grazia

LIVING

Najčešće greške u uređenju enterijera zbog kojih vaš dom izgleda loše

Nedavno sam na TikToku (na kom, sa žaljenjem moram da priznam, u poslednje vreme živim) naišla na zabavan video o tome kako je minimalizam u enterijeru namenjen bogatim ljudima, dok je autor videa navodno siromašan i njemu prosto trebaju stvari. Ruku na srce, minimalizam zaista izgleda otmeno i luksuzno i prosto savršeno, ali realnost je takva da većina nas ne može bez svih svojih omiljenih sitnica i komada koje smo samo možda impulisvno nabavili. No, kom god taboru da pripadate jedno je sigurno - određene greške u uređenju enterijera se bez izuzetka svima dešavaju, a prema mišljenju dizajnera enterijera, ne bi trebalo. 

Otkrivamo: Boje koje će biti najveći hit u enterijeru naredne godine

Sav nameštaj stavljate uz zid

Trebalo bi da imate nameštaj koji "plovi" prostorijom - na primer, stočić i stolice ili tabure, kojim ćete kreirati prostor za sedenje i uživanje. Pre nego što napravite novi raspored, skicirajte prostoriju i njene elemente na papiru kako biste pronašli najbolje rešenje. 

Loše osvetljenje

Pirodna svetlost u enterijeru je, naravno, najbolja i najpoželjnija, ali naši domovi se ne nalaze uvek sa sunčane strane, a uostalom, kada padne mrak takođe nam je potrebno veštačko osvetljenje. Ovde je važno pronaći svoju meru - neki enterijer izgleda odlično sa hladnim belim svetlom, dok je neki mnogo atraktivniji sa toplim, žutim.

Premali ili preveliki komadi nameštaja

Pre svega, pažljivo izmerite prostoriju kako biste znali kakav nameštaj vam je potreban. Kada to znate, nećete vam se desiti greška u pogledu odabira neadekvatne veličine nameštaja. Osim veličine prostorije, važno je i ono što želite da postignete u enterijeru, kakav stil želite da kreirate. Svakako, sa pravilom proporcije nikada ne možete da pogrešite. 

Estetika ne treba da bude iznad komfora

Da, ta fotelja je prelepa, ali, da li možete da sedite u njoj duže od dva minuta? Ne? Onda je ulaganje u takav komad potpuno promašaj!

Postavljate slike i umetnine previše visoko

Šta god da kačite na zid, postere, slike ili fotografije, imajte na umu da oni treba da budu u visini očiju - ne niže i definitivno ne više. Osim toga, nikada nemojte kačiti samo jedan komad - neka ih uvek bude nekoliko. 

Više nije uvek više

Baš kao što i minimalizam ponekad ume da bude previše minimalistički, tako ni maksimalizam nije uvek poželjan. Nemojte preterivati sa prinovima i detaljima koji prosto smetaju očima. Setite se pravila Coco Chanel koje se može primeniti i na enterijer - pre nego što izađete iz kuće, pogledajte se u ogledalo i skinite jednu stvar sa sebe. 

Asimetričnost nije poželjna

Nemojte biti tako uvereni da je simetrija dosadna - nije, i važna je kako bi prostorija izgledala kao skladna celina. Kako da to postignete, "povucite liniju" duž prostorije i rasporedite nameštaj i detalje tako da obe strane budu slične, kao da se ogledaju. 

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još

Povezane teme

LIVING

Doživite leto kroz milijardu boja

Osetite, vidite, zabeležite i snimite sve detalje i momente koji su vam važni.

LIVING

Najbolje mesto za odmor prema vašem horoskopskom znaku

Neka zvezde odaberu vašu narednu destinaciju.

LIVING

Mesto koje nas spaja

Šoping centar Stadion proslavlja Međunarodni dan porodice.  

LIVING

Renovirate kupatilo? Probajte boho stil

Ovo je deset primera savršeno sređenih kupatila.

LIVING

28 kreativnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

Probudite dete u sebi i odlično se zabavite!

LIVING

Najlepša uskršnja dekoracija

Unesite duh praznika u svoj dom.

LIVING

Zavirite u stan Novaka Đokovića

Ovaj stan u Majami Biču vredi vrtoglavih 6 miliona dolara.

LIVING

Mali rituali koji vam mogu spasiti vezu ili brak

Aktivnosti koje obavljate zajedno, svakog dana po samo nekoliko minuta, mogu znatno poboljšati kvalitet celog odnosa.

LIVING

Poznati parovi nekad i sad

Koliko su se poznati parovi promenili od početka veze?