Intervju sa Fan Bingbing

Jakna: Anna Sui Active; Brushalter i pantalone: Anna Sui Active; cipele: Prada; ogrlica: Atelier Swarovski; prstenje; Atelier Swarovski 

Ljubitelji vrhunske akcije jedva čekaju njen novi film, evropskoj publici se predstavila na Kanskom festivalu, modnim dizajnerima je obožavana muza, a u rodnoj Kini gledaoce ne broji milionima, nego milijardama. Talenat i istrajnost su Fan Bingbing vodili putevima kojima pre nje nije išla nijedna azijska glumica…

Tim špijunki se okuplja da spase svet – to je najkraći opis novog filma 355, prvog ženskog pandana klasicima Nemoguća misija i Džejms Bond. U impresivnoj postavi inteligentnih i spretnih žena nalazi se Fan Bingbing.

Ljubitelji holivudske akcije poznaju je iz serijala o Gvozdenom čoveku i Iks-ljudima. Evropljani je znaju nešto duže. Kada se na Kanskom festivalu 2011. pojavila Azijatkinja u tradicionalnoj vatrenocrvenoj haljini, novinari su složno zaključili: to je najotmeniji stil na Francuskoj rivijeri. Kineska glumica je ubrzo dala novo značenje izrazu modna ikona. Poštujući njen jedinstveni stil, Louis Vuitton joj je dizajnirao haljinu u kojoj se osećala kao Pepeljuga, kako je izjavila tada.

Rođena na istočnoj obali Kine pre 38 godina, još u detinjstvu je zavolela ples, pevanje i flautu. Modu je otkrila zahvaljujući majci, vlasnici butika. Po završetku Visoke škole za film i televiziju u Šangaju, proslavila se na Orijentu ulogom u TV seriji Moja lepa princeza, potom je počela da osvaja nagrade u hitovima – najpoznatiji je Mobilni telefoni – filmovi koji nama malo govore, ali su Fan učinila zvezdom vrednom poštovanja publike, kao i pažnje zapadnih brendova. Posle prvog albuma Upravo počela, osniva produkcijsku kuću i umetničku školu u Pekingu. Posle poziva 2011. da u Kanu predstavi kineski film Moj put, nastavlja da se pojavljuje na parskim revijama i kampanjama u skladu sa ličnom krilaticom: Moda služi za istraživanje lepote i jedinstvenosti svake žene. Danas, Fan Bingbing putuje svetom donoseći slavu i uspeh svima oko sebe. Talenat i istrajnost su je vodili putevima kojima do sada nije išla nijedna azijska glumica. Magazin Forbes ju je uvrstio među najbolje plaćene glumice sveta, i među sto najuticajnijih ljudi, devojčice se igraju Barbi lutkom sa njenim likom. Čak je i proslavu 35. rođendana pretvorila u bajku: glumac Li Čen je kleknuo pred nju i dao joj verenički prsten, priznajući da nikada nije bio toliko uzbuđen. Nekoliko sati kasnije, Fan je već letela u srce Mongolije da primi nagradu za ulogu u filmu Ja nisam Madam Bovari. – Prvo što sam primetila kod Fan Bingbing je njena unutrašnja snaga, toliko moćna da ne mogu da skinem pogled sa nje – izjavila je dizajnerka Dijana fon Firstenberg. Velika kineska glumica je žena koja zna kako najbolje iskoristiti svoju snagu. Suosnivač je Heart Ali, organizacije za pomoć deci sa urođenim srčanim oboljenjima, a zahvaljujući borbenoj nezavisnosti stekla je nadimak Master Fan.

– Najbolji savet koji sam dobila u karijeri je da budete ljubazni i uvek u to uložite svoje srce – deviza je koja Fan Bingbing, izgleda, ispunjava svaku želju.

Šta vas je privuklo ulozi u filmu 355?

Tema, uloga i ekipa su za mene bili veliki izazov. U drugim špijunskim filmovima većina ženskih likova su u osnovi samo aksesoari muškarcima, dok su u 355 svi glavni likovi žene. To je ženski film. One su nezavisne, nisu zauzete, opuštene su, pametne i – mogu dobro da udare.

Kada birate uloge, šta vam je najvažnije?

Relativno govoreći, obično sledim svoj instinkt kada prvi put pročitam scenario i upoznam se sa likovima. Ne volim da se ograničavam određenim tipovima uloga koje biram. Svaka uloga ima sopstveni život. Jednom kada odlučim da igram neki lik, u ulogu ću uneti sve svoje iskustvo i razumevanje da bih pomogla oživljavanju tog lika.

