Pastoralni motivi i najskromnija venčanica u novoj Chanel Haute Couture kolekciji

Viržini Viar ponovo stvara opatiju Obazine u Grand Palaisu, gde je odrasla Gabrijela Šanel.

Obazine Abbey je bilo vrlo važno mesto za Gabrijelu Šanel, poput pariskog Ritza i Venecije. Ovde, u skloništu cistercitskog manastira, Gabrijela je provela čitavih 7 godina i zavirila u budući simbol svoje kuće – isprepletena slova C.

Sećajući se ovog poglavlja života, trenutna kreativna direktorka brenda Viržini Viar, pretvorila je Grand Palais u bujnu baštu opatije sa gotičkim česmama na raskrsnici uličica. Glavni motivi kolekcije takođe su ukorenjeni u te dane.

Crno-bela gama, ogrlice, uske čarape i kosa čvrsto zakačena u punđu – prvi stajlinzi podsećaju ili na monaška odela ili na uzorne učenice s početka prošlog veka. Uzgred, čak je i venčanica ovoga puta bila čedna: midi, dugi rukavi i samo par “viškova” – kristalni dugmići i bujni veo.

Kolekcija postaje mekša kada se na modnoj pisti pojave haljine i odela od čipke i šljokica i snežno bele ruže na labavim košuljama – kada su u večernjim satima, siročad sama mogla da šiju odeću. Kaputi sa dvostrukim kopćanjem i suknje od tvida dele isti duh. Grafički motivi inspirisani vitražima obuhvataju haljine i odela u celosti izvezena mat pastelnim šljokicama, dok je kamenje sa mat šljokicama od slonovače uklopljeno preko odela.

Pravu lepotu treba tražiti u jednostavnosti i skromnosti – a krhki cvetovi koji su procvetali u Grand Palaisu nežno su to nagoveštavali.

Chanel reviju Haute Couture proleće-leto 2020. koju je kreirala Viržini Viar pozdravili su ambasadori CHANEL-a Karolin de Magre, Eli Bamber, Farel Vilijams, kao i glumice Tejlor Rasel, Eva Gin i i reditelj Lađ Li.