Oktobarsko putovanje: Vikend na čarobnim Dolomitima

Dosta vam je vrelog sunca i mora? Onda vas vodimo u Italiju, ali na neočekivano mesto za jesen, koje spaja alpsku idilu sa južnjačkim gostoprimstvom

Destinacija iz snova većine okorelih planinara su Dolomiti. Nalazi se u severnoj Italiji i deo je Južnih Alpa, a zbog svog krševitog sastava meštani ga često nazivaju „bledim planinama“. Sastavljen je od karbonatnog dolomita, što mu daje šarmantan srebrnkasti izgled. Elitna skijaška destinacija zimi, ali ništa manje atraktivna ni u drugim godišnjim dobima, Dolomiti nude posetiocima beskrajne mogućnosti za pešačenje, od planine Sečeda, preko živopisnih dolina koje čuvaju lepa alpska sela, do mnogih jezera u kojima je voda tirkizna, i zato ništa manje privlačna od mora u Grčkoj ili na Maldivima.

Može se odsesti u Bresanoneu, odnosno Briksenu (kako je austrijsko ime naselja), živopisnom alpskom gradu u Južnom Tirolu, gde su  glavni način života turizam i vinogradi. Briksen je, kao i većina gradova u regionu, dostupan prometnom međunarodnom saobraćajnicom sa savršenim asfaltom i još savršenijim

zelenim brdovitim predelima okolo, impresivnim dvorcima i srednjovekovnim manastirima. Između Bergama i Bolcana, grada koji je svojevrsni centar za mnoga turistička sela u regionu, nalazi se i Verona, gde možete brzo da prođete i fotografišete se na Julijinim balkonom ili provedete vreme u kratkoj šetnji uz reku Adiđe koja prolazi kroz ovaj drevni grad.

SEČEDA

Ova izuzetno fotogenična lokacija nema ni grama nesklada između očekivanja i stvarnosti. Jednako je zelena uživo i oduzima dah kao na turističkim prospektima i zato okuplja ljude iz celog sveta tokom cele godine. Međutim, gužve nema. Polja ispunjena žutim planinskim božurima toliko deluju beskrajno da za svakog planinara ima dovoljno staza, vazduha i prostora za fotografiju, šetnju, čak i dremku na travi. Sečeda je krajnja stanica za nekoliko žičara u regionu, a najpopularnija opcija je iz grada Ortisei. Trasa je podeljena na dve: početnu i međustanicu, žičaru i ogromnu gondolu koja okuplja oko 30 ljudi, nudeći im bliski susret sa strmom liticom. Čak i ako ste zabrinuti zbog strmine, lepote vrha munjevito će izbrisati uspomenu na uspon. Pored staza koje vode do kultnog grebena Sečede, ovde ćete pronaći brojne livade, jezerce, brze planinske potoke i nekoliko koliba u kojima možete popiti najbolji radler u životu. Ako želite toplu kuhinju, izaberite kolibu bliže liftu, ako ste sa decom, onda nastavite do sledeće stanice (kod tzv. bliznakinje), gde se na kiosku nude gotovi deserti, predjela, ali i ljuljaške i minijaturna kućica za najmlađe penjače.

LAGO DI BRAIES

Čisto kao suza, jezero Braies je destinacija koja se preporučuje upravo za jesen, čak i ako vam to uskraćuje priliku da plivate u njegovim kristalno čistim vodama. Iako se na obali nalazi samo jedan hotel, izgrađen pre više od jednog veka, nekoliko obližnjih parkinga je savršena polazna tačka za stotine ljudi koji su odlučili da prošetaju kao i vi. Ipak, ni tolika posećenos ne umanjuje zadivljujuću lepotu mesta – tirkizno plava vodena površina okružena četinarskom šumom

i visoki planinski vrh izgledaju kao kulisa impozantnog pejzaža. Krug jezera je na mnogim delovima ravan tako da se usponi lako savladavaju, kao i bliski susret sa nekoliko krava koje lenčare na travi i prijateljski su raspoložene prema gostima. Bar i restoran sa stolovima uz samu obalu pružaju pogled na čamce koji plutaju okolo i savršeni su kutak iz kojeg možete poneti svoje poslednje utiske o jezeru. Ako imate iskustva u veslanju, nemojte oklevati da iznajmite čamac na pola sata, za oko pedeset evra.

ALPSKA IDILA

Val di Funes, kako se zove ova dolina, omiljeno je mesto za pejzažne fotografije. Čak i ako niste čuli za Dolomite, sigurno ste naišli na sliku kultne klupe iznad sela Santa Madalena, sa koje se otvara pogled na ogromni planinski lanac i istoimenu crkvu, ispod koje se ugnezdilo više planinskih koliba, nudeći smeštaj. Iako se na licu mesta sve čini na dohvat ruke, od centra sela do čuvenog foto stajališta postoji razdaljina koja će vam uzeti najmanje sat u jednom pravcu. Zato krenite rano ujutru ili kasno popodne da biste izbegli gužvu, ako želite da snimite savršenu fotografiju vaše posete. Pored crkve Santa Madalena, uvek otvorene za posetioce, u blizini sela nalazi se i minijaturna kapela San Đovani, izgrađena daleke 1744. godine.  

NOĆ U VINOGRADIMA

Smešten na visokom brdu na ivici Brikena, Haller Suites & Restaurant je mali porodični hotel koji kombinuje nekoliko strasti svojih vlasnika – proizvodnju vina, gostoprimstvo i gurmansku kuhinju. Sa modernim dizajnom i savršenim pogledom na Briksen, sa kojeg se često čuju zvona katedrale, ovo mesto spaja austrijsku preciznost i uslugu sa ukusima najbolje tradicionalne italijanske kuhinje. Smešten je usred vinograda, na brdu u jednom od najsunčanijih i najzelenijih okruga oko Briksena. Minimalistički enterijer, prostrana krovna terasa koja omogućava opuštanje i jogu na otvorenom, iznenađujući gurmanski restoran su samo deo stvari koje će vas naterati da se zaljubite u to mesto. Takođe, za smeštaj možete izabrati i klasične planinske brvnare. U svakom slučaju, večeru treba započeti flašom lokalnog belog vina, koje upotpunjuje originalne recepte menija od četiri jela, kreiranog od proizvoda lokalnih farmi.

Foto: Profimedia

Tekst: Milica Đorđević