Amalfi obala: La dolce vita u punom sjaju

Od prirode, preko mirisa, ukusa, arhitekture i bogate istorije, Amalfi obala je ultimativni udar na sva čula

Amalfi

Ako već niste imali priliku da obiđete Amalfi obalu, možete biti uvereni da je sve ono što ste o njoj čitali, slušali ili gledali, apsolutna istina. Autentična, rustična, živopisna i (ne)savršena, ali podjednako glamurozna, romantična i jednostavno, neodoljiva!

Zavodljivi biser italijanske obale, nalazi se na južnoj strani Sorentinskog polustrva i prostire se dužinom od 50 kilometara. Ceo region je poznat po dramatičnim liticama, tirkiznom moru i slikovitim gradovima, koji se stepenasto uzdižu iznad Tirenskog mora. Tu su i brojne istorijske znamenitosti, od antičkih rimskih vila do srednjovekovnih crkava, ali i tratorije, tradicionalne poslastičarnice, prodavnice keramike i naravno, nezaobilazne plaže. Svaki gradić na obali odiše nesvakidašnjom lepotom i šarmom, a idealna kombinacija prošlosti i sadašnjosti, koja se prepliće na svakom koraku, čitav doživljaj čini izuzetno prijatnim i pomalo bajkovitim.

Amalfi obala nije velika, pa za nekoliko dana možete obići većinu gradova. Ipak, imajte u vidu da je taj obilazak, prava mala avantura. Bez obzira da li ste se odlučili za automobil, skuter ili autobus, budite spremni na “ludu vožnju”. Uski, vijugavi putevi na obodima strmih litica, podižu adrenalin iznad granice dozvoljenog i svakako zahtevaju iskusne vozače. Ali, sve to je manje važno, ukoliko se fokusirate na raskošne prirodne lepote koje vas okružuju. Mnoštvo tajnovitih uvala i pećina kriju se praktično posle svake krivine, a pogled na Tirensko more, stara ribarska sela, krovove razbacanih, šarolikih kuća, rustične hotele i restorene, urezaće se duboko u vaše sećanje. Ako, ipak, insistirate na konformizmu, udaljenost između živopisnih gradića na Amalfi obali, najlakše ćete savladati trajektom ili vodenim (brodskim) taksijem. Tako ćete izbeći gužve, krivine i već pomenutu „ludu vožnju“, a ujedno i najbrže stići na odredište.

Amalfi

Srpskih turista na Amalfi obali, još uvek nema puno. Da li zbog uverenja da je reč o skupoj i “nedostižnoj” destinaciji ili je u pitanju nedovoljna informisanost, izvesno je da srpski jezik nećete često čuti. Ali, zato su prisutni turisti iz zapadne Evrope i Amerike. Dolaze u velikom broju i ima ih na svakom koraku, posebno tokom letnje sezone. Amalfi obala je posebno popularna i među pripadnicima svetskog džet- seta, pa se zato nemojte iznenaditi ukoliko u nekom od restorana ili pak, u običnoj šetnji, sasvim slučajno naletite na neku filmsku ili muzičku zvezdu.

Do Amalfi obale ćete najlakše stići preko Napulja. Za manje od sat vremena vožnje od ovog višemilionskog i uzbudljivog grada, možete stići do šarmantnog Sorenta, koji je najveći i “najurbaniji” grad Sorentinskog poluostrva. Sorento je ujedno i (ne)zvanični početak Amalfi obale ili bar, najbolja polazna tačka za obilazak iste. Odatle ćete imati najveći izbor različitih vrsta prevoza za sve okolne destinacije, a najlakše ćete stići i do čuvene Pompeje ili vulkana Vezuv, ukoliko je to Vaš izbor.

Amalfi

Ipak, ono što je posebno atraktivno, jeste mondensko ostrvo Kapri, koje je od Sorenta udaljeno samo 20, a od Napulja 50 minuta vožnje trajektom, odnosno brodom. Kapri je sastavni i nezaobilazni deo Amalfi obale, iako je zbog svoje ostrvske pozicije „grad za sebe“. Ovaj apsolutni biser Napuljskog zaliva, oduvek je bio poznat po svojoj lepoti. Prvo su ga otkrili rimski imperatori, koji su tu gradili svoje rezidencije, kasnije su došli umetnici, a polovinom 20. veka i filmske zvezde, koje su pronele slavu Kaprija širom sveta. Jedna od najvećih turističkih atrakcija ostrva je Plava pećina (Grotta Azzurra), specifična po intenzivnoj plavoj svetlosti koja se reflektuje od vode i tako obasjava pećinu u koju je moguće ući samo malim čamcima. Podjednako je atraktivan i dnevni kruzing oko celog ostrva, tokom koga ćete, uz čašu šampanjnca, uživati u svim znamenitostima, uključujući i prolazak ispod čuvenih stena „Faraglioni“, koje su prepoznatljivi „sea mark“ Kaprija. Dobar ručak vas očekuje u jednom od najpoznatijih restorana „Da Paolino“, gde ćete degustirati tradicionalne delicije pod svodovima aromatičnih limunova, koji pokrivaju čitavu baštu. Upravo na ovom mestu, svoj rođendan je slavila Kajli Džener, a česti gosti su i Dženifer Lopez, Vil Smit, Leonardo di Kaprio i mnogi drugi. Najbolji način da završite dan na Kapriju je poseta legendarnom hotelu „Caesar Augustus“, koji se nalazi na gornjem delu ostrva, Anakapriju. Uz savršenu uslugu i čašu osvažavajućeg pića, na terasi hotela, uživaćete u spektakularnom pogledu na ceo napuljski zaliv i zalasku sunca, kakav se retko viđa uživo.

