Putovanja

Otkrivamo vam kako sami da organizujete jeftino putovanje na Maldive

Zbog dinamičnog posla kojim se bavim, najviše slobodnog vremena za odmor imam kada u Srbiji zahladni i tada obično negde otputujem. Pošto ne volim sneg i ne umem da skijam, a obožavam sunce, pesak i plivanje u toplom moru, odlazak na daleke tropske destinacije čini se kao jedini izbor, ali u ličnoj organizaciji i u neturističkim mestima.

Ohrabrena divnim uspomenama sa prošlogodišnjeg zimovanja u selu na jugu Zanzibara, ove godine sam se uputila na tronedeljni odmor na Maldive. Prvo na šta pomislimo kada neko spomene letovanje na Maldivima jesu tirkizno more, mala ostrva sa palmama i restoranima, kućice na vodi. Tu sliku imamo zahvaljujući Instagramu naših zvezda i turističkim agencijama koje nude odmor u luksuznim internacionalnim rizortima, smeštenim na privatnim maldivskim mikro-ostrvima. Konceptualno, prostorno i estetski veoma slična, mikro-ostrva nude vrlo skup, a jednoličan odmor, sedam noćenja sa doručkom ili all inclusive uslugu.

Međutim, ukoliko se osmelite da sami sebi organizujete putovanje, koristeći iskustva drugih koji su pre vas istražili druga i drugačija ostrva (gde žive i meštani), otkrićete potpuno drugačije Maldive – autentične, dinamične, finansijski pristupačne i, što je najvažnije, gostoljubive.

Maldivi su država u Indijskom okeanu, na jugu Azije, i sastoji se od više od hiljadu koralnih ostrva, okupljenih u atole, od kojih je oko 200 naseljeno, uglavnom muslimanima. Nije bilo moguće posetiti ostrva sa lokalnim stanovništvom sve do 2008. godine, pa su turisti mogli samo u rizorte na privatnim ostrvima u vlasništvu (mahom) internacionalnih hotelskih lanaca. Nakon parlamentarnih izbora i promene Ustava te godine, turistima je dozvoljen boravak i na naseljenim ostrvima, a stanovništvu koje na njima živi omogućeno je da se bavi hotelijerstvom, ugostiteljstvom i drugim obilicima turizma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maldives (@maldives)

U novonastaloj otvorenosti prema drugima i drugačijima, mnogi Maldivljani su videli priliku da osnuju male hotel-apartmane, i vode ih kao porodični ili ortački biznis. Tako Dhamana Beach, hotel-apartman u kom sam provela dvadeset jedan dan, vode Enzo, Badi, Kori i Nime, četiri najbolja druga iz detinjstva. Početkom 2020. godine, Enzova porodica zakupila je prazan plac sa direktnim izlazom na plažu i okean, i iste godine na njemu sagradila guesthouse sa šest apartmana, restoranom i lobijem.

Prvi turisti su pristigli već naredne godine, i od tada se kod njih traži soba više, posebno u jeku sezone, od početka zime do proleća. Tokom dana su svi vredno angažovani: Enzo vodi posao, Badi je zadužen za brojne ekskurzije brodom koji vozi Zipe, Enzov mlađi brat, dok su Kori i Nime uvek tu da vas posluže ili pomognu oko svega što je potrebno. Enzove majka i supruga zadužene su za pripremu mnogobrojnih ukusnih jela koje nudi hotelski restoran. Njihov hotel-apartman je na ostrvcetu Mahibadhoo, u Južnom Ari Atolu. Mnogi turisti, koji dolaze na Maldive u potrazi za raznovrsnim aktivnostima, vreme provode na više različitih ostrva.

Oni poput mene, u potrazi za zabačenom i mirnom plažom, biraju jedno ostrvo kao bazu. Na ostrvu Mahibadhoo živi oko dve hiljade stanovnika koji se bave ribolovom, ugostiteljstvom ili rade u nekoj od gradskih ustanova. Kao administrativni centar Južnog Ari Atola, grad-ostrvo Mahibadhoo ima bolnicu, gradsku upravu, banku, obdanište i školu, internat, zgradu suda, malu elektranu, fabriku za desalinizaciju vode, dva mala pristaništa, nekoliko džamija, tridesetak prodavnica mešovite robe, desetak hotel-apartmana, nekoliko restorana i nekoliko kafića. I van Maldiva, ovo ostrvce je poznato po lepo uređenom fudbalskom stadionu pokraj okeana, na kom trenira i igra jedan od najboljih domaćih klubova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maldives (@maldives)

