Putovanja

Zašto ovog leta ne biste napravili predah na Švajcarskom “moru”

Bajkovita evropska zemlja ima sve što je priroda mogla da joj pruži: veličanstvene planine i bistre reke, zelene livade i osunčane proplanke. Nema samo more, koje ipak uspešno zamenjuje jezerima. Najveće je Ženevsko, a njegova obala je s dobrim razlogom prozvana Švajcarskom rivijerom. Palme, lagune, uzane ulice, arhitektura kao jedinstveni spoj istorije i modernog doba – sve izgleda kao da ste na Mediteranu, sve dok ne podignete pogled ka snežnim vrhovima, koji vas podsete da ste ipak usred kontinenta.

Ukoliko se odlučite da ovog leta date šansu Švajcarskoj kao romantičnoj letnoj avanturi, krenite od Ženeve, čije ime, poreklom iz latinskog, označava koleno ili ugao. Ono se nalazi na samom kraju jezera, a gradići i sela koja samo na vas čekaju, odlično su povezani autobusima, vozovima, brodovima. Glavna stanica vam je Montrej, a na tom putu nižu se Nion, Morž, Lozana, Veve, La Tur de Pe. Svi oni su u isto vrem mondenska letovališta, domovi umetnika i središta istorije i kulture. Za svakog ponešto, za nekoga sve.

SLAVNI ŽITELJI

Na montrejskom trgu Plas di Merše već godinama goste dočekuje Fred Merkjuri, sa bronzanom rukom podignutom u znak trijumfa. Slavni pevač grupe Queen tu je živeo, komponovao i snimio poslednji album. Zbog montrejskog studija u ovaj švajcarski grad su dolazili i drugi veliki muzičari, kao što su Frenk Zapa i ceo Led Cepelin. Deep Purple je posvetio rok evergrin Dim na vodi – verovali ili ne – upravo požaru koji je progutao kazino na obali Ženevskog jezera. U hotelu Palas je živeo ruski disident i pisac Vladimir Nabokov, dok su mnoge druge njegove kolege više volele zamak Širon, srednjovekovno sedište savojskih prinčeva: Ruso, Igo, Dima, Bajron. Inače, engleski lord i bard engleskog romantizma bio je i član ekscentričnog društva koje se jedne olujne noći u Montreju, 1816, takmičilo u pričama o natprirodnim silama. Pobedila je Meri Šeli i začela žanr naučne fantastike romanom o Frankenštajnu. Danas Švajcarska rivijera nudi bezbroj uživanja. Jedrenje, zabavni parkovi, vožnja biciklima po stazi Montre – Veve – Lavo, izleti brodom i vozom. Na primer, do vrha Le Roše de Naj, koji se oglašava kao raj za oči i – mrmote. Otuda je zapravo potekla ideja za reklamu čokolade iz kompanije koju je Anri Nestle osnovao na obali Ženevskog jezera, u Veveju. Lepota ovog gradića opčinjavala je mnoge umetnike, poput Stravinskog, Grejema Grina, Hemingveja, a pre svih, Čarlija Čaplina. Velikan filma je Veve birao i za ovozemaljsku i za večnu kuću. Pošto su ga previše liberalne ideje oterale iz Amerike, zemlje svoje slave i propasti, on se nije vratio u rodnu Englesku, nego je otišao u Švajcarsku. Nekada je Čaplin hodao istim onim vevejskim šetalištem na kojem danas stoji u bronzi, u poznatom kostimu sa polucilindrom i štapom.

ČUDESNI MUZEJI

Ako vas zanimaju riznice nesvakidašnjih stvari, krenite, dakle, od Čaplinove kuće u Veveju, a onda produžite ka La Tur de Peu. Tu vas čekaju muzeji fotografije, vina, satova, železnice. Lozana je poznata po Olimpijskom muzeju, ali je njen najveći ponos jedna jedinstvena institucija – Muzej ružne umetnosti. U Nionu imaju nešto tradicionalnije institucije ovog tipa, posvećene istoriji i porcelanu, koje nas časkom vraćaju u doba prkosnih Gala i njihovih protivnika Rimljana i Cezara.

Tokom leta se u Montreu već pola veka održava festival koji dovodi džez majstore sa svih strana sveta, s tim da će ove godine, umesto tradicionalnog jula, biti održan krajem septembra. Redovni gosti ovog festivala su ljubitelji ovog žanra kao što su Elton Džon, Sting, Džoan Baez, bendovi ZZ Top, Chemical brothers, Anita Bejker, Čik Korija, a umeju da im se pridružei mlađe zvezde šou-biznisa, poput Lizo i  Džanel Mone.

EVROPSKI SAN FRANCISKO

Odmah je jasno zašto Lozanu nazivaju evropski San Francisko – gradske ulice su toliko strme da već šetnja od obale do centra podseća na trening za alpiniste. Srce grada se nalazi na vrhu brda, gde još od 13. veka budno motri gotska katedrala, najstarija u zemlji. Lozana je živ univerzitetski grad, kao i sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta, kojeg je osnovao francuski baron Pjer de Kuberten potkraj 19. veka. Uprkos tome, žitelji su još davno, na referendumu, odbili da budu domaćini Zimskih olimpijskih igara. Uprkos alpskom okruženju, leto je na Švarcarskoj rivijeri toplo, kao i voda jezera. Cela obala je jedna velika plaža na koju se možete spustiti sa bilo kog mesta na promenadi. Ipak, prateći domaćine, gostima Montreja je omiljen šljunkoviti deo obale kod zamka Šilon, dok Vevejska plaža nudi bazene i prostor za letnje sportove.

LUX&BUDGET

Montre je pun hotela za svačiji džep, bilo da je reč o luksuznom Eurotelu ili jeftinih noćenja sa doručkom u privatnim kućama. Airelles. Slično je u Lozani: čuvena Beau-Rivage palata ili privatne kuće van grada, gde se može odsesti za oko 50 evra po danu.

Restorani na Ženevskom jezeru su elegantni i nude obroke za sve ukuse, bilo da tražite Mišelinove zvezdice, kao u vevejskoj La Veranda, ili lokalnu kuhinju u montrejskom Caveau des Vignerons. Domaća vina su doživljaj za čula, a gastronomija je mešavina švajcarskih, italijanskih i francuskih jela, što znači mnogo paste, kolača, junetine i sira. Naravno, nikako ne treba propustiti fondu, švajcarski izum iz 18. veka, jelo od sira, starog hleba, vina, belog luka i aromatičnih biljaka.

Foto: shutterstock, unsplash

Tekst: Milica Đorđević