grazia

Piste

Pobednici „We Together“ konkursa: Moda kao odraz ličnog stava i interesovanja

Veliki Karl Lagerfeld izjavio je da danas moda nije više običan komada odeće, već da predstavlja stav pojedinca. Izgleda da su pobednici ovogodišnjeg konkursa mladih dizajnera „We Together“ odlučili da tu zamisao prenesu u realnost.

Da moda oslikava ličnost i interesovanja pojedinca pokazali su pobednici ovogodišnjeg konkursa mladih dizajnera „We Together“, koji je organizovan u saradnji brenda IQOS i Belgrade Fashion Week-a (BFW) - Aleksandar Latinović, Vila Pajkić i Nenad Pavlović. Odlukom žirija njih troje je odabrano između stotinu prijavljenih, i to najviše na osnovu pojedinačnih vizija street i urban mode.

Iako su svi dizajneri imali isti zadatak, a to je da svoje modele oboje u tonove The We Edition IQOS limitirane kolekcije koja naglašava lepotu različitosti i inspiraciju crpi iz autentičnosti IQOS zajednice, svo troje finalista kreiralo je predloge koji su autentični i „fashion-forward“.

Nenad Pavlović, student prve godine modernog dizajna na Fakultetu saveremenih umetnosti, predstavio se neobičnom modnom kolekcijom koja je nastala reciklažom second-hand muških sakoa i poslovnih odela.

„Ja sam odabrao da radim žensku kolekciju, za koju mislim da je pre unisex, jer smatram da u današnje vreme ne treba deliti garderobu na mušku i žensku, jer garderoba nema pol. Istog sam mišljenja i kada je u pitanju ulična moda koja dosta utiče i na naše oblačenje. Ulična moda može da bude i sa formalnim elementima, i to sam pokušao i da ubacim u svoju kolekciju. Iskreno, to je nešto što ja volim i što bih ja i lično nosio“, izjavio je Nenad, koji je zauzeo treće mesto.

Svoju inspiraciju drugi su pronašli u svakodnevnim interesovanjima, u onome što ih okružuje i što vole.

„Najveći uticaj na moj rad ima muzika kao što su metal, pank i rep, ali i anime i street kultura. U izradi sam kombinovao ručno crtanje i crtanje sprejevima po tekstilu. Bilo je realno naporno, i fizički i mentalno, ali na kraju se sav moj trud i rad isplatio“, Izjavio je pobednik takmičenja Aleksandar Latinović, koji je trenutno student prve godine Fakulteta savremenih umetnosti.

Jedina dama među pobednicima, studentkinja modnog dizajna Vila Pajkić, svoju inspiraciju je crpila iz ulica rodnog grada.  

Sviđa mi se kontradiktornost koja se vidi na ulicama grada, sve te različitosti mogu jako lepo da se uklope. Za inspiraciju sam uzela arhitekturu Beograda, kombinujući siluete zgrada i oblike grafita, njihove boje, koje se poklapaju sa IQOS bojama. I na kraju se pokazalo da je to dobitna kombinacija“, izjavila je Vila i dodala da joj je pomoć mentora, poznate dizajnerka Tijane Pavlov, bila veoma korisna u celokupnom procesu.

Od svog osnivanja, Beogradska nedelja mode podržava mlade talente. Danas su pobednici tih prvih takmičenja mladih dizajnera etablirani modni kreatori kako u Srbiji tako i u svetu. Osim što kroz celokupni proces nude mentorstvo, mladim dizajnerima su obezbeđene i nagrade koje umnogome utiču na njihov dalji razvoj. Ove godine, tri pobednika će imati priliku da na sledećem BFW samostalno prikažu celokupne svoje kolekcije gde ćemo dobiti širu sliku o onome što oni smatraju street modom.

Tekst: Promo

Foto: Promo

Pročitajte još

Povezane teme

Street style

Najbolja street style izdanja sa Nedelje mode u Kopenhagenu

Skandinavke unose sve više boja u svoj stil, praveći pomak u estetici ove Nedelje mode.

Stil dana

Letnja raskoš Rouzi Hantington Vajtli u royal plavoj haljini

Omiljen holivudski par uživa na odmoru - sa stilom.

Inspiracija

10 jesenjih komada Engleskinja kojima dokazuju da baš one diktiraju modu

U susret londonskoj Nedelji mode, inspiraciju nalazimo kod stylish Engleskinja.

Stil dana

Pink letnje odelo Eve Longorije opčinjava

+ providne sandale = savršena stilska formula

Vesti

Zašto su i Srbi oduševljni ovim modnim brendom?

Spoj mode i brige o sebi se nastavlja.

Vesti

Napustio nas je najpoznatiji japanski dizajner

Preminuo Isi Mijake, japanski modni kreator i tvorac Džobsove crne rolke.

Inspiracija

Džungla na asfaltu: Kako da nosite zebra print ovog leta

Jedan od najmodernijih dezena sezone obožavaju poznate ličnosti.

Inspiracija

Ko je bila Požarevljanka koja je očarala Njujork?

Srpkinja i Italijanka, Njujorčanka isto koliko Požarevljanka i Beograđanka, Milena Pavlović Barilli uvek je išla ispred svog vremena.

Street style

Stavite kacigu i držite se čvrsto: Ove jeseni bajkerska moda jedan je od vodećih trendova

Jedan od vodećih trendova predstojeće jesenje sezone, inspirisan slobodnim duhom, predstavlja bajkersku modu - stil koji uspešno spaja snagu i ženstvenost.

Vesti

Veliki povratak kofera kakve je obožavala princeza Dajana

Brend Tanner Krolle se posle sto godina vraća u Harrods, kolekcijom kofera i torbi koju je dizajnirala Tabita Simons.