Romantična putovanja na destinacije koje prevazilaze klišee

Iako neki predlozi za avanturu udvoje neće baš vrištati “ljubav”, sigurno će ostaviti blistave uspomene koje će trajati mnogo duže od buketa ruža ili kutije pralina

Kada poželimo malo romantike, ma koliko se trudili da prevaziđemo hrpu klišea koji njome vladaju, na kraju obično – ili bar većina nas – završi na liniji manjeg otpora: crvene ruže, fina čokolada i luksuzni vikend u elegantnom evropskom gradu. Ne kažemo da je to loše, ali, ako ste željni neobičnih iskustava koja su savršena za parove koji traže romantičan odmor sa pokojim iznenađenjem, onda ste na pravom mestu.

Oduzmi mi dah u La Pazu

Ako ste zajedno toliko dugo da vam “leptirići u stomaku” spavaju stoletnim snom, postoji nešto što će ih ponovo naterati da živnu. I to doslovno. Na visini od oko 3.500 metara nadmorske visine, bolivijski grad La Paz je najviša prestonica na svetu. Čim se naviknete na taj blagi osećaj nedostatka daha, primetićete da ste došli u pravi karnevalski grad, okružen pogledom na planine Anda koji će vas sigurno ostaviti bez daha, ovoga puta metaforično. Divna stvar u vezi sa La Pazom je nedostatak komercijalnih supermarketa i prodavnica, što znači da postoji obilje užurbanih tržnica za istraživanje. Fascinantni Mercado de las Brujas (što znači Pijaca veštica) čudan je i i divan u jednakoj meri, jer tu meštani idu po duhovne savete, sastojke za napitke i bacanje čini, koje je i dalje deo njihovog svakodnevnog života.  

Pećinski hoteli u Kapadokiji

Lebdenje iznad stenovitih planina turske oblasti Kapadokija, u balonu na vruć vazduh, već na prvu pomisao deluje kao vrhunac romantike, ali upućeni kažu da ovo nezaboravno iskustvo mora pratiti i boravak u tamošnjim hotelima. Takve nikada niste videli jer su smešteni u prostranim prirodnim pećinama, po kojima je Kapadokija čuvena. Štaviše, cela izgleda kao saće, i u tim formacijama postoje sve vrste smeštaja, od minimalističkih hostela do ultra-luks odmarališta. Koji god stil da odaberete, bićete darovani veličanstvenim pejzažom ove drevne naseobine i tradicionalnim gostoprimstvom domaćina.

Fantastična večera u Sajgonu

Ozloglašen iz holivudskih ratnih epopeja o Vijetnamu, Sajgon je danas poznat po mnogim uzbudljivim mestima za noćni provod. Najbolje je ako u obilazak krenete na leđima stare vespe, ali vam romantiku neće pokvariti ni pratnja vodiča, kako biste dobili najbolje od ukusnih lokalnih specijaliteta grada koji se danas zove Ho Ši Min. Pošto ste probali delicije neobičnog, mada odličnog ukusa u restoranu sa morskim plodovima ili se prepustili slatkom obroku u vidu tradicionalnih vijetnaskih palačinki, produžite do prvog bara. U koji god da uđete, dočekaće vas živa muzika, uz koktele koji slobodno teku i izvrsne melodije koje će vam pokrenuti noge čak i ako mislite da niste naročiti igrač.

Spokoj japanskog onsena

Da biste stekli pravi osećaj tradicionalnog japanskog života, morate odsesti u riokanu, tradicionalnoj gostionici, u kojoj ćete uživati u gostoprimstvu, lokalnim ritualima i, naravno, hrani. Sobe su minimalističkog dizajna – sa veoma niskim nameštajem, futonima umesto kreveta i tatami podovima. Čistoća je zaštitni znak, pa su obezbeđene papuče i jukata, domaći ogrtač, koje ćete nositi tokom celog boravka. Riokani su obično povezani sa onsenom, malom toplom banjom gde se opuštate u vodi bogatoj mineralima. Možete birati između 2.300 onsena u Japanu, a najpoznatiji su Kusatsku, Hakone, Bepu, i svi su lako dostupni iz bilo kog kraja zemlje, zahvaljujući izvanrednoj mreži železnica. U ovom iskustvu vrhunskog mira i spokoja postoji jedan strogi protokol: banje su, prema vekovnoj tradiciji, odvojene za muškarce i žene. Kažu da razdvojenost čini srce dražim. Šta je romantičnije od toga?

Ulična umetnost Pariza   

Da bi videli jednu od najpoznatijih slika na svetu, Mona Lizu, većina turista će odmah po prispeću u Pariz krenuti u muzej Luvr. Ako se oduprete tom iskušenju, možete ga zameniti za umetničko iskustvo koje nije očekivano. Na živopisnoj turneji ulične umetnosti, u pratnji samih majstora crtača, možete ući pod kožu manje poznatog Pariza dok otkrivate mnoštvo neobičnih slika, skulptura, grafita, šablona i kolaža, razbacanih po ćoškovima i budžacima ovog šarmantnog grada. Moguće je da ćete ostati hipnotisani nakazno realističnim portretima Džefa Aerosola ili osetiti strahopoštovanje pred smelom kombinacijom šablona i poezije koju je kreirala sada već čuvena Miss Tic. Ovo je zabavan i neobičan način da upoznate jedan od najromantičnijih gradova na svetu daleko od očiglednih atrakcija i prilika da se upoznate sa tokovima moderne umetnosti.

Venčanje u Las Vegasu

Ako imate na umu brak, ali ne volite stres oko planiranja venčanja, šta kažete na jednu rokenrol ceremoniju? Upakujete se u Barbie roze limuzinu ili dokrstarite kroz Tunel ljubavi do Male bele svadbene kapele u Las Vegasu, za predivno otkačeni obred. U prestonici kocke i šou biznisa mogu stupiti u brak i parovi koji nisu iz SAD. Većina zemalja će prihvatiti overenu kopiju venčanog lista iz kancelarije okruga, kao i apostil od državnog sekretara Nevade, što zajedno staje 35 dolara. Možda lasvegaska ponuda nije tako romantična kao poznata mlada u belom i mladoženja s leptir mašnom, ali ako želite nesvakidašnje iskustvo, onda je to prava stvar. Ostatak budžeta za venčanje možete iskoristiti za dvonedeljni medeni mesec na zapadu SAD. Na primer, za romansu na jezeru Pauel ili spektakularne američke nacionalne parkove. Lepote Velikog kanjona obaraju s nogu, dok pejzaži Nacionalnog parka Brajs izgledaju kao Mesec i jedna čekaju da ih istražite.

Tekst; Milica Đorđević

Foto: Pexels, Instagram