grazia

Blog

Sve što treba da znate o padu Facebook-a, Instagrama i WhatsApp-a

Skoro čitavih šest časova planeta je, čini se, bila na stand by-u - sa radom je prestala najveća platforma koja povezuje ljude u digitalnom svetu.

Možda se ne sećate (ako ne, tu smo mi da vas podsetimo) ovaj problem dogodio se i 2019. godine i to na čitava 24 časa.

Saopštenje je tada, baš kao i sada, bilo odveć šturo.

Čelnici kompanije Facebook, u čijem posedstvu se nalaze i Instagram i WhatsApp, prvo su izdali javno saopštenje putem Tweetera:

“Svim zajednicama, osobama i onima kojima biznis zavisi od nas: izvinjavamo se. Naporno radimo ne bismo li uspostavili funkcionalni rad naših aplikacija i servera. Trudićemo se da sve vratimo u normalu što pre. Hvala na strpljenju.”

Međutim, šta se krije iza problema koji prouzorkovao da Mark Cukerberg juče izgubi vrtoglavih sedam milijardi dolara?

Problem je navodno vrlo jednostavan i tehničke je prirode.

Naime, u pitanju je problem sa DNS-om (domain name system) koji je odgovoran za prepoznavanje adrese u pretraživaču.

Svaka adresa koju slovima ukucate (na primer facebook.com) kompjuter pretvara u sistemsku - IP adresu, koja se sastoji od niza različitih brojeva.

Kada je Facebook pao ovaj sistem nije radio. Vi biste ukucali adresu ili prosto otvorili svoju apliakciju, kliknuli na nju, a vaš telefon ili kompjuter nisu mogli da pronađu adresu koju tražite.

Zašto? Zato što IP adresa, niz brojeva koji je čini - nisu postojali.

Brojeva jednostavno nije bilo. Nestali su. Facebook server nije bio u stanju da svojim korisnicima isporuči ove brojeve za očitavanje stranice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Međutim, stručnjaci objašnjavaju da je ovaj problem striktno tehničke priode bio samo simptom, problem koji nije mogao da nastane spontano. Nešto je prouzrokovalo pad servera koji nije u stanju da isporuči jednu od njegovih svakodnevnih glavnih radnji. Taj razlog nalazi se u spoljnom indikatoru. Ono što je poremetilo osnovnu infrastrukturu mreže može da bude recimo promena postavki, nešto o čemu se već izvesno vreme govori kada je u pitanju tema ove društvene mreže.

Kritike na račun kompanije Facebook i njenog uticaja koji ima na svoje korisnike više ne mogu da se zanemere i ostave po strani. Loš uticaj ovih platformi na tinejdžere i sliku koju imaju o sebi, nešto je čega smo svi svesni. Ovog problema i mogućnosti da do njega uopšte dođe, zaposleni u kompaniji bili su svesni onog trenutka kada su mreže stvarali i to je možda najveći problem!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by(@ihategum)

Stvari će morati da se menjaju na Facebook-u i Instagramu za dobrobit svih nas, a mi se iskreno nadamo da je peti najbogatiji čovek na svetu (Mark Cukeberg, koji se inače nalazi na poziciji iza Bila Gejtsa) počeo zaista da radi na tome.

Tekst: M.B.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Da li zaista želimo da gledamo Keri Bredšo sa novim muškarcem?

Nedavno objavljene slike sa seta "And Just Like That" prikazuju kako Sara Džesika Parker ljubi novog lika koji je uneo najviše pometnje među fanovima, do sada...

U fokusu

Ženske priče iz Avganistana: Koliko košta kada se sloboda osvoji pa izgubi?

Dok žene širom zemlje beže i pokušavaju da se sakriju, donosimo vam priče o Avganistankama koje su pokazale koliko košta kada se sloboda osvoji pa izgubi.

U fokusu

Džoni Dep i Miloš Biković okupili srpski glumački krem na promociji zajedničkog projekta

Mladi srpski glumci prisustvovali su događaju u centru Beograda u čast animirane serije sa Depom kao jednim od glavnih likova.

U fokusu

Ne sanjamo: Džoni Dep privatnim avionom stigao u Beograd

Razlog je promocija glumčeve nove serije koju je producirala kompanija Miloša Bikovića.

U fokusu

Nova seks igračka Gvinet Paltrou već je osvojila poznate dame

Gvinet Paltrou ponovo oduševljava svojim poslovnim potezima!

U fokusu

Mesec borbe protiv raka dojke: Zbog čega je #RozeOktobar najvažnija tema svakog dana oktobra?

Rak dojke je najčešći oblik karcinoma i mesec borbe protiv ove bolesti ima za cilj podizanje svesti o učestalosti oboljenja i važnosti prevencije i pregleda, odnosno rane dijagnost...

U fokusu

Omaž slavnoj majci: Retko pojavljivanje ćerke Nikol Kidman i Toma Kruza oduševilo javnost

Retko pojavljivanje ćerke bivšeg bračnog para kojim je demonstrirala novi izgled.