grazia

U fokusu

Vitkost ili obline: Da li je štetnije ugledati se na Kim Kardašijan ili na Kejt Mos?

Prema najnovijem istraživanju, koje je pokrenuto u Kanadi, stručnjaci su odabrali slike na kojima se nalaze uticajne žene sa tri ražličite figure, koje se sveobuhvatno smatraju vitkim i pokazali ih grupi od 402 studentkinje, u dobi od 18 do 25 godina. One su zamoljene da se uporede sa ženama na fotografijama.

“Vitko-zaobljeno” ili figuru “peščanog sata” karakteriše velika zadnjica i butine, veoma uzak struk i ravan stomak. Primeri ovako vitkih žena su Kim Kardašijan i Bijonse. “Tanku” figuru de vitko telo sa ravnim stomakom i malim strukom, poput Kejt Mos, dok je treći “fit” tip zategnuto telo, altelske građe, poput Džilijan Mišels.

Istraživanja su pokazala da su devojke koje su bile izložene posmatranju fotografija na kojima se nalaze figure u obliku “peščanog sata” iskusile najviše nezadovoljstva, zbog upoređivanja sa sopstvenim izgledom. Ni upoređivanje sa “tankom” figurom, kao ni sa “fit” nije rezultiralo toliko negativnom doživljaju sebe kao poređenje sa ženama sa naglašenim oblinama.

Smatra se da su žene sa telom poput Kim, postale prilično zastupljenije u zapadnoj kulturi u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući uticaju društvenih mreža. Pritisak mladih žena da postignu takvu građu mogao bi biti štetniji od pritiska da budu ultramršave.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jo (@sidejoreview)

Istraživanje su sprovele Sara Mekomb i Dženifer Mils, dve istraživačice sa Univerziteta York u Torontu. „Kulturni trendovi u zapadnim medijima nedavno su se pomerili ka zaobljenijem tipu tela zvanom “vitko-zaobljeno”, koje karakteriše velika guza i butine, te mali struk i ravan stomak“, kažu one u svom istraživačkom radu. „Modeli sa velikom zadnjicom i butinama ne nude ništa zdraviji ili realističniji ideal tela od „fit” ili „tankog” ideala, a zapravo mogu biti najštetniji tip koji se predstavlja kao “idealno žensko telo” prema trenutnim nalazima.”

Sve u svemu, studija sugeriše da se moderna opsesija za postizanjem idealnog tela prebacuje na “vitko-zaobljeno” telo, što je možda više štetno za sliku o ženskom telu nego takozvani “mršav” ideal.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Roze bajka nije tako roze: Mašin Gan Keli pokušao da se ubije

Muzičar je u novom dokumentarcu otkrio svoju mračnu stranu.

U fokusu

Amerika na nogama: Protesti zbog odluke Vrhovnog suda o zabrani abortusa

Vrhovni sud SAD ukinuo je zakon koji je donet pre 50 godina.

U fokusu

Hana Selimović: Za kratki film potrebni su veština, ideja i ozbiljan fokus

Ovog leta, na Bašta Festu u Bajinoj Bašti, koji se održava od 30. juna do 3. jula, biće prikazan i kratkometražni film “Nula” rediteljke Lee Filipovski, gde je Hana Selimović odigr...

U fokusu

Horoskopski znak Nikol Kidman otkriva zašto ona ne stari

Može li astrologija zaista objasniti način na koji starimo?

U fokusu

Ko je novi dečko Demi Mur?

Glumica već neko vreme uživa u novoj ljubavi.

U fokusu

Mali, ali moćan: Gvinet Paltrou predstavila vibrator

Glumica je snimala krajnje interesantnu reklamu za novi proizvod svoje kuće Goop.

U fokusu

Kiki Palmer - prva crnkinja u ulozi Pepeljuge

Nakon Toni Brekston koja je igrala Belu na Brodveju, Kiki je druga afroamerička glumica koja tumači junakinju iz neke poznate bajke.

U fokusu

Najbolji tata na svetu: Dejvid Bekam na odmoru sa Harper

Fudbaler uživa na odmoru u Veneciji, a društvo mu pravi desetogodišnja ćerka.

U fokusu

(Lažni) moralista Čarli Šin: Da je ćerka živela pod mojim krovom ne bi završila na OnlyFansu

Glumac kritikuje bivšu suprugu Deniz Ričards za postupke njihove ćerke Sami.

U fokusu

Za vikend na Kalemegdanu prvi regionalni festival pasa

U petak 17.juna u podne na Kalemegdanu ( kod fontane Ribar ) počinje prvi regionalni festival pasa svih rasa pod nazivom “Ulični psi”.

U fokusu

Intimna ispovest: "Odluka je pala - smanjiću grudi"

Svoju priču posvećujem svim ženama koje se i dalje dvoume.