Zašto vas posedovanje biljaka čini atraktivnijim i boljim partnerom

Ako mislite da je dejtovanje nekada bilo mnogo jednostavnije – verovatno ste u pravu. A, možda danas samo previše razmišljamo i komplikujemo stvari.

Da li su naše mame razmišljale o “crvenim zastavicama” i gotovo svakodnevno ažurirale spisak osobina koje partner nikako ne sme da ima ili stvari koje nikako ne sme da radi? Možda su naši odnosi baš zbog toga kvalitetniji, a možda smo baš zbog toga – sami.

No, znate li šta može da vam pomogne da budete atraktivniji i, očigledno, bolji i partner od poverenja? Biljke!

Zaista se nadam da više nikad neću morati da spominjem ono “za vreme pandemije”, ali činjenica je da nas je baš taj period sve promenio. Priroda nam je postala izuzetno važna jer nam je u jednom periodu bila skoro pa uskraćena, a ako ne možemo mi do prirode – može priroda do nas. Mnogo milenijalaca i dženzera (generacija Z) okrenulo se gajenju biljaka, a verovatno najpopularnija u tom periodu bila je – avokado! Uzgred, moj avokado iz perioda pandemije i dalje živi i raste i izuzetno sam ponosna na činjenicu da sam ga uzgajila od nule (OK, od koštice, ali shvatate na šta mislim). 

Elem, kako su pokazali rezultati istraživanja strane dejting scene (koji se sasvim sigurno mogu primeniti i na našu dejting scenu s obzirom na to koliko pratimo “zapadnjačke trendove”), osobe koje su na dejting aplikacijama otvoreno govorile o tome da vole i gaje biljke okarakterisane su kao interesantnije i privlačnije potencijalnim partnerima. Priznaćete, o temi biljaka zaista ima toliko toga da se razgovara!

Jedno od objašnjenja, koje uzgred može da bude potpuno legitimno, glasi – zdravlje biljaka može biti indikator zdravlja same veze koju biste sa tom osobom imali. 

Briga o biljkama zaista pokazuje kakva ste osoba

@kristianomilan

plant dad

♬ Tom’s Diner – AnnenMayKantereit & Giant Rooks

Da, biljke su lepe, umiruju i izgledaju odlično na Instagram objavama, ali da li ste ikada razmišljali o tome šta one govore o vama? Pa, budući da biljke ne mogu da vam *kažu* šta im je potrebno, morate da pokušate da ih razumete. Morate da se uključite, posvetite, a često i zaprljate ruke. Iako se to često potcenjuje – biljke su i dalje živa bića i iako deluju prilično jednostavno za održavanje, verujem da znate da nije baš tako. Zbog svega ovoga, u očima drugih ste brižna i posvećena osoba, koja se ne plaši prepuštanja, vezivanja i obavezivanja, koja je strpljiva, od poverenja, koja voli prirodu i učenje novih stvari. A, većina ovih stvari od velike je važnosti za kvalitetnu vezu. Još ako vas povezuje ista ljubav prema biljkama…

Biljke jesu dobre kako za vas, tako i za vašu vezu

Nazovite današnju opsednutost biljkama nas mladih pomodarstvom, ali činjenica je da biljke prosto umiruju, opuštaju i ulepšavaju našu svakodnevicu, koliko i naš životni prostor. Tako, briga o biljkama je novi oblik brige o sebi – smanjenje stresa, poboljšavanje raspoloženja, osećanje svrsishodnosti, samo su neki od benefita. I zaista, osećaćete se i te kako ponosno kada o nečemu brinete i to se razvija na tako predivan način pred vašim očima. A, sa takvim pozitivnim stavom prema sebi, moći ćete mnogo bolji i zdraviji odnos da postavite i prema svom partneru. Osim toga, ako delite ljubav prema zelenim lepoticama, možete se zajedno brinuti o njima što može biti samo jedan od rituala kroz koji ćete graditi i učvršćivati svoj odnos. 

Ljubitelji biljaka su po prirodi radoznali

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanseverian (@sansever_ian)

Neke osobine su, prosto, atraktivnije od drugih, a mnogi će se složiti da je radoznalost (a samim tim i  zainteresovanost za eksperimentisanje) jedna od njih. Da biste zaista uspeli da odgajite biljku, makar i jednu jedinu, morate stalno istraživati načine nege koji će joj prijati, a čak i kada se desi da pogrešite, verovatno nećete odustati već ćete probati nešto novo. Pitaćete se, istraživaćete, razmenjivaćete iskustva… I, ponoviću, briga o nečemu, šta god to bilo, jednostavno znači da umete da brinete, pa, o svemu. 

Ako su kućni ljubimci nova deca, onda su biljke novi kućni ljubimci

Broj žena koje se odlučuju da imaju decu manji je u odnosu na prethodne generacije – ne drastično, ali pad je vidljiv. Uglavnom, čeka se adekvatan partner, ali i povoljnija finansijska situacija. Biljke tako postaju najjeftiniji način da sebi omogućimo da o nečemu brinemo, a ipak ne toliko trajno – zvuči surovo, ali sa decom nema predomišljanja, dok sa biljkama, pa… Jasno vam je. Ne mislim, naravno, da išta može da zameni decu, ali treba imati u vidu da postoje alternative koje su nekim parovima ili slobodnim ženama sasvim prihvatljive i primamljive. 

Biljke povezuju ljude

Kao i svaki trend ili zajedničko interesovanje, tako i ljubav prema biljkama može da poveže ljude i to na prilično dubokom nivou, naročito u ovo digitalno vreme kada možemo da stupimo u kontakt sa bilo kim. Osim toga, pokazalo se da mlađe generacije ozbiljno muči eko-anksioznost, te prilika da se o planeti brine na bilo kakav, makar i najjednostavniji i najmanji način, njima je i te kako značajna. Dakle, biljke zaista čine svet, nas i naše veze sa drugima mnogo, mnogo boljim i lepšim. 

Foto: Unsplash, Instagram

Tekst: Ivana Tomić