SCENA / Film

Film

Da li je bitno kako izgledamo ako želimo da pronađemo ljubav: Najuvredljiviji mejkoveri glavnih junakinja romantičnih filmova

Nema sumnje da niko nije imun na lepo, a da je briga o fizičkom izgledu, otprilike, prva na listi naših životnih problema. Površno ili ne – tako je. I sami znate koliko se bolje osećate kada mislite da izgledate kao “milion dolara”, a kako kada ustanete na levu nogu i izađete iz kuće u prvom što zgrabite sa one stolice na kojoj se nalazi sve ono što ste nosili prethodnih dana. Zaista, sve jeste u osećaju. Kada se osećate dobro u svojoj koži, automatski izgledate dobro, verujte mi, pa makar po sto puta nosili istu trenerku.

Ipak, u društvu kome je *lepo* na prvom mestu, uprkos tome što je svakome lepo nešto drugo, na ženama je veliki pritisak da uvek izgledaju odlično, ali ne po svojoj meri, već po meri koju je neko drugi postavio. Šminka mora da bude tu i mora da bude besprekorna, kosa treba da bude uredna ili pak “francuski šik”, a odeća u skladu sa najnovijim trendovima. A znate šta je najbizarnije od svega? To što nam se uporno servira priča da ne možemo da pronađemo ljubav ukoliko ne izgledamo dobro!

Svaka čast ako ne mislite tako, u tom slučaju ste iskreni prema sebi i pratite svoj osećaj, ali šta je sa devojkama i ženama koje su nesigurne i koje lekcije o ljubavi crpe iz romantičnih filmova u kojima glavne junakinje tek nakon mejkovera uspevaju da privuku pažnju svojih simpatija?

Znam, znam, to je samo film, ali koliko puta je svako od nas poverovao u ono što vidi na ekranu? Koliko puta je svako od nas poželeo da živi u svom omiljenom filmu? Koliko puta se svako od nas ponadao da će mu se desiti baš takva ljubav? Ljudska osećanja su krhka, a samopouzdanje i veru u sebe je najlakše poljuljati. Baš zato klišei iz romantičnih filmova zaista treba da prestanu da postoje kako bismo najzad prihvatili sebe onakve kakvi jesmo. Mislim, zar nismo počeli da promovišemo “body positivity”? Ili smo ipak samo licemerni?

Uglavnom – vredni ste ljubavi, baš onakve o kakvoj maštate, bez obzira na to kako izgledate, obećavam. Svako će uvek pronaći svoju srodnu dušu, a za to nije potrebno da se pretvarate da ste nešto što niste. 

Upravo zato nas, makar danas kada nastojimo da se izborimo sa stereotipima i kada nastojimo da se izborimo za svoju potpunu slobodu, mejkoveri glavnih junakinja iz poznatih romantičnih filmova vređaju. Napravili smo listu onih koji su, po našem mišljenju, najviše ponižavajući.

7. Lindzi Lohan / Opasne devojke (2004)

6. Britani Marfi / Otkačena plavuša (1995)

5. Sandra Bulok / Mis tajni agent (2000)

4. En Hatavej / Princezini dnevnici (2001)

3. En Hatavej / Đavo nosi Pradu (2006)

2. Zečica na koledžu (2008)

1. Rejčel Li Kuk / Ona je ta (1999)

Foto: Profimedia

Priredila: Ivana Tomić