Advent Zagreb ponovno donosi radost i toplinu u zimske dane!

Foto: Julien Duval

U srcu Evrope, smešten podno planine na reci Savi, čeka vas jedan grad koji svake zime priča magičnu božićnu priču. Onu koja je ispunjena tolikom toplinom, ljubavlju i svetlošću, koja obavija srca posebnom adventskom rapsodijom i koja svake godine iznova stvara zimsku idilu na ulicama Zagreba.

Širom Evrope i dalje je poznat Advent u Zagrebu – što nije iznenađenje s obzirom da je tri uzastopne godine proglašen najboljim evropskim božićnim sajmom – i svake godine ova manifestacija svojom harmonijom doziva sve više posetilaca koji žude za pravom božićnom atmosferom.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Od 2. decembra do 7. januara, i ove će se godine stopama glavnog grada rasuti svetlost hiljada i hiljada lampica, šireći blagost i romansu kakvu pruža samo ovo adventsko vreme.

Ulice, trgovi, šetališta, prolazi, parkovi –  svuda ćete se moći družiti sa svojim najmilijima i zagrejati ruke uz šolju kuvanog vina ili vruće čokolade. Uživajte u mirisima i ukusima cimeta, karanfilića i lokalnih poslastica koje će se širiti po centru grada. Ostavite brige iza sebe, raširite osmeh na rumenim obrazima i prepustite se ritmu praznične muzike koja će biti prisutna svuda oko vas!

Foto: Samir Cerić Kovačević

Ako pak preferirate istraživati sve ono što vam kultura nudi, imajte na umu da će ove godine različite institucije, uključujući muzeje, kazališta, crkve, pa čak i prolazi i tuneli, postati umetničko-adventski punktovi sa posebnom ponudom. Predstave, izložbe, muzičke večeri, instalacije, žive jaslice – sve će biti dostupno kao deo Adventa! Naravno, očekujte i koncerte na otvorenom i  zatvorenom – a pesme neće nedostajati ni u tramvajima – kao ni prilike za ples i najtoplije tradicije poput paljenja plinskih lampi.

Foto: Julien Duval

Posebno zabavan program je osmišljen upravo za najmlađe, koji s najvećim oduševljenjem dočekuju radosno doba godine i koji će ponovno moći da uživaju u klizanju, magičnim svetlosnim instalacijama, bajkovitim predstavama, inovativnim igračkama i upoznavanju sa čarima životinjskog sveta. Zvuči zanimljivo, zar ne?

Foto: Julien Duval

Biće vam još intrigantnije istražiti adventski program za sve ljubitelje malih krznenih drugara! Pored već poznatih destinacija poput Cat Caffea gde posetioci mogu uživati u društvu mačaka, ili šetnji okićenim gradskim ulicama, ove godine se nude i posebne božićne aktivnosti za kućne ljubimce. Na primer, Timeout Heritage Hotel postaje domaćin programa nazvanog Wooftop Pawty, koji, kao što mu ime sugeriše, donosi mnogo zabave (i ukusnih poslastica) za male lajavce, ali takođe i mnogo korisnih saveta za njihove vlasnike.

Foto: Julien Duval

Tu su, naravno, i drugi zagrebački hoteli koji otvaraju svoja vrata divnoj atmosferi i obavijaju svoje prostore u crveno, zeleno i zlatno. Pored posebnih božićnih dekoracija, njihovi meniji će ponuditi zanimljive specijalitete obogaćene božićnim notama.

Za sve posetioce izvan grada koji se pitaju kako obići sva ta mesta i kretati se Zagrebom, odgovor se krije u jednoj kartici: Zagreb Card! Osim što ona otvara vrata svih ZET-ovih tramvaja i autobusa, osigurava vam i ulaz u brojne zagrebačke muzeje i zoološki vrt kako ne biste propustili nijedan magičan adventski program.

Kako Advent Zagreb stvara tu posebnu atmosferu? Pssst – tajna se krije u onom specifičnom blagdanskom duhu. To je zajedništvo koje prožima čitav grad, njegove stanovnike i institucije.  To je toplina koju osećamo u osmesima na licima ljudi. To je radosni tempo božićnih pesama.  Božićna magija je utkana u svako božićno drvce, u svakog orašara, u miris pečenih kestena i svaki takt muzike. Na vama je da je doživite!

Foto: Julien Duval