grazia

LIVING

Ključni detalj koji možda nedostaje vašem domu

Ništa ne "zaokružuje" enterijer bolje od jedne (dve, tri...) kućne biljke. No, uneti zelenilo u svoj dom nije samo stvar estetike, već je tu i mnogo drugih benefita koji se tiču zdravlja i, generalno, stila života. Uzgred, da li ste znali da vas posedovanje biljaka čini atraktivnijim i boljim partnerom? Pa vi sada razmislite da li ćete malo više pažnje posvetiti njihovoj nezi i redovnom zalivanju!

Zašto su vam biljke zaista potrebne u domu?

Biljke su, dakle, mnogo više od ukrasa - osim ukoliko nije reč o veštačkim biljkama jer one jesu samo to, ukras u enterijeru. Prave, žive biljke, imaju sposobnost da apsorbuju toksine iz vazduha te pročiste vaš životni prostor. Brojna istraživanja su pokazala da biljke mogu da doprinesu smanjenju nivoa stresa, ali i povećanju nivoa koncentracije, produktivnosti i kreativnosti. Briga o biljkama takođe utiče na formiranje nekih zdravih navika i strukture naše ličnosti, a osim toga, mogu vam pomoći da na adekvatan način personalizujete svoj dom i učinite ga prijatnijim (a, to je benefit koji najviše utiče na vaše mentalno zdravlje). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bloomscape (@bloomscape)

Onda, želite da oplemenite svoj dom nekim zanimljivim zelenilom? Evo kako da odaberete biljku koja će odgovarati vašim potrebama, navikama, ali i samom enterijeru: 

  • Ukoliko uopšte nemate iskustva sa biljkama - birajte zamiju. Ova biljka se zaliva jednom mesečno, može da opstane i na veštačkom svetlu, a pritom je izuzetno jednostavna i lepa.
  • Ukoliko ne želite previše zahtevnu biljku - birajte sanseveriju (svekrvin jezik, "snake plant"). Slična zamiji, opstaće čak i na slabom osvetljenju, a potrebno ju je zalivati jednom u tri-četiri nedelje. Interesantnog je izgleda i definitivno će oplemeniti vaš prostor. 
  • Ukoliko vaša prostorija nema prozore - birajte potos (bršljan, zlatna puzavica). Ova biljka nije samo lepa, već i brzo raste i napreduje bez obzira na nedostatak prirodnog svetla. Osim toga, nikada ne izlazi iz mode!
  • Ukoliko vaš dom ima zaista mnogo svetla - birajte viseće biljke ili puzavice kao što je engleski bršljan. Ovakve biljke će vaš dom učiniti perfektno stilizovanim, dok će ga istovremeno učiniti vizuelno prostranijim. Imajte na umu da ne bi trebalo da budu direktno izložene suncu, a treba ih zalivati kada je 25-50% zemljišta suvo (njima je potreban određeni nivo vlažnosti). 
  • Ukoliko nemate mnogo prstora - birajte biljke koje su vitke i visoke, poput dracene. Ona takođe može opstati u gotovo svakom okruženju, a potrebno ju je zalivati kada je 75% zemljišta suvo. 
  • Ukoliko želite efektnu, "dramatičnu" biljku - birajte monsteru. Sa svojim ogromnim, rupičastim listovima, uneće vajb džungle u vaš dom na koji niko od gostiju neće ostati ravnodušan! Ova biljka će najbolje napredovati na jakom svetlu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bloomscape (@bloomscape)

Foto: Unsplash, Instagram

Priredila: I. T.

Pročitajte još

Povezane teme

LIVING

Najbolje mesto za odmor prema vašem horoskopskom znaku

Neka zvezde odaberu vašu narednu destinaciju.

LIVING

Mesto koje nas spaja

Šoping centar Stadion proslavlja Međunarodni dan porodice.  

LIVING

Renovirate kupatilo? Probajte boho stil

Ovo je deset primera savršeno sređenih kupatila.

LIVING

28 kreativnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

Probudite dete u sebi i odlično se zabavite!

LIVING

Najlepša uskršnja dekoracija

Unesite duh praznika u svoj dom.

LIVING

Zavirite u stan Novaka Đokovića

Ovaj stan u Majami Biču vredi vrtoglavih 6 miliona dolara.

LIVING

Mali rituali koji vam mogu spasiti vezu ili brak

Aktivnosti koje obavljate zajedno, svakog dana po samo nekoliko minuta, mogu znatno poboljšati kvalitet celog odnosa.

LIVING

Poznati parovi nekad i sad

Koliko su se poznati parovi promenili od početka veze?

LIVING

Prolećni trendovi u uređenju enterijera

Evo kako dizajneri enterijera "ažuriraju" izgled svog doma u novoj sezoni.