Kako su nas Naomi Osaka i Simona Bajls podsetile da je mentalno zdravlje na prvom mestu

Mentalno zdravlje je postala veća tabu tema od sekusualnog zdravlja. Pamfleti koji informišu se bacaju da niko ne vidi da ih čitamo, savet se traži anonimno, a mnogo češće se ćuti i spušta glava. Rečenica “Biće bolje” se ponavlja kao mantra. Hoće, ali kada mi odlučimo da sebi pomognemo.

Postoji ona Instagram slika koju često svi šeruju, i mislim da je to jedna od retkih relevantnih. Poznati psihoterapeut Nejtanel Branden je rekao da je jedan od najvažnijih trenutaka u životu kada shvatimo da niko neće doći. Niko neće doći da nam popravi detinjstvo, da nas učini srećnim ili spasi. Kada je jedan njegov klijent za vreme psihoterapije rekao “Vi nam stalno govorite da niko neće doći, ali vi ste došli”, Nejtanel mu je kratko odgovorio “Ali ja sam samo došao da vam kažem da niko neće doći”.

Upravo to su uradile Naomi Osaka i Simona Bajls. Rekle su nam da niko neće doći, već da mi moramo da mislimo na sebe.

U moru Instagram lajfkoučeva, slika u pastelnim bojama i opisima koji nam govore da pozitivnim razmišljanjem možemo da menjamo svet, imamo da poručimo sledeće: Možda svet, ali ne i majndet. Heštegovi #samosesmej #positivevibes i #mislipozitivno, društvo nas uči da mi širimo negativnu energiju ako glasno i jasno kažemo da sa nečim ne možemo se nosimo. Da nešto ne želimo, da nam ne prija, da nismo spremni.

Naomi Osaka se povukla sa Rolan Garosa i Vimbldona da bi se posvetila brigi o svom mentalnom zdravlju. Posle dva meseca pauze, vratila se na Olimpijske igre u Tokiju gde je izgubila od češke teniserke. Rekla je da poraz duguje pritisku koji oseća.

Ali, ona ne bi trebalo ništa da duguje. Ona je svoj uspeh i pretplatila, svojim napornim radom i posvećenošću. Zašto se pravi razlika između fizičkog i mentalnog zdravlja? Novak Đoković se takođe povukao sa Olimpijskih igara zbog premora i povreda, i javnost širom sveta ga je dočekala sa jednim ogromnim “Hvala na trudu”. Bez ikakve suvišne potrebe da opet igramo na kartu patrijarhata, mi samo pitamo zašto se njegove fizičke povrede “praštaju”, dok se na Naomino i Simonino zdravlje gleda sa podsmehom?

Američka gimnastičarka Simona Bajls se povukla sa takmičenja u višeboju na Olimpijskim igrama, je je osetila da je to najbolje što može da uradi za svoje mentalno u ovom trenutku. Pored hiljada poruka podrške koja je dobila, ona se susrela i sa gomilom mizogenih, rasističkih i možda najsveobuhvatnije, neljudskim komentarima. Pojedini novinari su je nazvali sociopatom. Šta to znači? Da je u modernom vremenu sve okej, sem da ne budemo okej? Uživamo u svim slobodama za koje su se naši preci borili, ali smo zato zarobljeni u kavezu unutar naše glave.

Imamo i primer Megan Markl koja je pokazala ljudima širom sveta da više ceni svoju glavu, nego tijaru na njoj. Reakcije javnosti su bile brutalne. “Njeno je samo da se smeška i maše” odjekivala je svetom. Sreća, pa postoji više svetova. Nekom drugom, svestranijem svetu ona je pokazala kako izgleda brinuti o sebi.

Higijena mentalnog zdravlja je bitna kao i ona lična, kao i ona intimna. Hvala Simoni i Naomi što su nam poručile da ne moramo ako ne možemo.

Svaka pobeda se slavi.

Ne samo ona sportska. 

Tekst: Tamara Mladenović

Foto: Profimedia