grazia

U fokusu

Vitkost ili obline: Da li je štetnije ugledati se na Kim Kardašijan ili na Kejt Mos?

Prema najnovijem istraživanju, koje je pokrenuto u Kanadi, stručnjaci su odabrali slike na kojima se nalaze uticajne žene sa tri ražličite figure, koje se sveobuhvatno smatraju vitkim i pokazali ih grupi od 402 studentkinje, u dobi od 18 do 25 godina. One su zamoljene da se uporede sa ženama na fotografijama.

“Vitko-zaobljeno” ili figuru “peščanog sata” karakteriše velika zadnjica i butine, veoma uzak struk i ravan stomak. Primeri ovako vitkih žena su Kim Kardašijan i Bijonse. “Tanku” figuru de vitko telo sa ravnim stomakom i malim strukom, poput Kejt Mos, dok je treći “fit” tip zategnuto telo, altelske građe, poput Džilijan Mišels.

Istraživanja su pokazala da su devojke koje su bile izložene posmatranju fotografija na kojima se nalaze figure u obliku “peščanog sata” iskusile najviše nezadovoljstva, zbog upoređivanja sa sopstvenim izgledom. Ni upoređivanje sa “tankom” figurom, kao ni sa “fit” nije rezultiralo toliko negativnom doživljaju sebe kao poređenje sa ženama sa naglašenim oblinama.

Smatra se da su žene sa telom poput Kim, postale prilično zastupljenije u zapadnoj kulturi u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući uticaju društvenih mreža. Pritisak mladih žena da postignu takvu građu mogao bi biti štetniji od pritiska da budu ultramršave.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jo (@sidejoreview)

Istraživanje su sprovele Sara Mekomb i Dženifer Mils, dve istraživačice sa Univerziteta York u Torontu. „Kulturni trendovi u zapadnim medijima nedavno su se pomerili ka zaobljenijem tipu tela zvanom “vitko-zaobljeno”, koje karakteriše velika guza i butine, te mali struk i ravan stomak“, kažu one u svom istraživačkom radu. „Modeli sa velikom zadnjicom i butinama ne nude ništa zdraviji ili realističniji ideal tela od „fit” ili „tankog” ideala, a zapravo mogu biti najštetniji tip koji se predstavlja kao “idealno žensko telo” prema trenutnim nalazima.”

Sve u svemu, studija sugeriše da se moderna opsesija za postizanjem idealnog tela prebacuje na “vitko-zaobljeno” telo, što je možda više štetno za sliku o ženskom telu nego takozvani “mršav” ideal.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

6 zdravstvenih benefita terapije crvenom svetlošću

Najnoviji wellness trend, koji bi mogao da reši sve vaše psiho-fizičke probleme.

U fokusu

Svi smo osobe u razvoju: Posetite jedinstvenu izložbu u Galeriji Štab

Izložbu dokumentarnih fotografija, čije otvaranje je pratila i revija, možete pogledati do 17. marta.

U fokusu

10 neverovatnih žena koje su ostavile neizbrisiv istorijski trag

U susret 8. martu , prisećamo se onih koje su rušile predrasude i činile čuda za prava žena

U fokusu

Nova energija: Martovsko izdanje magazina GRAZIA je u prodaji!

Novoj energiji, novim impulsima u životu, posvetili smo broj koji je pred nama.

U fokusu

Ko su bile prave ratnice crne Sparte

Ženske elitne trupe iz ilmova Žena kralj, Vakanda zauvek i Crni panter NISU HOLIVUDSKA FANTAZIJA.

U fokusu

Ko je prava žena?

Preplavljeni smo modelima osoba kakve moramo da budemo ako želimo da uspemo u životu, a u srži svih, kriju se rodni stereotipi.

U fokusu

Fotografije koje obećavaju srećan kraj: Keri Bredšo i Ejdan Šo u strastvenom zagrljaju

Ljubavna priča glavne junakinje Seksa i grada, zahuktava se u II sezoni nastavka And Just Like that.