Tri skrivena bisera Belgije koja morate posetiti barem jednom

Evropa je dom gradova izuzetne lepote, idealnih za svaku priliku i godišnje doba, posebno za parove. A pošto izvikane romantične metropole poput Rima, Pariza, Venecije, Beča, Praga postaju pretrpane, istražili smo šta misle travel blogeri o potcenjenim mestima koje bi trebalo posetiti barem jednom u životu.

Lista se sastoji od trideset toponima, od evropskog istoka do zapada, a nećete verovati ako vam kažemo da ih je najviše tamo gde bismo ih najmanje očekivali – u zemlji najpoznatijoj po potpuno neromantičnim obeležjima, kao što je osnivanje Ujedinjenih nacija, administrativna sedišta Evropske unije i NATO-a, te izlaz na Severno more. Da, čak tri skrivena bisera krije Belgija.  

Gent

Najstariji grad u zemlji važi ujedno i za najživahniji i najudobniji, tako da je savršen izbor za parove koji žele da ga istraže. Bilo da je to stari istorijski centar grada danju ili obasjani kanali uveče, obe lagane i opuštene šetnje trebalo bi završiti ukusnom večerom uz sveće u jednom od mnogih restorana internacionalne kuhinje. Možete iznajmiti kajak za dve osobe ili se pridružiti obilasku čamcem da biste uživali u gradu sa kanala, popeli se na najviši zvonik u Belgiji, kako bi vas opio neverovatan pogled na grad, a potom možete priuštiti posebnu poslasticu, i to doslovno – odlazak u jednu od mnogih čokolaterija na čuvene belgijske praline i trufle. Gent se nalazi u srcu Evrope, na samo pola sata vožnje vozom od Brisela, glavnog grada Belgije. Jednom kada stignete na stanicu u ovom drevnom gradiću, lako možete doći tramvajem do starog istorijskog jezgra, gde ćete sigurno naći smeštaj u nekom od brojnih hotela. Zasenjen mnogo popularnijim Briselom, Gent ima važnu prednost za zaljubljene – mnogo je manje turista, kraći su redovi pred atrakcijama i poseduje više prostora za uživanje u izuzetnom krajoliku. 

Dinant

Ušuškan ispod litice, daleko je od užurbanosti metropola i teskobe među neboderima. Ovaj šarmantni, neobičan grad u Valoniji, u francuskom govornom području, udaljen je svega sat i po vožnje od Brisela. Kada stignete, dočekaće vas zadivljujući pogled na seoske vikendice poređane duž reke Mezo, a sama varoš nudi mnogo zanimljivosti za parove. Citadela je jedna od najpopularnijih, jer nudi pogled sa visine ne samo na živopisni grad, nego i na dolinu reke. Podignut da zaštititi stanovnike od osvajača, ovaj grad se danas može razgledati i u kratkoj, mada strmoglavoj, vožnji žičarom do Citadele. Zatim posetite Kolegijsku crkvu Gospe, popularnu Katedralu, izgrađenu u gotskom stilu u 10. veku. Unutrašnjost crkve je nešto što ostavlja uspomenu za ceo život, naročito zbog igre svetlosti sa vitražima i mozaicima. Da biste došli do nje, pređite spektakularni most Šarl de Gol, gde ćete videti i zašto se Dinant može pohvaliti da je grad saksofona. Tu je rođen tvorac ovog instrumenta Adolf Saks, tako da se i na drugim mestima pronalaze simboli, skulpture, grafike, slike posvećeni njemu i njegovom izumu. Najromantičniji način da istražite Dinant je krstarenje rekom Meus. Obilazak brodom nudi odličnu priliku da upoznate ovaj slikoviti grad i njegove atrakcije iz različitih uglova. Ako ste još i sladokusac, ne propustite priliku da probate čokolade koje su zaštitni znak Belgije, kao i Couque de Dinant, ukusni lokalni keks napravljen od pšenice i meda.

Briž

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Bruges (@visitbruges)

Slava ovog grada je poznata mnogima, čak i onima koji žive veoma daleko od Belgije. Poznat kao jedan od najbolje očuvanih gradova u Evropi, to je očaravajući srednjovekovni grad na severu zemlje. Mnogi ga smatraju i najživopisnijim, i već na prvom koraku će vam biti jasno zašto. Njegovi bajkoviti kanali i kaldrmisane ulice čine ga ujedno mestom iz najromantičnijih snova. Grad ima mnogo toga da ponudi zaljubljanim parovima, od autentičnih vetrenjača i brojnih muzeja do krstarenja kanalom i Mosta zaljubljenih, poznatog i kao Bonifacijev most. Pobrinite se da ne propustite Rozenhoedkaai dok ste tamo – mesto u Brižu koje najbolje pozira za Instagram. Ako je degustacija delikatesa neke zemlje nešto u čemu uživate, Briž je savršen grad za vas. Postoje čokoladice i štandovi sa vaflima na skoro svakom uglu. Radoznali se uvek mogu pridružiti poslastičarskoj radionici i kreirati sopstvene čokoladice. Povrh toga, De Halve Maan je mesto gde možete probati ukusno gradsko pivo. Dobro u vezi sa Belgijom je to što je to mala zemlja, tako da se do Briža lako može doći vozom sa bilo kog mesta. Imajte na umu da železnička stanica nije u centru grada, do koje se ipak lako stiže laganom šetnjom ili autobusom. 

Foto: Pexels

Tekst: Grazia Srbija