grazia

Piste

Pobednici „We Together“ konkursa: Moda kao odraz ličnog stava i interesovanja

Veliki Karl Lagerfeld izjavio je da danas moda nije više običan komada odeće, već da predstavlja stav pojedinca. Izgleda da su pobednici ovogodišnjeg konkursa mladih dizajnera „We Together“ odlučili da tu zamisao prenesu u realnost.

Da moda oslikava ličnost i interesovanja pojedinca pokazali su pobednici ovogodišnjeg konkursa mladih dizajnera „We Together“, koji je organizovan u saradnji brenda IQOS i Belgrade Fashion Week-a (BFW) - Aleksandar Latinović, Vila Pajkić i Nenad Pavlović. Odlukom žirija njih troje je odabrano između stotinu prijavljenih, i to najviše na osnovu pojedinačnih vizija street i urban mode.

Iako su svi dizajneri imali isti zadatak, a to je da svoje modele oboje u tonove The We Edition IQOS limitirane kolekcije koja naglašava lepotu različitosti i inspiraciju crpi iz autentičnosti IQOS zajednice, svo troje finalista kreiralo je predloge koji su autentični i „fashion-forward“.

Nenad Pavlović, student prve godine modernog dizajna na Fakultetu saveremenih umetnosti, predstavio se neobičnom modnom kolekcijom koja je nastala reciklažom second-hand muških sakoa i poslovnih odela.

„Ja sam odabrao da radim žensku kolekciju, za koju mislim da je pre unisex, jer smatram da u današnje vreme ne treba deliti garderobu na mušku i žensku, jer garderoba nema pol. Istog sam mišljenja i kada je u pitanju ulična moda koja dosta utiče i na naše oblačenje. Ulična moda može da bude i sa formalnim elementima, i to sam pokušao i da ubacim u svoju kolekciju. Iskreno, to je nešto što ja volim i što bih ja i lično nosio“, izjavio je Nenad, koji je zauzeo treće mesto.

Svoju inspiraciju drugi su pronašli u svakodnevnim interesovanjima, u onome što ih okružuje i što vole.

„Najveći uticaj na moj rad ima muzika kao što su metal, pank i rep, ali i anime i street kultura. U izradi sam kombinovao ručno crtanje i crtanje sprejevima po tekstilu. Bilo je realno naporno, i fizički i mentalno, ali na kraju se sav moj trud i rad isplatio“, Izjavio je pobednik takmičenja Aleksandar Latinović, koji je trenutno student prve godine Fakulteta savremenih umetnosti.

Jedina dama među pobednicima, studentkinja modnog dizajna Vila Pajkić, svoju inspiraciju je crpila iz ulica rodnog grada.  

Sviđa mi se kontradiktornost koja se vidi na ulicama grada, sve te različitosti mogu jako lepo da se uklope. Za inspiraciju sam uzela arhitekturu Beograda, kombinujući siluete zgrada i oblike grafita, njihove boje, koje se poklapaju sa IQOS bojama. I na kraju se pokazalo da je to dobitna kombinacija“, izjavila je Vila i dodala da joj je pomoć mentora, poznate dizajnerka Tijane Pavlov, bila veoma korisna u celokupnom procesu.

Od svog osnivanja, Beogradska nedelja mode podržava mlade talente. Danas su pobednici tih prvih takmičenja mladih dizajnera etablirani modni kreatori kako u Srbiji tako i u svetu. Osim što kroz celokupni proces nude mentorstvo, mladim dizajnerima su obezbeđene i nagrade koje umnogome utiču na njihov dalji razvoj. Ove godine, tri pobednika će imati priliku da na sledećem BFW samostalno prikažu celokupne svoje kolekcije gde ćemo dobiti širu sliku o onome što oni smatraju street modom.

Tekst: Promo

Foto: Promo

Pročitajte još

Povezane teme

Inspiracija

Ovog leta oblačimo se kao sirene: Mermaidcore je novi trend koji će svi obožavati

Školjke, perle, biseri i suknje od mokre likre... ništa više nije nam potrebno ovog leta.

Vesti

Diva: J.Lo predstavila novu kolekciju cipela u saradnji sa brendom Revolve

Još jednom je pokazala zašto je među najdominantnijim svetskim zvezdama.

Vesti

Džeremi Skot napušta modnu kuću Moschino

Američki dizajner više neće biti kreativni direktor italijanske modne kuće.

Stil dana

6 outfita u jednom danu? Ovako to radi Kira Najtli

Glumica je pretvorila ulice Njujorka u svoju modnu pistu.

Vesti

Ovo je torba sezone!

Prvi put je predstavljena tokom prezentacije kolekcije Metjua Blazija za proleće/ leto 2023

Vesti

Nežne nijanse i smeli oblici: Zavirite u H&M kolekciju za proleće 2023.

H&M nudi jedinstveno stilsko putovanje sa kolekcijom za proleće 2023.

Vesti

Kažite nam šta ste u horoskopu i rećićemo vam vaš omiljeni prolećni trend

Istražili smo najbolje modne trendove za proleće/leto 2023. za svaki horoskopski znak