći pejzaž raznovrsnijim.

Vrt za dušu

Ako ste okruženi stresom i problemima u životu, tada je vrt sa mirisnim cvećem i biljem možda najbolja opcija za vas. Glavno pravilo je da sve biljke moraju biti mirisne. Izaberite bilje koje često vidite u kuhinji kao gotove začine, poput bosiljka, mente, majčine dušice i drugih. Leti će vas obradovati sočnom zelenilom i umirujućom aromom, a ostatak godine prijatnim ukusom i sećanjima na tople večeri.

Princip je isti za cveće. Gardenije će doneti blago šećerni miris u čitavom području. Ruža je sveža i sofisticirana, jorgovan je nostalgično topao, a nepretenciozni karanfil svež i šumski. Vrt izgrađen na aromama učiniće da se osećate kao pravi parfimer i stvoriće savršenu atmosferu spokoja i opuštenosti na lokaciji.

Francuski vrt

Francuski vrt je posvećen urednim lavirintima, klupama od kovanog gvožđa i simetriji. Sadite cveće u lejama, pravite drvorede ili sadite grmlje duž staza kako bi vaš vrt podsećao na vrtove francuskih kraljeva.

Kineska bašta

Kineska bašta je harmonična kombinacija prirode i mašte vlasnika lokacije. Važno je ne menjati pejzaž. Istaknite uzvišenja grmljem i sadite drveće na ravnim površinama. Ako ste oduvek sanjali da imate ribnjak u svom vrtu, znajte da je u kineskom vrtu on dobrodošao. Oko ribnjaka postavite male mostove (ispod kojih, inače, ne bi trebalo da postoji reka), kamenje, klupe, lampione.

Engleski vrt

Trebaće vam puno vremena, truda i prostora da se stvori pejzaž u maniru britanskih imanja. Krivudave staze, terase, savršeno ošišano grmlje i ruže – sve ovo zahteva mnogo truda i ovde definitivno ne možete bez pomoći dizajnera. Međutim, ako se prostor ne može pohvaliti impresivnim hektarima, nemojte žuriti da se nervirate.

Engleski vrt ne karakterišu samo tradicija i pravila, već i ideje koje se mogu malo promeniti, primeniti čak i u našim uslovima. Posadite živu ogradu, uzgajajte savršeni travnjak ispred kuće bez ijednog korova i ne zaboravite na ruže i vinovu lozu koje ćete omotati oko kuće.

Kantri

Najslobodniji i najkomplikovaniji stil dizajna. Visoki suncokret, ostarele kante za zalivanje i kante kao element dekora, puno drveta i povrtnjak. Vrt u kantri stilu je prelep, praktičan i bez posebnih ukrasa.

foto:marieclaire