Idealna destinacija za produženi vikend u decembru: Sunčana Andaluzija

Vatrena, strastvena, mistična, privlačna. Tamo gde se živi punim plućima u ritmu flamenka i s ukusom sangrije, tamo gde kontrasti stvaraju sklad, tamo je mesto koje se stavlja na listu novogodišnjih odluka.

Španija se nalazi na listi želja mnogih svetskih putnika tokom cele godine, a dovoljno je velika i raznovrsna da se mora posetiti bar nekoliko puta. Kad pomislimo na flamenko, koridu, tapas, šunku  serano, sangriju… malo ko zna da sve ove divne stvari potiču iz  Andaluzije. Najjužnija španska regija idealno je mesto da se doživi izvorno iskustvo poznate evropske zemlje. Kad god da odete, nećete pogrešiti, jer je ovde i zimi kao na proleće.  

Prestonicom Andaluzije smatra se Sevilja – grad sa bogatim mavarskim nasleđem i romantičnom prošlošću, mesto gde se poseban  način života stanovnika ove regije javlja u najjasnijem obliku. Kažu da joj nijedan grad u južnoj Španiji po arhitektonskom nasleđu nije ravan. Svaka građevina će vam oduzeti dah dok šetate ulicama kojima je šetao i čuveni barokni slikar Bartolomeo Muriljo. Sevilja je dom dve najveće španske tradicije, flamenka i koride. Život progonjenih naroda koji su se ovde zaustavili našao je svoj vrhunski izraz u muzici. Strast, trpljenje, ljubav i smrt postale su glavne teme pesama. Svaka reč i delo izlaze pravo iz srca. Stanovnici ne samo Andaluzije već i cele Španije, pevajući i igrajući crpe radost iz svakog trenutka.

Kod Španaca je sve izrazito i ispunjeno emocijama, te će vas lako zavesti ideja o trajnom preseljenju u neki od spektakularnih gradova Andaluzije: Malaga, Ronda, Kordoba, Granada, Marbelja. Predlažemo da ih upoznate bar za početak, tako što ćete ih posetiti na jedan dan. Neka vam baza bude suncem okupana Malaga, rodno mesto Pabla Pikasa i Antonija Banderasa. To je grad velikih avenija, zlatnih peščanih plaža, sa uzbudljivim noćnim životom, važnim muzejima i izvrsnim restoranima, a vina Malage spadaju u red najboljih u Evropi.

Kada birate hotelski smeštaj, obavezno tražite onaj sa pogledom na Sredozemno more. Naša preporuka je Bajondillo i možete rezervisati sobu putem sajta www.bajondillo.com. Smešten je u gradu Toremolinos, na prelepom šetalištu koje se proteže celom obalom mora. Hotel raspolaže i bazenom unutar prostranih bujnih vrtova koje može biti savršeno mesto za opuštanje. Pored nezaobilaznih flamenko predstava, zabavnih programa, posebnih aktivnosti i za najmlađe goste, hotel može obezbediti izlete do značajnih gradova, muzeja, akva parkova.

Odatle nije daleko kuća Pabla Pikasa koja je danas muzej. Tu možete pogledati oko 230 dela jednog od najvećih slikara sveta, i ona obuhvataju period od 19. veka, sve do njegove smrti 1973. godine. Dobro bi bilo da pre toga pogledate i igrani film o Pikasu, koga igra njegov zemljak, mogli bismo reći čak i sused iz stvarnog života, Antonio Banderas.

Izreka ”Ništa ne može biti strašnije nego biti slep u Granadi” dovoljno govori o lepoti još jednog čuvenog andaluzijskog grada, poznatog najviše po istorijskim građevinama, kako iz doba Mavara, tako i iz doba španske gotike i renesanse. S druge strane, otmena i urbana Kordoba predstavlja jedan od najlepših gradova-muzeja na svetu. Zaštitni znak mu je katedrala La meskita, jedinstvena građevina na svetu i poznatija kao ”Džamija hiljadu stubova”.

Jedan od najčudnijih gradova regije svakako je Ronda, čiji stanovnici žive doslovno na liticama. Veličanstvena arhitektura, bogata istorija i pogled koji oduzima dah dovoljna su pozivnica za ovu turističku atrakciju.  Još je više razloga zašto bi Andaluzija trebala da se nađe na vašoj listi želja i novogodišnjih odluka. Srećno, ili kako bi to rekli Španci – Buena suerte.  

Foto: Shutterstock, Profimedia

Priredila: Tanja Živanov