Lifestyle

Uzavrele strasti: da li je istina da je seks bolji posle svađe

Zaista želimo da verujemo, ali naučnici kažu suprotno...

Ros i Rejčel u seriji “Prijatelji“, Keri i Mr. Big u seriji „Seks i grad“, Dafne i Simon u vrućem novom „Bridgertonu“ - gotovo svi idealni parovi iz TV serija i filmova pokazuju kako se svađe okončvaju naletom strasti.

Međusobne tvrdnje iznenada gube na snazi pre želje da se spoje u poljupcu i nastave započeto do opojnog završetka koji će iz glave izbrisati sve nezadovoljstvo i nesporazume. Štaviše, čini se da seks posle svađe otvara nove granice za ljubavnike u erotskoj praksi i oslobađa ih u ostvarenju maštarija. Zvuči (i izgleda) previše lepo da ne bi posumnjali u istinistos u scenama pomirenja u filmu. Upravo je ta misao podstakla novozelandske psihologe da detaljno istraže efikasnost pomirenja seksa u vezama. Studija je trajala nekoliko meseci, a kao rezultat toga, objavljena je nemilosrdna presuda: seks posle svađe ne utiče ni na poboljšanje odnosa, a ni na kvalitet g zadovoljstva. Uz dužno poštovanje prema filmovima i TV emisijama koji koriste ovaj ljubavni kliše.

Ova sveobuhvatna dinamika u pop kulturi, posebno u ljubavnim serijama i komedijama, decenijama je zanimala psihologe, ali malo je istraživanja na tu temu. Ovo se obično naziva „seks pomirenja“. Novozelandski psiholozi odlučili su da rasvetle ovu legendu i objavljeno je njihovo istraživanje.

Kako sukob utiče na strast

Vodeći računa o toj temi, novozelandski naučnici prvo su proučavali sloj istraživanja manifestacija partnerske seksualnosti, ali nisu pronašli željene činjenice i naučne odgovore. Zatim su najavili početak sopstvenog projekta, definišući listu osnovnih pitanja za učesnike: „Koliko često osećate seksualnu želju tokom svađe?“ „Da li vam seks posle sukoba više odgovara?“ „Da li seksualni kontakt pomaže u rešavanju dugotrajnih sukoba i međusobnih nezadovoljstava?“ itd. Zamolili su preko stotinu mladih i stabilnih heteroseksualnih parova da učestvuju u studiji. Tokom šest nedelja morali su da odgovore na kratke upitnike pitajući da li su tog dana imali sukoba sa partnerom, da li su imali seks i koliko su danas srećni svojim brakom. Rezultati prve nedelje ankete utvrdili su trend: većina ispitanika nije izrazila želju za seksom onog dana kada su se posvađali sa svojim partnerom. U stvari, istraživači su primetili da parovi izbegavaju da vode ljubav ne samo na dan svađe, već i narednog. Glavni razlog bila je negativna atmosfera koja prati sukob, a koja, prema većini učesnika, ne doprinosi naročito buđenju libida.

Šta je posebno u seksu posle svađe

Ukupni rezultati projekta proučavanja seksa kao sredstva pomirenja opovrgli su rašireno mišljenje o utešnim mogućnostima intimnog kontakta. Naučnike, očigledno, uopšte nije bilo briga što će ovaj zaključak razočarati ljubitelje romantike na ekranu, pa su stoga publikaciji dodali nekoliko pasusa da seks posle sukoba takođe ne garantuje veće zadovoljstvo. Istovremeno, neki ispitanici su primetili da su zadovoljniji seksualnim aktivnostima, vodeći ljubav nakon svađe. Međutim, prema istraživačima, osećaj većeg zadovoljstva povezan je sa poboljšanim raspoloženjima usled pomirenja, nego sa naglim porastom kvaliteta ljubavnih igara. Glavni zaključak do kojeg su naučnici došli je da pomirenje u krevetu pomaže u ublažavanju tenzija u vreme sukoba, ali ne rešava problema koji nastaju u vezama. Primirje postignuto seksualnim odnosom - bez obzira na to koje dubine strasti dostignete u ovom trenutku - samo je površna odluka koja neće zameniti obostranu želju za dijalogom za ozbiljnom diskusijom o svim tvrdnjama i nesporazumima.

 

Povezane teme

Lifestyle

Hromoterapija: kako boja utiče na vaš život (i koje probleme može rešiti)

Danas su mnogi zainteresovani za nestandardne metode uticaja na psihu i nervni sistem, a hromoterapija je jedna od njih.

Lifestyle

Ne, ne Donaldu: kome je Melanija Tramp čestitala Dan zaljubljenih

Na dan inauguracije novog američkog predsednika, Melanija Tramp podnela je ostavku ne samo na dužnosti prve dame zemlje, već je napustila i službeni instagram @flotus, koji tradic...

Lifestyle

Prvo mesto za najčudniji poklon 14. februara pripalo je Megan Foks

Kada bi od nas tražili da napravimo rejting najneverovatnijih poklona za 14. februar, Megan Foks bi dobila prvo mesto.

Lifestyle

Poznati parovi spremni da podele istu garderobu

Odnosi mogu promeniti ljude – pa čak i to kako izgledaju. To nam je dokazalo deset poznatih parova.

Lifestyle

10 najpopularnijih Airbnb lokacija na Instagramu

Iz očiglednih razloga, jedina putovanja na koja redovno putujemo su naša maštanja.

Lifestyle

Zašto je anksioznost zarazna i kako se zaštititi

Šta učiniti da se ne „zarazite“ lošim raspoloženjem kolega i voljenih?

Lifestyle

Šta određuje koliko često imate seksualne odnose?

Zašto neki parovi vode ljubav češće od drugih?

Lifestyle

Zašto je 50% žena izgubilo interesovanje za seks

Smanjenje libida češće je među bračnim parovima i više od 1/3 žena nema želju za seksom, pokazalo je novo istraživanje.

Lifestyle

Sve što treba da znate o mladežima

Sedam pitanja dermatolozima o uzrocima i skrivenim mogućnostima mladeža!

Lifestyle

7 saveta za prevazilaženje vrhunca anksioznosti

Jednostavni trikovi za vraćanje smirenja i samopouzdanja.

Lifestyle

Zašto su muškarci pozitivniji prema bivšim partnerkama

Stručnjaci su utvrdili da „osvetoljubiv karakter“ nije pogodan za bivše momke.

Lifestyle

Kako dolazi do seksualne hemije i da li je ona važna

Naučni dokazi koji pomažu u pokretanju snažnije reakcije.

Lifestyle

Citati iz serije „Seks i grad“ o tome kako zadržati polet u životu

Mudri zaključci četiri poznate devojke iz kultne serije „Seks i grad“ pomoći će vam da se ne izgubite u toku sopstvenih misli o smislu života uopšte i o odnosima sa muškarcima.