Tu je i lepo uređena javna plaža, namenjena svima koji poštuju posebna pravila oblačenja (kupanje u burkiniju ili u šortsu i majici) i velika bikini-plaža namenjena turistima, na kojoj se možete kupati u jednodelnom ili dvodelnom kupaćem kostimu. Dan na Mahibadhoou počinje rano, pre svitanja, oko 5. 10, prvim pozivom mujezina sa minareta jedne od džamija. Sunce će izaći sat vremena kasnije, a do tada će nas lagano razbuditi huk talasa koji udaraju u koralni greben, i sveži povetarac sa pučine. Dok se hotel budi uz prve zrake sunca i miris sveže kafe, naši domaćini vredno postavljaju tanjire i pribor za doručak na plaži. Maldivski doručak se sastoji od tradicionalnog jela mashuni, što je sitno seckana mešavina tunjevine, crvenog luka, kokosa i čilija, koje se služi uz sveže pečene roshi somune, takođe sa kokosom. Nakon soka od pomorandže i voća, planiramo dnevne aktivnosti.

Kupanje na bikini plaži, čitanje knjige u predivnom, mirnom okruženju, odlazak na neku od mnoštva ekskurzija hotelskim brodićem ili šetnja ostrvom? Mirni dani na ostrvu Počinjemo od bikini plaže, udaljene desetak minuta laganog hoda, kroz grad. Kuće u Mahibadhoou su skromne i tradicionalne, u njima živi i po nekoliko generacija jedne porodice. Tek pokoja nova visoka zgrada, budući hotel ili kuća za bogatu domaću porodicu, remeti taj šablon. Fasade su, međutim, vrlo raznovrsne i šarene. Svoju pravu lepotu pokazuju na jakom podnevnom suncu.

Ulice su čiste, zemljane, peščane ili popločane krupnim kamenom. U glavnoj ulici smešteno je dosta prodavnica prehrambene i mešovite robe, nekoliko butika sa garderobom, radnja maldivskog telefonskog operatera, jedan kafić, par parfimerija, stolarska i krojačka radnja i prodavnica domaćih suvenira. Prodavnice su lepo opremljene raznovrsnom robom uglavnom azijske proizvodnje, ali ima i evropskih i američkih proizvoda. Bikini plaža i javna lokalna plaža nalaze se na istom delu ostrva, a deli ih diskretni paravan. Na privatnoj bikini plaži kupaju se uglavnom turisti i tu ne važe posebna, šerijatska pravila oblačenja. Plaža je prostrana i čista, ležaljke besplatne. Nema gužve, bučnih kafića i restorana, te možete uživati u miru i tišini, kao i u hladnoj nes-kafi ili milkšejku koje ste kupili u obližnjem smoothie baru.

Plivanje sa ražama Iskusni ronioci i istraživači podvodnih predela kažu da je Južni Ari Atol jedan od najlepših i najboljih za ronjenje. Ljubitelj aktivnih odmora, posebno ronjenja i snorklinga, na svakom ostrvu će pronaći preduzetnike koji su se specijalizovali za ove usluge. Raznovrsnost ponude i cene aktivnosti i ekskurzija zavise od lokacije ostrva i perioda u kom letujete, ali ono što većina nudi jeste plivanje sa velikim ražama i(li) kit-ajkulama, istraživanje koralnih grebena, danju i noću, odlazak na peščani sprud, pusto ostrvo sa tirkiznim lagunama ili poseta privatnom rezortu.

Većina ovih ekskurzija uključuje vožnju brzim brodićem i nadzor iskusnog instruktora ronjenja. Ukoliko ostajete više od deset dana, imate dovoljno vremena da isprobate sve. Ipak, plivanje sa velikim ražama (mantha ray) na pučini nikako ne treba propustiti.

A vi, odakle ste?

Većina stanovništva na Maldivima, čak i oni stariji, solidno govori engleski, što je veliko olakšanje turistima. Ljudi na Mahibadhoo ostrvu su ljubazni, dobronamerni i druželjubivi. Zanima ih odakle ste, u kom hotel-apartmanu ste smešteni, koliko dugo ostajete, kako vam se sviđa njihov grad-ostrvo. Ćaskaju o turističkim temama i rado će vam pomoći ukoliko vam je potreban savet, preporuka ili putokaz. Vole da pričaju o svojoj istoriji i običajima, ali i ekologiji. Ono na šta su najviše ponosni je lepota njihovog okeana. Maldivi su zemlja sa izrazito niskim procentom nepismenih ljudi. Škole su obavezne, mladi se masovno obrazuju.

Zato ne čudi što znaju gde je Srbija, i nikada im se neće desiti da našu zemlju, na jugoistoku Evrope, pomešaju sa Sibirom, što se događa ponekim svetskim državnicima.

 

Tekst: MONIKA HUSAR TOKIN

Foto: Profimedia, Instagram