Amalfi

Posle Kaprija, možda najpoznatiji gradić na obali je Pozitano. To je onaj bajkoviti krajolik, sa bezbroj šarenih kućica kaskadno poređanih na steni, koji ste sigurno bezbroj puta videli na društvenim mrežama. Smešten bukvalno na litici, Pozitano nudi nesvakidašnji vizuelni doživljaj, pa zato i ne čudi prisustvo brojnih turista, koji se slikaju upravo na lokaciji sa koje se vide već pomenute „vesele kućice“. Ipak, to nije sve što ovaj neobičan gradić nudi. Već kada se sa glavne ulice spustite ka donjem delu gradu, dočekaće vas pravi lavirint uličica i prolaza, ispunjenih brojnim malim radnjama, tezgama, restoranima i galerijama. Odevni komadi od pamuka i lana, kao i nakit u bojama mora, mogu se videti na svakom koraku, ali ono po čemu je Pozitano posebno prepoznatljiv, svakako je čuvena, ručno rađena keramika, koja se u ovim krajevima, tradicionano izrađuje i prenosi sa generacije na generaciju. Nema sumnje da će vas osvojiti svojim jakim koloritom i najrazličitijom ponudom, u kojoj se posebno ističe dekorativna šišarka, koja je lokalni simbol rađanja, prosperiteta i besmrtnosti. Pre nego što stignete do plaža koje se nalaze u samom podnožju grada, svratite do lokalne crkve Svetog Maria Asunta iz 12. veka u kome se nalazi i velika ikona Bogorodice, zaštitnice grada. Ako na kraju dana poželite malo ekstravagancije, uputite se ka čuvenom, malo teže dostupnom, Ville Treville, luksuznom hotelu-restoranu, inače nekadašnjoj privatnoj vili čuvenog reditelja Franka Zafirelija. Ambijent je vredan svakog truda, a i ponekog potrošenog evra.

Amalfi

Na samo 17 kilometara udaljenosti od Pozitana, nalazi se Amalfi, glavni grad Amalfi obale, po kojoj je ovaj region i dobio ime. Sa svojih 5000 stanovnika i karakterističnom arhitekturom, Amalfi je najviše nalik nekoj romantičnoj scenografiji, karakterističnoj za italijansku filmsku produkciju ’50-ih godina prošlog veka. Trg Duomo, kao glavna centralna tačka, svakodnevno okuplja veliki broj turista i lokalaca. Trgom dominira raskošna katedrala Sant’ Andrea, izgrađena pod uticajem arapske arhitekture, do čijeg ulaza vode raskošno visoke stepenice. Amalfi je poznat i kao grad limuna, čiji plodovi dosežu veličinu omanje lopte. Zapravo, cela obala je u znaku ovog citrusa, ali je prema svedočenju meštana, njegova aroma najposebnija, upravo u Amalfiju. U malim lokalnim prodavnicima, možete kupiti brojne proizvode od organski gajenog limuna, a kući se ne smete vratiti bez, bar jedne flaše nadaleko poznatog limončela. Ako imate želju za nekom slatkom delicijom, uputite se do poslastičarnice „Pansa“, koja postoji od 1830. godine i probajte „delizia al limone“, lokalni specijalitet sa kremom od limuna, jaja i slatke pavlake. Kalorije možete potrošiti šetajući uskim ulicama i „tajnim prolazima“Amalfija ili se spusiti do plaže, koja se nalazi na samo nekoliko minuta od centralnog trga. U oba slučaja, doživljaj filmskog narativa i iste takve estetike je izvestan.

Nastavljajući dalje ovom čarobnom obalom, očekuju vas Ravelo, Atrani, Maiori, Salerno… U svakom od ovih gradića ćete pronaći bar neki delić magije, koji ne postoji ni na jednom drugom mestu na svetu. Zato, zaboravite preterane i (ne)tačne priče o skupoj Amalfi obali, koja je destinacija za „bogate i slavne“. Dostupnija je nego što mislite. Priuštite sebi malo hedonizma i neka Amalfi bude Vaša turistička delicija ovog leta!

Tekst: Bratislav Mihailović

Foto: Unsplash