grazia

Intervju

Za ljubitelje skijanja - Nove staze i gondola na Kopaoniku

U toku su završni radovi na gondoli od Brzeća do Malog Karamana i intezivno se priprema zimska sezona, i sve to nakon uspešno završene letnje sezone tokom koje su oboreni rekordi posećenosti. Skijališta Srbije su pripremila nove četiri staze na Kopaoniku, a direktor Dejan Ćika sa ponosom ističe da je gondola istorijski važan projekat za srpski turizam.

Leto je završeno sa povećanjem broja posetilaca od 2.7 puta u odnosu na prošlu godinu, a planinski centri su premaši sva očekivanja. Zanimljiv sadržaj, sigurna destinacija sa poštovanjem svih mera predostrožnosti koju preporučuju lekari i nadležne institucije, doprineli su da Kopaonik i Tornik na Zlatiboru ovog leta budu najposećeniji u Srbiji. Svi sadržaji, kao i staza za letnje skijanje radili su tokom čitave sezone.

Koliko je raniji završetak zimske sezone uticao na vaše poslovanje?

Prošlogodišnja skijaška zimska sezona se završila desetak  dana ranije, ali smo imali odličan rezultat i izuzetnu posećenost. Tokom 4 meseca svakog dana na stazama Kopaonika skijalo je između 6 i 7 hiljada skijaša što je odličan pokazatelj da smo sve konkurentniji skijalištima u Evropi i da dobro radimo svoj posao. Radimo na planiranom razvoju i uređenju skijališta, kao i na organizaciji i pripremi staza koja su na svetskom nivou, jer to je  budućnost za koju želimo da budemo spremni.

Šta ste nam pripremili od novina za predstojeću ski sezonu?

Sa ponosom ističemo da se ove godine završavamo jedan od najvažnijih projekata za srpski turizam. Gondola koja će povezivati turističko naselje Brzeće sa centrom Kopaonika je za nas, kao i za Srbiju važna investicija. Doprineće razvoju podnožja ove planine i rasteretiće centar skijališta, dok ćemo s druge strane smanji broj vozila na Kopaoniku i omogućiti turistima da na udoban, brz i lak način dođu do centra skijališta. Proširili smo ski centar, pa će Kopaonik dobiti čak četiri nove staze. Mnogo toga je urađeno i nastavićemo istim ritmom i u narednom period.

Sve interesuje kada počinju popusti i pretprodaja putem web shopa?

Počeli smo sa pretprodajom ski karata od 15. novembra i svi zainteresovani mogu da kupe karte sa popustom od 15 posto i to u periodu od 15. do 30. novembra. Od 1. do 10 decembra popust će biti 10%, a nakon ovog perioda, skijaši će samo putem web shopa do kraja sezone moći da kupuju karte sa popustom od 5 posto. Ovi popusti važe samo za online kupovinu.

Verujem da će se skijaši obradovati, jer primenjujemo cenovnik koji je usvojen još 2018. godine i cene ski karata nećemo menjati i pored izuzetno velikih investicionih ulaganja. Među novina je da ove sezone nećemo imati obavezan depozit za ski karte, kao i to da će skijaši koji kupe čuvenu kartu ,,10 u sezoni” imati mogućnost da koriste i noćne staze, što do sada nije bilo moguće sa ovom kartom.

Radili ste i na unapređenju sistema za kontrolu karata. Do sada je to bilo na Staroj planini i Torniku, a od ove godine je i Kopaonik. Šta to omogućava skijašima i borderima?

Godinama unazad naši korisnici dobiju najbolju moguću uslugu i kada dođu u neki od naših ski centara imaju utisak da su u jednom savremenom, modernom skijalištu. Ovaj sistem olakšava prolaz skijaša i značajno poboljšava kontrolu i korišćenje ski karata. Pogodnost je i najsavremenija platforma za online kupovinu, a reč je o beskontaktnom preuzimanju ski karata preko aparata tzv. pickup box-ova. Korisnici svoju kartu zadržavaju i mogu da je koriste tokom više sezona, ali i da dokupe dodatne dane skijanja. Sve smo učinili da bude korak više u odnosu na protekle godine.

Kopaonik je ove zime domaćin jednog velikog takmičenja. Šta znači organizacija Evropa kupa 2021. godine za našu zemlju? 

