X

Intervju

Intervju – Duška Jovanić

Poznata Beograđanka objašnjava kako je razbudila dremljivu čitalačku publiku romanom “Ljubica: Legenda o fatalnoj Srpkinji” i otkriva detalje svog dnevnika iz izolacije.

Pošto je istražila život žene koja je nekada vladala košarkaškim terenima, Duška Jovanić je napisala uzbudljiv roman i snimila dokumentarni film o njoj. Sada sa distance od skoro sedmadeset godina, otkrivamo ko je bila zaboravljena heroina Ljubica Otašević, i zašto nam je danas važna.

Ljubica, žena koja se nije ljubila kao da mora. Rasna lepotica i beogradska miljenica. Tiha, voajerska patnja nedodirljivog Ive Andrića. Mala sa Malog Kalemegdana. Velika Zvezdina zvezda. Lepotica koju je probirljivi Zapad sveo na svoju meru da bi je zaprosio holivudski macan Keri Grant. Zaboravljena princeza jedne drugačije mladosti. Socijalistička Pepeljuga. Uvek smrtno zaljubljena, košarkašica Ljubica Otašević. Zanosna glumica Ljuba Bodin. Frivolna baronica Di Portanova. Fatalna Srpkinja koja je živela neki obećani život za sve nas, iako joj to uopšte nije bilo u planu.

Svoju junakinju ste nazvali fatalnom već u naslovu. Šta je zapravo mera fatalnosti jedne žene? Šta je, osim lepote, čini takvom?

Oduvek su me privlačile priče o fatalnim ženama. Mnoge od njih sam i lično upoznala i saslušala, a o drugima sam čitala u njihovim romansiranim biografijama. Daleko od toga da su sve bile raskošne lepotice. Naprotiv. Ali, bile su posebne i vanserijske žene, koje su uglavnom svojeglavo znale šta hoće, a još tvrdoglavije šta neće. Od njih sam dobila i neke važne životne lekcije, ali kada je u pitanju umetnost zavođenja, nisam dovoljno pazila na času. Ono što mi još uvek zuju u ušima je da muškarci za takve žene nisu nevolja, nego radost. Opšte mesto je da su fatalnice stvorene da momcima zagorčaju i upropaste život. Ali, to je često kobno i po njih same. Jedno je sigurno - fatalnim ženama su se zalomili toliko spektakularni životi da nisu imale ni vremena, ni živaca da o tome još i pišu.

Kako ste odlučili da za glavni lik uzmete jednu zaboravljenu košarkašicu?

Te 1998. godine, tragajući za novom uzbudljivom avanturom za literaturu, u biblioteci sam u nekim sportskim novinama iz naše bolje prošlosti slučajno naletela na kratku, gotovo neprimetnu vest, gurnutu u ćošak i napisanu suvoparnim, starinskim rečnikom, odavno zaturenog vremena. “U američkom gradu Hjustonu (Teksas) 12. aprila umrla je Ljubica Otašević, poznata košarkašica-lepotica Crvene zvezde i reprezentacije”. Ostalo je raskopčavanje mita: kako to da su i život i smrt te, po moćnoj legendi, fatalne brinete, sa onim nečim što će postati deo istorije, stali u jednu sasvim običnu rečenicu?

Koliko dugo ste i kako prikupljali građu za knjigu?

Krenula sam i bukvalno da je tražim: na Malom Kalemegdanu, gde je jezuitskog pisca Ivu Andrića zbog nje žuljala klupa, u dvorištu Deligradske ulice u Beogradu u kome se ljubila sa prvim momkom Srđom Kalemberom, na rimskom Parioliju, gde je stanovala sa mužem, baronom Enrikom di Portanova, po klubovima raskalašne Marbelje, u kojima je beznadežno tražila veliku i bezuslovnu ljubav, ali i u selu Ljutovnica, nedaleko do Gornjeg Milanovca, gde je rođena i provela detinjstvo. Razgovarala sam samo sa onima koji su je dobro poznavali, muškarcima koji su je voleli, školskim drugaricama, Zvezdinim košarkašicama, intimnim prijateljicama i bliskim rođacima.

Nastavak intervjua pročitajte u najnovijem izdanju magazina GRAZIA.

Povezane teme

U fokusu

Điđi Hadid i Zejn Malik su postali roditelji

Maneknka Điđi Hadid donela ja na svet prelepu devojčicu.

U fokusu

A šta tebe žulja?

Pandemija virusa korona promenila je naše svakodnevne živote bez izuzetka.

U fokusu

Dženifer Aniston, Lisa Kudrou i Kortni Koks na dodeli nagrada Emmy

Zvezde serije „Prijatelji“ na 72. dodeli nagrada Emmy!

U fokusu

Još jedan razvod: Kardi Bi i Offset su se rastali nakon tri godine braka

Kardi Bi, 27-godišnja pevačica podnela je zahtev za razvod nakon tri godine braka sa poznatim reperom Offsetom.

U fokusu

Zvezda "Gossip Girl" Lejton Mister ponovo postala mama

34-godišnja glumica i njen suprug, 40-godišnji Adam Brodi, dočekali su svoje drugo dete.

U fokusu

Porodično stablo: kako je velika porodica Dženifer Lopez proslavila najlepši praznik

Šta može biti bolje od velikih porodičnih praznika, kada se voljeni okupe i uživaju u međusobnom društvu?

U fokusu

Drive in bioskop kod kraljice Elizabete

Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta poziva građane da gledaju film na njenom imanju Sandringham.

U fokusu

Gibraltar na Egeju - U Anafiju ćete videti „najstrašniju stenu na svetu“

Pored kosmopolitskog Santorinija, mala ostrva posetiocima velikodušno nude svoju nepretencioznu lepotu.

U fokusu

Kako su poznati izgledali kao deca

Poznate ličnosti često sa svojm fanovima na društvenim mrežama dele slike iz detinjstva.

U fokusu

Robertu Patinsonu dijagnostikovan koronavirus

Novo snimanje Betmena je odloženo.

U fokusu

5 nepoznatih činjenica o Romeu - najskromnijem sinu Bekamovih

Zašto je Elton Džon unapred čestitao Romeu rođendan?

U fokusu

Lydia Bielen for Grazia Srbija

We're proud to present our digital cover with Lydia Bielen in the spotlight...