Vi ste glumica, a u isto vreme TV producent, pevačica, model. Kako usklađujete sve ove profesije i pronalazite vreme za privatni život?

Sve ove poslove volim da radim i voljna sam da u njih investiram. Osoba sam koja voli da radi. Uživam i u vremenu i u naporu koji sam u stanju da uložim u svoj rad.

Igrali ste jedinu ženu caricu u Kini i još neke moćne ili značajne ženske likove. Kako ovakve uloge mogu ohrabriti modernu ženu da veruje u sebe i da promeni svoj život, možda i život zajednice?

Priče ovih žena nam poručuju da moramo da verujemo u svoje, ženske vrednosti. Kako se društvo razvija, tako vrednosti žena postaju sve očiglednije. Naime, ima toliko mnogo različitih tipova žena koje nam donose različite energije, i tako je svuda. One nas uče da pronađemo šta je to što nas čini izuzetnim i šta nam najbolje odgovara. Radi se o tome da ne odustanete pred nedaćama, naporno radite i da uvek nastavite da učite – a svrhu ćete pronaći svakodnevnim donošenjem ovih odluka.

Od 2011. vaša glumačka karijera je postala međunarodna. Evropska publika vas je primetila na crvenom tepihu Kanskog festivala, potom i kao člana žirija. Imate li uzore među evropskim glumcima ili režiserima, možete li nam najaviti i neku skoru saradnju?

Ridli Skot je jedan od mojih omiljenih bitanskih režisera. Volim žene u njegovim filmovima. Bilo da one žive u svemiru ili na kraljevom dvoru u srednjem veku, svaka ima tako nezavisni duh, prati sopstvena pravila i neverovatno je hrabra i žilava.

Koja vam je uloga najdraža?

Za mene je svaki lik osoba od krvi i mesa. Kada ga odaberem, on postane deo mog života, tako da su mi zaista sve uloge omiljene.

Kako vidite svoju bogatu karijeru u budućnosti, šta vam je cilj?

Moj cilj je da se krećem napred korak po korak, radeći ono što volim. Radujem se svemu što mi život donese. Šta mislite o ženskoj lepoti? Da li je uvek blagoslov ili postoje okolnosti u kojima može biti teret?

Ženska lepota je blagoslov stečen rođenjem. Ako sebe volite i u sebe verujete, neće postati teret. A kada radite nešto u čemu ste dobri i što volite, ona postaje blistavija. Kako se osećate kada vas nazivaju modnom ikonom? Šta, zapravo, moda znači za vas, kako stvarate lični stil i koliko pažnje obraćate na trendove?

Za mene, nemati ograničenja u modi i biti otvoren za isprobavanje novih stvari, način je da se otvore nove mogućnosti. Naravno da pratim trenutne trendove, oni se menjaju tako brzo, morate zaista da obratite pažnju da biste išli u korak s njima.

Vaša publika u Kini se meri milijardama, a uvećava se sa međunarodnom karijerom. Na koji način se nosite sa tolikom popularnošću?

Verujem da je najbolje da neprestano napredujem u karijeri, nastavljajući da stvaram dobre uloge i širim pozitivnu energiju u svetu.

Često se čuje da ste ostvarili uspeh kakav se retko viđa. Imate li neki savet za žene koje žele da uspeju u životu? Koliko sreća ima veze sa uspehom?

Ako uspete da nađete ono što volite i u čemu ste dobri, i verujete u sebe, pronađete šta vam odgovara i nikada ne prestanete da se trudite – onda ćete biti u stanju da dobijete ono što želite od života.

Kako izgleda vaš odmor iz snova?

Moj idealni odmor je da imam mogućnost da isplaniram vreme onako kako želim. Bez obzira šta radim, da mogu da radim u svom tempu, bilo da je reč o vežbanju, putovanju ili, jednostavno, uživanju u životu.

Tekst: Milica Đorđević
Model: Fan Bingbing @bingbing_fan
Fotograf: Dalong Yang @dalongdalong
Šminka i frizura: Christopher Bu
Stilista: Ive Leung @ivyleung_
Manikir: U3 Nails
Produkcija: Cory Couture Productions @corycoutureproducstions with FTL Moda @ftlmoda
Producenti: Evan Xiong @evan.xiong Anthony Cao @kmgstudio
Kasting direkcija: Vincent Tran
Asistent stiliste: Flora Allen