grazia

Putovanja

8 pristupačnih destinacija koje bi trebalo da se nađu na vašoj listi putovanja za 2023.

Sanjarite o putovanjima u proleće i letnjim destinacijama za godišnji odmor, ali vas prilično zabrinjava svetska ekonomska kriza i neizvesnost zbog inflacije koja je prodrmala i našu zemlju? Srećom, postoje divne destinacije koje možete istražiti za ne tako puno novca.

Naravno, za svaki vid putovanja potreban je određen kapital, ali mi ovde govorimo o pametnom izboru vašeg savršenog mesta za ovogodišnji restart. Umesto odlaska u Lisabon, zašto ne biste istražili skrivene portugalske dragulje, do kojih popularizacija lokaliteta - a uz to i cena - još nije stigla? Da, Balearska ostrva su čista egzotika, ali turska tirkizna obala bi mogla prilično da vas iznenadi.

Pa onda, koja mesta ne iziskuju vašu čitavu godišnju ušteđevinu? Pogledajte u nastavku teksta.

Lagos, Portugal

Portugal je nekada bio slavljen kao jedna od najpristupačnijih turističkih destinacija u Evropi sa svetim trojstvom: divnim plažama, bogatom kulturom i popularnom kuhinjom, ali cene su u porastu poslednjih godina. Iako mesta kao što su Lisabon i Porto možda više nisu najjeftinije destinacije za odmor, skriveni portugalski dragulj možete pronaći u Lagosu, na zapadnom Algarveu. Razmislite: lepe plaže kao sa razglednice, bogata istorija i užurbani noćni život, sa mnoštvom barova i restorana koji se nalaze duž marine. 

Izmir, Turska

Izbegnite turističke zamke Turske i uputite se u Izmir, smešten na istočnoj obali Egejskog mora. Izmir poseduje bogatu kulturu i istoriju (i plaže, naravno!), i često se naziva mirnijom alternativom Istanbula. Ne propustite bazar Kemeraltı, okružen divnim istorijskim zgradama, zanimljivim kafeima i, naravno, prodavnicama.

Fez, Maroko

Kao i ostatak Maroka, Fez je veoma pristupačan. Iako tiši od Marakeša, i dalje očekujte užurbanu medinu - najveću urbanu pešačku zonu na svetu. Izgubite se u vijugavim uličicama ovog čudesnog drevnog grada iz 8. veka. Nabavite marokanski kućni dekor sa tezgi (za koji biste ovde verovatno platili malo bogatstvo) i uživajte u hrani na lokalnim pijacama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Enes Hidayet (@ehgnctrk)

Sofija, Bugarska

Bugarska se često zanemaruje kao destinacija za odmor, ali ovde će vas osvojiti vibrantna atmosfera (sa noćnim životom koji odgovara našem), galerije, muzeji i crkve koje treba istražiti, kao i mnoštvo jeftinih hotela u kojima možete odsesti. Jedna od najboljih stvari koje možete uraditi u Sofiji je jednostavno lutati njenim ulicama, fotografisati uličnu umetnost i pijuckati kafu u jednom od njenih brojnih kafića.

Paros, Grčka

Umirete od želje da se uputite na Santorini u 2023, ali previše vam je gužve - a i rastućih cena? Odite do njegovog manje poznatog rođaka, Parosa, gde se mnoge grčke porodice odmaraju. Bele zgrade sa tradicionalnim plavim prozorima i krovovima, svetlo plavo more sa peščanim plažama, restorani i taverne koji nude ukusnu mediteransku hranu. Treba li reći išta više?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paros Greece (@myparos)

Brašov, Rumunija

Rumunija je često hvaljena kao jedna od najjeftinijih zemalja u Evropi, a Brašov, smešten u regionu Transilvanije, zaslužuje mesto na vašoj travel listi za 2023. Provedite vreme lutajući opuštenim srednjovekovnim gradom, romantičnim kaldrmisanim ulicama, obilaskom Biserica Neagra (crne crkve) i hajkingom na planini Tampa, sa koje ćete imati predivan pogled na grad.

Prag, Češka

Nije tajna da je Češka veoma pristupačna destinacija, ali postoji razlog zašto putnici hrle u njen glavni grad - tokom čitave godine prevoz, sveštaj, hrana i čuveno praško pivo su veoma povoljni. Od romantike i gotike do kubizma i funkcionalizma, jedan je od nekoliko gradova gde mnoštvo različitih formi arhitektonskog izražavanja egzistiraju zajedno i to je drugi glavni adut šarmantnog Praga.

Kankun, Meksiko

Za kraj ostavljamo nešto ekskluzivniju varijantu putovanja. Ako tražite beg u Americi, Kankun je putovanje za vas. Naravno, letovi bi vas mogli izaći nešto više, ali jednom kada kročite na egzotično tle, shvatićete da ste na putovanju godine. Ili veka.

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.

Pročitajte još

Povezane teme

Putovanja

Spektakularno! Dve kule Sagrada Familije osvetljene po prvi put

Odlazak u Barselonu ovog puta doneće jedno novo, divno iskustvo!

Putovanja

Destinacije koje morate posetiti 2023.

Stručnjaci za putovanja Lonely Planeta imenovali su svoje top destinacije za narednu godinu a evo zašto minimum jedna mora da se nađe na vašoj bucket listi

Putovanja

Iz ličnog ugla: Upoznajemo vas sa bajkovitim nemačkim gradićima

Drevni gradovi u nemačkim pokrajinama Donja Saksonija i Hesen vratili su me pravo u doba srednjeg veka, renesanse i sveta iz mašte koji smo svi upoznali još kao deca.

Putovanja

Poznati otkrivaju gde leto traje i u jesen

Svetske zvezde znaju ponešto o mestima iz snova u kojima leto traje i u jesen. Na ceni su skriveni biseri, gde na prvom mestu nije uvek cena, već udobnost, privatnost i lepota.

Putovanja

Kako da putujete kao Parižani?

Sezona putovanja polako hvata zalet te je pravi trenutak da se posvetite osmišljavanju i planiranju savršenog odmora.

Putovanja

Prvi put putujete sami? Ovih 9 destinacija su savršen izbor!

Solo putovanja sada su u trendu, a mi vam predlažemo gde možete da se uputite.

Putovanja

9 stvari koje možete raditi dok čekate na aerodromu

Ako pre samog odlaska na aerodrom razmislite o tome šta vas tamo očekuje, možete se pripremiti i isplanirati način na koji ćete "ubiti vreme".

Putovanja

Top 8 destinacija za medeni mesec + gde možete da odsednete

Od romantičnih italijanskih gradova do egzotičnih kutaka Meksika, ovo su savršene destinacije za proslavljanje novog poglavlja u vašem životu.