Evropa kup je jedno od najprestižnijih takmičenja i ponosan sam što će Srbija, odnosno Kopaonik biti domaćin najboljim evropskim skijašicama. Poverenje koje nam je ukazala Međunarodna skijaška organizacija, kao domaćinu značajnog sportskog događaja, je veliko priznanje za naš trud i rad. Ovim smo pokazali da smo ,,rame uz rame“ sa evropskim ski centrima. Ski centar Kopaonik svojom organizacijom, uređenošću i skijaškim kapacitetima  dostigao je najviši nivo kao turistička, ali i sportska destinacija. Naši ambiciozni planovi, vredan rad i adekvatno ulaganje u skijašku infrastrukturu višestruko su se isplatili i dali odlične rezultate, a dovođenje Evropa kupa je jedno od njih. Tamičenje će se održati na Kopaoniku u februaru 2021. godine, a Srbija će prvi put posle 1984. godine okupiti najbolje skijašice Evrope u disciplinama slalom i veleslalom.

Šta ste preduzeli da se prilagodite svim epidemiološkim merama?

Mi kao Skijališta Srbije smo odgovorno javno preduzeće koje preduzima sve mere kako bi korisnici naših usluga bili maksimalno zaštićeni i bezbedni. Poštovanje propisanih mera i držanje rastojanja, socijane distance je obavezno. Rukavice se podrazumevaju, a maske i bandane (zaštitne marame za sneg i hladnoću) će biti obavezne prilikom ukrcavanja na žičare. Prilaz žičarama će biti regulisan, prodajna mesta obezbeđena, kao i online kupovina ski karata. Verujemo da ćemo zajedno sa svim korisnicima usluga uživati u predstojećoj zimskoj sezoni.

I da se vratimo na početak. Kada je planiran Ski opening na Kopaoniku?

Ski opening na Kopaoniku je planiran za prvi vikend u decembru od 3. do 6. decembra, ako vremenski uslovi to dozvole ili da temperatura bude u neophodnom minusu kako bi mogli da pravio sneg. Skijališta su spremna za izazove i skijaše!

Tags:
Povezane teme

Intervju

HANA ADROVIĆ: Malo današnjih novinara zaslužuje to zvanje

Sa svestranom voditeljkom smo popričali o novoj provokativnoj emisiji koju sprema i odevnim kombinacijama kojima iznuđuje odgovore od gostiju.

Intervju

Žene koje kreiraju budućnost biznisa: Tijana Stojanović, Client Service Director u PR agenciji Red Communication

Oblasti odnosa sa javnošću, Tijana Stojanović predviđa pomeranje granica, što je prava karijera za žene koje se ne plaše napora.

U fokusu

Crvena haljina i holivudski stajling: novo pojavljivanje trudne vojvotkinje Megan

Megan Markl je obradovala fanove novim spektakularnim javnim nastupom.

U fokusu

Neočekivano: kraljica Elizabeta II lansirala je svoj brend piva

Dok Megan Markl objavljuje knjigu za decu „Klupa“, kraljica Elizabeta II počinje da proizvodi pivo.

U fokusu

Da li će ovo biti najskuplji razvod ikad?

Melinda Gejts je već dobila skoro 2 milijardi, a razvod nije ni finalizovan.

U fokusu

Bil Gejts se razvodi nakon 27 godina braka

Suosnivač i bivši generalni direktor Microsofta i njegova supruga Melinda Gejts objavili su na Twitteru u ponedeljak da se razvode nakon 27 godina braka.

U fokusu

Čelična plavuša: 5 tajni Donatele Versaće

Zašto je Donatela Versaće odlučila da promeni svoj izgled do neprepoznatljivosti i koje stvari se ne mogu naći u njenom ormaru?

Intervju

Elena Matei - Romantična heroina

Sa Elenom Matei, moldavskim modelom, razgovarali smo o njenim najvećim uspesima, beauty tajnama i manekenstvu, kao umetničkom izražavanju.

U fokusu

Kejt i Vilijam ponovili su svoje ikonične fotografije u čast godišnjice venčanja

Fanovi su uporedili slike para snimljene u razmaku od deset godina.

U fokusu

10 najlepših mesta u Srbiji na kojim možeš slaviti praznike

Otkrivamo ti nekoliko destinacija u Srbiji koje su #mustvisit po mišljenju mnogih, a koje su kao stvorene za predstojeće praznike i najdraže ljude.

U fokusu

Princ Filip se stideo svoje majke, a ovo je priča o njoj

Tek u trećoj sezoni Krune došla je do izražaja izvanredna priča o majci princa Filipa.

U fokusu

Poznate ličnosti za koje niste znali da su u srodstvu

Nije neobično da poznate ličnosti imaju poznatu braću i sestre ili čak čitave porodice.

U fokusu

Hari Stajls i Olivija Vajld su par godine

Hari Stajls - bivši pevač grupe One Direction pronašao je ljubav sa režiserkom Booksmart-a Olivijom Vajld.

U fokusu

Kanje Vestu je dosta starleta, hoće da se zabavlja sa umetnicom

Kanje Vest već razmišlja o svojoj sledećoj vezi.