Sve što treba da znate o padu Facebook-a, Instagrama i WhatsApp-a

Skoro čitavih šest časova planeta je, čini se, bila na stand by-u – sa radom je prestala najveća platforma koja povezuje ljude u digitalnom svetu.

Možda se ne sećate (ako ne, tu smo mi da vas podsetimo) ovaj problem dogodio se i 2019. godine i to na čitava 24 časa.

Saopštenje je tada, baš kao i sada, bilo odveć šturo.

Čelnici kompanije Facebook, u čijem posedstvu se nalaze i Instagram i WhatsApp, prvo su izdali javno saopštenje putem Tweetera:

“Svim zajednicama, osobama i onima kojima biznis zavisi od nas: izvinjavamo se. Naporno radimo ne bismo li uspostavili funkcionalni rad naših aplikacija i servera. Trudićemo se da sve vratimo u normalu što pre. Hvala na strpljenju.”

Međutim, šta se krije iza problema koji prouzorkovao da Mark Cukerberg juče izgubi vrtoglavih sedam milijardi dolara?

Problem je navodno vrlo jednostavan i tehničke je prirode.

Naime, u pitanju je problem sa DNS-om (domain name system) koji je odgovoran za prepoznavanje adrese u pretraživaču.

Svaka adresa koju slovima ukucate (na primer facebook.com) kompjuter pretvara u sistemsku – IP adresu, koja se sastoji od niza različitih brojeva.

Kada je Facebook pao ovaj sistem nije radio. Vi biste ukucali adresu ili prosto otvorili svoju apliakciju, kliknuli na nju, a vaš telefon ili kompjuter nisu mogli da pronađu adresu koju tražite.

Zašto? Zato što IP adresa, niz brojeva koji je čini – nisu postojali.

Brojeva jednostavno nije bilo. Nestali su. Facebook server nije bio u stanju da svojim korisnicima isporuči ove brojeve za očitavanje stranice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Međutim, stručnjaci objašnjavaju da je ovaj problem striktno tehničke priode bio samo simptom, problem koji nije mogao da nastane spontano. Nešto je prouzrokovalo pad servera koji nije u stanju da isporuči jednu od njegovih svakodnevnih glavnih radnji. Taj razlog nalazi se u spoljnom indikatoru. Ono što je poremetilo osnovnu infrastrukturu mreže može da bude recimo promena postavki, nešto o čemu se već izvesno vreme govori kada je u pitanju tema ove društvene mreže.

Kritike na račun kompanije Facebook i njenog uticaja koji ima na svoje korisnike više ne mogu da se zanemere i ostave po strani. Loš uticaj ovih platformi na tinejdžere i sliku koju imaju o sebi, nešto je čega smo svi svesni. Ovog problema i mogućnosti da do njega uopšte dođe, zaposleni u kompaniji bili su svesni onog trenutka kada su mreže stvarali i to je možda najveći problem!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by(@ihategum)

Stvari će morati da se menjaju na Facebook-u i Instagramu za dobrobit svih nas, a mi se iskreno nadamo da je peti najbogatiji čovek na svetu (Mark Cukeberg, koji se inače nalazi na poziciji iza Bila Gejtsa) počeo zaista da radi na tome.

Tekst: M.B.

Foto: Shutterstock