Putovanja

Ako putujete u Belgiju ovaj bar (koji izuva iz cipela bukvalno) morate posetiti!

Belgija nudi čitavu riznicu atrakcija za svoje goste, a grad koji  zaslužuje naročitu pažnju je Gent. Ako se nađete na ovom predivnom mestu, obiđite bar Dulle Grient – tu će vam konobari zatražiti da se izujete.

Da, dobro ste pročitali, i jasno vam je da iza ovog neobičnog zahteva stoji odlična priča. Bar je smešten na poznatom Vrijdagmarktu i arhetip je belgijskih barova. Zidovi su prekriveni pivskim plakatima, uokvireni starinskim točkovima i ukrašeni lutkama koje podsećaju na istoriju trga na kojem se nalazi. Kada uđete, zauzećete mesto na staroj stolici, i, naravno,  poželeti da uzmete neki suvenir. A to je obično krađa krigli piva. Zato je Dulle Griet je uveo originalan sistem: svaki gost koji naruči pivo mora da preda konobaru jednu svoju cipelu kao zalog da će vratiti čašu pre no što napusti bar.

Foto: dullegrietgent

Srećom, postoje dobre vesti za sve one koji ne žele da se izuvaju u javnosti, bez obzira na razlog. Ova mera se primjenjuje samo na kupce koji naruče čašu Maxa, piva koje se poslužuje u čaši zapremine od najmanje 1,2 litre i dolazi u impresivnom drvenom držaču za čaše.

Foto: Instagram

Tekst: Grazia