8 pristupačnih destinacija koje bi trebalo da se nađu na vašoj listi putovanja za 2024.

Sanjarite o putovanjima u proleće i letnjim destinacijama za godišnji odmor, ali vas prilično zabrinjava svetska ekonomska kriza i neizvesnost zbog inflacije kojoj se ne vidi kraj? Srećom, postoje divne destinacije koje možete istražiti za ne tako puno novca.

Naravno, za svaki vid putovanja potreban je određen kapital, ali mi ovde govorimo o pametnom izboru vašeg savršenog mesta za ovogodišnji restart. Umesto odlaska u Lisabon, zašto ne biste istražili skrivene portugalske dragulje, do kojih popularizacija lokaliteta – a uz to i visoka cena – još nije stigla? Da, Balearska ostrva su čista egzotika, ali turska tirkizna obala bi mogla prilično da vas iznenadi.

Pa onda, koja mesta ne iziskuju vašu čitavu godišnju ušteđevinu? Pogledajte u nastavku teksta.

Lagos, Portugal

Portugal je nekada bio slavljen kao jedna od najpristupačnijih turističkih destinacija u Evropi sa svetim trojstvom: divnim plažama, bogatom kulturom i popularnom kuhinjom, ali cene su u porastu poslednjih godina. Iako mesta kao što su Lisabon i Porto možda više nisu najjeftinije destinacije za odmor, skriveni portugalski dragulj možete pronaći u Lagosu, na zapadnom Algarveu. Razmislite: lepe plaže kao sa razglednice, bogata istorija i užurbani noćni život, sa mnoštvom barova i restorana koji se nalaze duž marine.

Izmir, Turska

Izbegnite turističke zamke Turske i uputite se u Izmir, smešten na istočnoj obali Egejskog mora. Izmir poseduje bogatu kulturu i istoriju (i plaže, naravno!), i često se naziva mirnijom alternativom Istanbula. Ne propustite bazar Kemeraltı, okružen divnim istorijskim zgradama, zanimljivim kafeima i, naravno, prodavnicama.

Fez, Maroko

Kao i ostatak Maroka, Fez je veoma pristupačan. Iako tiši od Marakeša, i dalje očekujte užurbanu medinu – najveću urbanu pešačku zonu na svetu. Izgubite se u vijugavim uličicama ovog čudesnog drevnog grada iz 8. veka. Nabavite marokanski kućni dekor sa tezgi (za koji biste ovde verovatno platili malo bogatstvo) i uživajte u hrani na lokalnim pijacama.

Sofija, Bugarska

Bugarska se često zanemaruje kao destinacija za odmor, ali ovde će vas osvojiti vibrantna atmosfera (sa noćnim životom koji odgovara našem), galerije, muzeji i crkve koje treba istražiti, kao i mnoštvo jeftinih hotela u kojima možete odsesti. Jedna od najboljih stvari koje možete uraditi u Sofiji je jednostavno lutati njenim ulicama, fotografisati uličnu umetnost i pijuckati kafu u jednom od njenih brojnih kafića.

Paros, Grčka

Umirete od želje da se uputite na Santorini u 2024, ali previše vam je gužve – a i rastućih cena? Odite do njegovog manje poznatog rođaka, Parosa, gde se mnoge grčke porodice odmaraju. Bele zgrade sa tradicionalnim plavim prozorima i krovovima, svetlo plavo more sa peščanim plažama, restorani i taverne koji nude ukusnu mediteransku hranu. Treba li reći išta više?

Brašov, Rumunija

Rumunija je često hvaljena kao jedna od najjeftinijih zemalja u Evropi, a Brašov, smešten u regionu Transilvanije, zaslužuje mesto na vašoj travel listi za 2024. Provedite vreme lutajući opuštenim srednjovekovnim gradom, romantičnim kaldrmisanim ulicama, obilaskom Biserica Neagra (crne crkve) i hajkingom na planini Tampa, sa koje ćete imati predivan pogled na grad.

Prag, Češka

Nije tajna da je Češka veoma pristupačna destinacija, ali postoji razlog zašto putnici hrle u njen glavni grad – tokom čitave godine prevoz, sveštaj, hrana i čuveno praško pivo su veoma povoljni. Od romantike i gotike do kubizma i funkcionalizma, jedan je od nekoliko gradova gde mnoštvo različitih formi arhitektonskog izražavanja egzistiraju zajedno i to je drugi glavni adut šarmantnog Praga.

Kankun, Meksiko

Za kraj ostavljamo nešto ekskluzivniju varijantu putovanja. Ako tražite beg u Americi, Kankun je putovanje za vas. Naravno, letovi bi vas mogli izaći nešto više, ali jednom kada kročite na egzotično tle, shvatićete da ste na putovanju godine. Ili veka.

Foto: Profimedia